Cele 355 de proiecte nominalizate la Premiul UE de arhitectura contemporană „Mies van der Rohe Award 2017” vor fi expuse la Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

Cele 355 de proiecte nominalizate la Premiul UE de arhitectura contemporană „Mies van der Rohe Award 2017” vor fi expuse la Iași

GALERIE
poster
  • poster
- +

Romania are un proiect nominalizat in cele 40 de proiecte finaliste: Take a(l)titude din cadrul Archaeus ltd., Fagaras Mountain, Romania. Expozitia va putea fi vizitată între 4 și 7 aprilie la Palatul Culturii. Expozitia va fi insotita de expozitia Young Talent in Architecture Awards (YTAA) si expozitia proiectelor castigatoare ale Romanian Building Awards - editia 2016.

Ordinul Arhitectilor din România cu sutinerea asociatiei culturale PRO EVENT si filialelor locale OAR – București, Iași, Transilvania și Timiș anuntă expunerea, in premieră in România, a expozitiei The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017.

The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award este oferit la fiecare doi ani pentru a recunoaște și premia producția arhitecturală de calitate din Europa. În această direcție, Premiul adduce o atenție deosebită asupra contribuției majore a profesioniștilor europeni la dezvoltarea de noi idei și tehnologii.

În același timp, premiul oferă atât publicului larg cât ș instituțiilor publice oportunitatea de a dobândi o înțelegere mai clară asupra rolului cultural al arhitecturii în construcția orașelor noastre. 

Nominalizări pentru European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017

România a înscris 10 proiecte în competiție și unul dintre acesta a fost selecționat în lista scurtă a nominalizărilor la premiu. Take a(l)titude din cadrul Archaeus ltd., Fagaras va fi prezentat la vernisajul expoziției de la Iași de însuși cretorul sau arhitectul Marius Miclăuș.

Din lista celor 355 proiecte, redăm lista proiectelor funcție de țara în care au fost construite:

Număr proiecte propuse

Țara

28 proiecte

Franța

28 proiecte

Spania

19 proiecte

UK

17 proiecte

Germania

17 proiecte

Italia

16 proiecte

Danemarca

15 proiecte

Austria

14 proiecte

Olanda

13 proiecte

Turcia

13 proiecte

Portugalia

13 proiecte

Belgia

13 proiecte

Norvegia

10 proiecte

Cehia

10 proiecte

Grecia

10 proiecte

Polonia

10 proiecte

Romania

10 proiecte

Slovenia

9 proiecte

Irlanda

9 proiecte

Finlanda

8 proiecte

Croatia

8 proiecte

Cipru

8 proiecte

Ungaria

8 proiecte

Letonia

7 proiecte

Estonia

7 proiecte

Georgia

7 proiecte

Lituania

6 proiecte

Suedia

5 proiecte

Luxemburg

4 proiecte

Serbia

4 proiecte

Slovacia

3 proiecte

Bulgaria

2 proiecte

Albania

2 proiecte

Islanda

1 proiect

Malta

1 proiect

Bosnia Herzegovina

1 proiect

Ucraina

Istoric

Inițiată în 1987, în baza stabilirii unui accord între Parlamentul European și  Consiliul Orasului Barcelona, the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award este organizat de Fundació Mies van der Rohe și Comisia Europeană  din 2001. Premiul este acordat la doi ani. Principalul obiectiv este de a dobandi o intelegere cat mai clara a transformării spațiului construit din Europa; de a recunoaște și stabili excelența și inovația în domeniul arhitecturii (in termini conceptuali și ai construcției) și de a atrage atenția asupra importanței contribuției profesioniștilor europeni în dezvoltarea de noi idei, a clienților care sprijină arhitecții și cetățenii care se bucură de lucrările arhitecturale din orașele lor. 

Procesul de evaluare

86 experți independenți, asociații naționale de arhitectură din cele 39 de țări participante și Comitetul consultativ au nominalizat cele 355 de proiecte care vor concura pentru Premiul cel mare și Premiul Arhitectul Emergent. Juriul a realizat o listă scurtă de 40 de lucrări la sfârșitul lunii ianuarie 2017 și apoi a anunțat cele 5 finaliste care vor fi vizitate în luna aprilie. Ceremonia de premiere va avea loc pe 26 mai, la Mies van der Rohe Pavilion la Barcelona cu câștigătorii, finaliștii, membrii juriului, clienții lucrărilor, autoritățile din partea Comisiei Europene și Parlamentul și Consiliul Local Barcelona și toți cei care susțin o arhitectură care să răspundă nevoilor secolului nostru.

Premiul

Câștigătorul premiului primește 60.000 € și o sculptură care evocă Pavilionul Mies van der Rohe de la Barcelona. Profesioniștii aflați la început de drum în cariera lor au posibilitatea de a deveni câștigători ai Premiului Arhitect Emergent/ în dezvoltare, și de a primi sculptura împreună cu 20.000 €. Prestigiul Premiului și determinarea de a disemina cunoștințele și savoir-faire- ul arhitecților europeni este devansată cu organizarea de expoziții și dezbateri la nivel mondial, aducand arhitectura mai aproape de cetățeni.

Expoziția The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award va fi însoțită de Young Talent in Architecture Awards (YTAA) 2016 și Romanian Building Award 2016

Young Talent in Architecture Awards (YTAA) este organizat de Fundació Mies van der Rohe, cu sprijinul Programului Europa Creativă, ca o prelungire a Premiului Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană - Mies van der Rohe.

Prin reunirea celor mai talentați arhitecți și cele mai bune firme de arhitectura, câștigătorii din YTAA au șansa de a găsi strategii cuprinzătoare de îmbunătățire a sinergiei și complementarității cu firmele de arhitectură și de a lucra efectiv în domeniu cu biroul pe care aceștia îl aleg.

YTAA urmărește să sprijine talentul proaspeților absolvenți de arhitectură, urbanism și peisagistică, care vor fi responsabili pentru transformarea mediului nostru în viitor. YTAA a apărut din curiozitatea și interesul studenților aflați în stadiile inițiale în dezvoltarea acestora, și din dorința de a sprijini talentul lor, ca aceștia să intre în lumea profesională.

Cele 211 proiecte din competitia YTAA 2016 for veni în România, însoțind expoziția The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award, în fiecare dintre orașele București, Iași, Cluj-Napoca și Timisoara.

Romanian Building Award – Premiile Naționale pentru Spațiul Construit – este un proiect ambițios care a pornit la drum cu gândul la necesitatea edificării unei culturi a calității spațiului construit în România.
Proiectul, având ca inițiatori și organizatori Ordinul Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii și Asociația Pro Event, își propune să identifice și să promoveze cele mai valoroase proiecte construite recent în România, proiecte care au potențialul de a deveni parte a patrimoniului național.

Romanian Building Awards (RBA) completează seria conferințelor internaționale de arhitectură LAUD, INGLASS, RIFF și GIS - reunite sub platforma (unică in România) dedicată domeniului arhitecturii: SHARE - share-architects.com dezvoltată de asociația culturală PRO EVENT și agenția de comunicare ABplus events. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.