Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cele 355 de proiecte nominalizate la Premiul UE de arhitectura contemporană „Mies van der Rohe Award 2017” vor fi expuse la Iași

GALERIE
poster
  • poster
- +

Romania are un proiect nominalizat in cele 40 de proiecte finaliste: Take a(l)titude din cadrul Archaeus ltd., Fagaras Mountain, Romania. Expozitia va putea fi vizitată între 4 și 7 aprilie la Palatul Culturii. Expozitia va fi insotita de expozitia Young Talent in Architecture Awards (YTAA) si expozitia proiectelor castigatoare ale Romanian Building Awards - editia 2016.

Ordinul Arhitectilor din România cu sutinerea asociatiei culturale PRO EVENT si filialelor locale OAR – București, Iași, Transilvania și Timiș anuntă expunerea, in premieră in România, a expozitiei The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017.

The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award este oferit la fiecare doi ani pentru a recunoaște și premia producția arhitecturală de calitate din Europa. În această direcție, Premiul adduce o atenție deosebită asupra contribuției majore a profesioniștilor europeni la dezvoltarea de noi idei și tehnologii.

În același timp, premiul oferă atât publicului larg cât ș instituțiilor publice oportunitatea de a dobândi o înțelegere mai clară asupra rolului cultural al arhitecturii în construcția orașelor noastre. 

Nominalizări pentru European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017

România a înscris 10 proiecte în competiție și unul dintre acesta a fost selecționat în lista scurtă a nominalizărilor la premiu. Take a(l)titude din cadrul Archaeus ltd., Fagaras va fi prezentat la vernisajul expoziției de la Iași de însuși cretorul sau arhitectul Marius Miclăuș.

Din lista celor 355 proiecte, redăm lista proiectelor funcție de țara în care au fost construite:

Număr proiecte propuse

Țara

28 proiecte

Franța

28 proiecte

Spania

19 proiecte

UK

17 proiecte

Germania

17 proiecte

Italia

16 proiecte

Danemarca

15 proiecte

Austria

14 proiecte

Olanda

13 proiecte

Turcia

13 proiecte

Portugalia

13 proiecte

Belgia

13 proiecte

Norvegia

10 proiecte

Cehia

10 proiecte

Grecia

10 proiecte

Polonia

10 proiecte

Romania

10 proiecte

Slovenia

9 proiecte

Irlanda

9 proiecte

Finlanda

8 proiecte

Croatia

8 proiecte

Cipru

8 proiecte

Ungaria

8 proiecte

Letonia

7 proiecte

Estonia

7 proiecte

Georgia

7 proiecte

Lituania

6 proiecte

Suedia

5 proiecte

Luxemburg

4 proiecte

Serbia

4 proiecte

Slovacia

3 proiecte

Bulgaria

2 proiecte

Albania

2 proiecte

Islanda

1 proiect

Malta

1 proiect

Bosnia Herzegovina

1 proiect

Ucraina

Istoric

Inițiată în 1987, în baza stabilirii unui accord între Parlamentul European și  Consiliul Orasului Barcelona, the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award este organizat de Fundació Mies van der Rohe și Comisia Europeană  din 2001. Premiul este acordat la doi ani. Principalul obiectiv este de a dobandi o intelegere cat mai clara a transformării spațiului construit din Europa; de a recunoaște și stabili excelența și inovația în domeniul arhitecturii (in termini conceptuali și ai construcției) și de a atrage atenția asupra importanței contribuției profesioniștilor europeni în dezvoltarea de noi idei, a clienților care sprijină arhitecții și cetățenii care se bucură de lucrările arhitecturale din orașele lor. 

Procesul de evaluare

86 experți independenți, asociații naționale de arhitectură din cele 39 de țări participante și Comitetul consultativ au nominalizat cele 355 de proiecte care vor concura pentru Premiul cel mare și Premiul Arhitectul Emergent. Juriul a realizat o listă scurtă de 40 de lucrări la sfârșitul lunii ianuarie 2017 și apoi a anunțat cele 5 finaliste care vor fi vizitate în luna aprilie. Ceremonia de premiere va avea loc pe 26 mai, la Mies van der Rohe Pavilion la Barcelona cu câștigătorii, finaliștii, membrii juriului, clienții lucrărilor, autoritățile din partea Comisiei Europene și Parlamentul și Consiliul Local Barcelona și toți cei care susțin o arhitectură care să răspundă nevoilor secolului nostru.

Premiul

Câștigătorul premiului primește 60.000 € și o sculptură care evocă Pavilionul Mies van der Rohe de la Barcelona. Profesioniștii aflați la început de drum în cariera lor au posibilitatea de a deveni câștigători ai Premiului Arhitect Emergent/ în dezvoltare, și de a primi sculptura împreună cu 20.000 €. Prestigiul Premiului și determinarea de a disemina cunoștințele și savoir-faire- ul arhitecților europeni este devansată cu organizarea de expoziții și dezbateri la nivel mondial, aducand arhitectura mai aproape de cetățeni.

Expoziția The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award va fi însoțită de Young Talent in Architecture Awards (YTAA) 2016 și Romanian Building Award 2016

Young Talent in Architecture Awards (YTAA) este organizat de Fundació Mies van der Rohe, cu sprijinul Programului Europa Creativă, ca o prelungire a Premiului Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană - Mies van der Rohe.

Prin reunirea celor mai talentați arhitecți și cele mai bune firme de arhitectura, câștigătorii din YTAA au șansa de a găsi strategii cuprinzătoare de îmbunătățire a sinergiei și complementarității cu firmele de arhitectură și de a lucra efectiv în domeniu cu biroul pe care aceștia îl aleg.

YTAA urmărește să sprijine talentul proaspeților absolvenți de arhitectură, urbanism și peisagistică, care vor fi responsabili pentru transformarea mediului nostru în viitor. YTAA a apărut din curiozitatea și interesul studenților aflați în stadiile inițiale în dezvoltarea acestora, și din dorința de a sprijini talentul lor, ca aceștia să intre în lumea profesională.

Cele 211 proiecte din competitia YTAA 2016 for veni în România, însoțind expoziția The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award, în fiecare dintre orașele București, Iași, Cluj-Napoca și Timisoara.

Romanian Building Award – Premiile Naționale pentru Spațiul Construit – este un proiect ambițios care a pornit la drum cu gândul la necesitatea edificării unei culturi a calității spațiului construit în România.
Proiectul, având ca inițiatori și organizatori Ordinul Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii și Asociația Pro Event, își propune să identifice și să promoveze cele mai valoroase proiecte construite recent în România, proiecte care au potențialul de a deveni parte a patrimoniului național.

Romanian Building Awards (RBA) completează seria conferințelor internaționale de arhitectură LAUD, INGLASS, RIFF și GIS - reunite sub platforma (unică in România) dedicată domeniului arhitecturii: SHARE - share-architects.com dezvoltată de asociația culturală PRO EVENT și agenția de comunicare ABplus events. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri