Cele 5 semene după care se ghidează poliţiştii să-i descopere pe criminali
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Cele 5 semene după care se ghidează poliţiştii să-i descopere pe criminali

GALERIE
criminalisti
  • criminalisti
- +

În spatele oricărei rezvolvări de caz controversat se află câteva coordonate esențiale, învățate pe băncile facultății de studenții la Drept. În anul IV, cei mai mulți dintre ei trec prin experiențe relevante direct la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici (pe scurt, IML), acolo unde văd și primele cadavre umane.

1. Puțini sunt cei care știu că obiectele dure de dimensiuni mici ștanțează corpul uman exact cu forma obiectului folosit.

2. Un alt element care oferă indicii anchetatorilor despre agresiune sau crimă este plaga (rana) de pe corpul victimei. În momentul în care folosești un cuțit cu care faci o tăietură, plaga va avea două părți- de început/ de sfârșit. De fiecare dată partea de început a plăgii va fi cea în care rana este mai adâncă, iar sfârșitul, acolo unde există o codiță, un fel de zgârietură, locul prin care a ieșit cuțitul/obiectul dur.

3. În cazul sinuciderii sunt importante leziunile de tatonare. Datorită instinctului de conservare, orice om care intenționează să-și ia viața va avea câteva încercări.

4. De asemenea, specialiștii IML ridică alături de cadavru și obiectul cu care se presupune că s-a sinucis victima să verifice dacă urmele de pe corp sunt provocate de acel obiect. Spre exemplu în cazul unei spânzurări dacă victima folosește o sfoară, marca/patternul lezional din jurul gâtului determină exfolierea pielii. Dacă victima a folosit un furtun, în jurul gâtului va avea o suprafață netedă, similară unei arsuri.

5. Diferența între lovitură produsă de un om și una produsă de o cădere este simplă pentru autorități. Ce trebuie să știți este că majoritatea loviturilor lasă semne în zonele proeminente (coate, nas, urechi, genunchi etc.). Dacă lovitura este pe interior (spre exemplu interiorul piciorului – mușchiul croitor) cel mai probabil este vorba de lovitură care nu este rezultat al unei căderi.

evz.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.