Cele cinci scenarii fără un guvern PSD-PNL din 2025

marți, 03 septembrie 2024, 03:00
1 MIN
 Cele cinci scenarii fără un guvern PSD-PNL din 2025

În ultimele săptămâni, tensiunile dintre PSD și PNL s-au acutizat și se discută din nou despre o posibilă ruptură majoră în coaliție. Nu acum, în prag de alegeri, ci pe la sfârșitul anului, odată cu finalizarea ciclului electoral. Cât de posibil mai e un divorț între cele două mari partide și care sunt scenariile în care acesta ar fi posibil?

Odată cu venirea toamnei, pe scena politică din România se fac ultimele repetiții pentru „spectacolul” de final de an: alegerile prezidențiale și parlamentare. Actorii principali sunt aceiași de peste două decenii – PSD și PNL, rolurile pe care le interpretează diferă pe ici, pe colo. Dar de obicei „piesa” are același final, indiferent de regizor și intrigă – cei doi dușmani, aparent incompatibili, cu filosofii de viață ireconciliabile, își strâng mâna și preiau împreună puterea. În ultimele săptămâni, tensiunile dintre PSD și PNL s-au acutizat și se discută din nou despre o posibilă ruptură majoră în coaliție. Nu acum, în prag de alegeri, ci pe la sfârșitul anului, odată cu finalizarea ciclului electoral. Cât de posibil mai e un divorț între cele două mari partide și care sunt scenariile în care acesta ar fi posibil?

  1. Alegerile prezidențiale sunt câștigate de un candidat din afara coaliției. Pare extrem de improbabil ca Elena Lasconi sau George Simion să-și asigure liniștea la Cotroceni lăsând la butoane o alianță PSD-PNL. Ar însemna să-și trădeze electoratul din prima zi de mandat. Mai probabil, Lasconi ar forța o coaliție USR-PNL, iar Simion ar înclina spre o formulă tranzitorie AUR-PSD. Nici n-ar fi prima dată când social-democrații ar guverna alături de „suveraniști” (vezi fostele alianțe cu PRM). E drept, nu e clar ce s-ar întâmpla dacă Mircea Geoană ar deveni președinte. Putem totuși presupune că o coaliție PSD-PNL, cu ceva implanturi din zona tehnocrată, ar fi rămâne prima opțiune pentru actualul adjunct al NATO.
  2. Marcel Ciolacu devine președinte, iar PSD câștigă alegerile prezidențiale cu un scor de peste 35%, care, la redistribuire, se duce binișor la peste 40% din mandate. În acest caz, alături de UDMR, câțiva independenți și o mână de traseiști, social-democrații ar putea să nu-și mai bată capul cu povești despre „stabilitate” și compromis necesar în contextul internațional. Depinde, firește, împotriva cui ar câștiga Ciolacu în turul 2. Pentru că într-o competiție împotriva lui Simion, foarte probabil un nou guvern PSD-PNL ar fi negociat între cele două tururi, iar noul președinte ar fi pus în fața faptului împlinit.
  3. Nicolae Ciucă devine președinte, susținut în turul 2 de USR. Ajuns la Cotroceni, șeful PNL va fi forțat să ofere guvernarea unei coaliții PNL-USR. Care coaliție va funcționa câteva luni, pentru ca apoi PNL și PSD să-și reia mariajul.
  4. Parchetele, cu DNA în frunte, devin printr-un miracol mai independente decât au fost vreodată și începe de a mi ți-i leagă pe toți corupții din PSD și PNL. Într-un astfel de scenariu, prea frumos să fie adevărat, și dacă și-ar dori pesediștii și liberalii să rămână împreună la guvernare n-ar mai avea cu cine. Nici de-o garnitură de miniștri n-ar găsi oameni, darămite resurse umane pentru eșaloanele doi și trei.
  5. Rusia avansează puternic în Ucraina, iar contextul internațional favorizează Kremlinul să-și extindă influența în cercurile de putere din România. Culmea, în această situație un guvern PSD-PNL rămâne teoretic posibil, cu precizarea că miniștri vor depune jurământul la Moscova.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii