Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cele mai bune destinaţii de schi din Europa: ce staţiuni intră în clasamentul întocmit de una dintre cele mai prestigioase publicaţii britanice?

GALERIE
statiuni schi
  • statiuni schi
- +

Staţiuni de schi din Franţa, Elveţia, Austria şi Italia intră în topul celor mai bune zone din Europa dedicate acestui sport de iarnă, conform unui clasament conceput pe baza a şase criterii: preţul biletului pentru o zi de schiat, lungimea pistei, calitatea zăpezii, nivelul de aglomeraţie, capacitatea de cazare şi restaurantele din zonă.

În februarie 2014, The Guardian a realizat un ghid interactiv al celor mai bune 18 staţiuni de schi din Europa. Clasamentul are la bază cercetarea făcută de Christophe Schrahe, consultant şi scriitor specializat în schi, de origine germană. Schrahe a publicat în ianuarie 2013 un raport despre lungimea pistelor din 100 de staţiuni europene, potrivit căruia lungimea pistei este exagerată semnificativ în unele dintre acestea.

Iată clasamentul celor mai bune 18 destinaţii europene de sporturi de iarnă.

18. Les 4 Vallées, Elveţia


Verbier, cel mai cunoscut sat din regiunea Celor patru Văi, este situat la mare înălţime deasupra văii Ronului, sursă de privelişti impresionante ale vârfului Mont Blanc. Fostul sat alpin şi-a păstrat farmecul prin numeroasele cabane din lemn. Vizitatorii cei mai frecvenţi sunt familiile şi pasionaţii urcării pe munte. Dintre aceştia, unii laudă pârtiile potrivite pentru învăţat, în timp ce alţii preferă zonele pentru avansaţi din jurul Mont Fort, Mont Gelé şi Greppon Blanc.

    Paturi: 25.000 în staţiune, 65.000 de în Les 4 Vallées
    Piste: 826 - 3.314 metri altitudine, 187 km lungime
    Aglomeraţie: 85.100 - capacitate maximă pe oră
    Zăpadă: 26% din zona schiabilă este acoperită cu zăpadă artificială, 650 cm stratul de zăpadă pe sezon
    Restaurante: 30 în total (1 restaurant la 6,2 km de pistă), 8 din 10 la calitate
    Preţ: 57,38 euro/ bilet de adult pentru o zi, în perioada de vârf a sezonului

17. Zermatt, Elveţia

Un loc al superlativelor, în Zermatt se află cel mai înalt vârf din Elveţia şi cele mai înalte sisteme de teleschiuri din lume. În Zermatt nu se circulă cu maşina - ultimii cinci klilometri de la Täsch nu pot fi străbătuţi decât cu trenul. Zona de schi se întinde pe trei munţi: Rothorn, ideală pentru schiorii de nivel mediu, Gornergrat şi Klein Matterhorn. Cele mai "blânde" piste sunt cele de pe Theodul, cea mai mare regiune de schi în timpul verii din Europa.

    Paturi: 17.780 în staţiune, 21.170 în total, incluzând Cervinia
    Piste: 1.562 - 3.820 metri altitudine, 252 km lungime
    Aglomeraţie: 97.733 - capacitate maximă pe oră
    Zăpadă: 75% din zona schiabilă este acoperită cu zăpadă artificială, 700 cm stratul de zăpadă pe sezon
    Restaurante: 57 în total (1 restaurant la 4,4 km de pistă), 9 din 10 la calitate
    Preţ: 70,5 euro/ bilet de adult pentru o zi, în perioada de vârf a sezonului

16. Courmayeur, Italia

Aflată la capătul văii Aosta din partea de sud a vârfului Mont Blanc, la Courmayeur se ajunge uşor prin tunelul Mont Blanc, dinspre Chamonix. Mont Blanc, cu o altitudine de 4.810 metri, este excelent şi pentru căţărători, şi pentru schiori. De la Entrèves ajungi cu teleschiul la Punta Helbronner (3.470 de metri), de unde poţi schia prin impresionanta Vallée Blanche până la Chamonix.

    Paturi: 5.963 în staţiune
    Piste: 1.207 - 2.673 metri altitudine, 33 km lungime
    Aglomeraţie: 27.666 - capacitate maximă pe oră
    Zăpadă: 70% din zona schiabilă este acoperită cu zăpadă artificială, 700 cm stratul de zăpadă pe sezon
    Restaurante: 5 în total (1 restaurant la 6,6 km de pistă), 8 din 10 la calitate
    Preţ: 44 euro/ bilet de adult pentru o zi, în perioada de vârf a sezonului

15. Davos-Klosters, Elveţia

Davos este considerat oraşul aflat la cea mai mare altitudine din Europa, fiiind şi una dintre staţiunile de schi de top din munţii Alpi. Celebru şi ca oraş, şi ca centru de spa, cultural şi pentru congrese, pentru schiori Davos este sinonim cu muntele Parsen. Găzduieşte şi Institutul Federal Elveţian pentru cercetarea zăpezilor şi avalanşelor, zăpada fiind de foarte bună calitate. Văile însorite din Parsen sunt cunoscute în special pentru pârtiile de nivel uşor şi intermediar, în timp ce rutele din vale, Gämpen sau Mühle, sunt mai solicitante. Cea mai faimoasă pistă este coborârea de 12 kilometri din vârful Weissfluh spre Küblis.

    Paturi: 24.000 în Davos, 8.600 în Klosters
    Piste: 813 - 2.844 metri altitudine, 142 km lungime
    Aglomeraţie: 48.473 - capacitate maximă pe oră
    Zăpadă: 40% din zona schiabilă este acoperită cu zăpadă artificială, 1.036 cm stratul de zăpadă pe sezon
    Restaurante: 26 în total (1 restaurant la 5,5 km de pistă), 7,7 din 10 la calitate
    Preţ: 55,73 euro/ bilet de adult pentru o zi, în perioada de vârf a sezonului

14. Saas Fee, Elveţia

Satul pitoresc Saas Fee este aşezat în umbra unora dintre cele mai înalte vârfuri din Europa: Allalin, Alphubel şi grupul Mischabel, inclusiv vârful de 4.545 de metri Dom, formează un semicerc vast de gheaţă şi piatră. Zona principală pentru schi este gheţarul Fee, accesibil printr-un funicular subteran şi teleschiuri, inclusiv o gondolă cu capacitatea de 30 de persoane. De precizat că Saas Fee nu este un loc potrivit pentru schiori începători.

    Paturi: 6.974
    Piste: 1.782 - 3.573 metri altitudine, 56 km lungime
    Aglomeraţie: 24.505 - capacitate maximă pe oră
    Zăpadă: 40% din zona schiabilă este acoperită cu zăpadă artificială, 800 cm stratul de zăpadă pe sezon
    Restaurante: 10 în total (1 restaurant la 5,6 km de pistă), 8 din 10 la calitate
    Preţ: 57,38 euro/ bilet de adult pentru o zi, în perioada de vârf a sezonului

Citeşte restul clasamentului pe mediafax.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri