De Business

Punem punctul pe știi

Cele mai bune afaceri locale, pe domenii. Gala Mediului de Afaceri 2024: cine sunt liderii din județ?

marți, 05 noiembrie 2024, 03:11
5 MIN
 Cele mai bune afaceri locale, pe domenii. Gala Mediului de Afaceri 2024: cine sunt liderii din județ?

„Cunoaște-i pe cei mai buni!” 44 de companii ieșene sunt lideri naționali în România în domeniile lor de activitate, după clasa lor de mărime. Cele mai multe dintre acestea au performat în 2023 în domeniile Industrie și Servicii. Camera de Comerț și Industrie Iași pregătește deja diplomele și trofeele pentru fruntașii economiei Iașului. Gala de premiere va avea loc în prima jumătate a lunii decembrie.

Camera de Comerț și Industrie a analizat performanțele economice ale companiilor ieșene din 2023, le-a împărțit pe clase de mărime, de la întreprinderi foarte mari până la microîntreprinderi, le-a eliminat pe cele care au înregistrat pierderi și le-a sortat pe celelalte în funcție de cifra de afaceri realizată. A rezultat o lista cu aproape 3.500 de companii din Iași care s-au situat în top 10 la nivelul județului, pe domeniul lor de activitate și în clasa lor de mărime. Dintre acestea, 44 au fost însă companiile cu cele mai mari cifre de afaceri, în comparație cu celelalte firme din România care prestează același gen de activități și sunt comparabile cu ele și ca dimensiune.

Cele mai multe sunt microîntreprinderi

Cele mai multe astfel de firme-lider (18) sunt microîntreprinderi. Din rândul întreprinderilor foarte mari din Iași, doar Antibiotice SA s-a plasat pe locul 1 la nivel național. Compania a realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 600 milioane lei, în creștere cu 24% față de anul anterior, profitul net a crescut cu 111%, ajungând la 81 milioane lei, iar numărul total de salariați era de 1.350 la finalul anului trecut. Spre comparația, a doua cea mai mare companie la nivel național care are ca  activitate principală prepararea produselor farmaceutice de bază, precum Antibiotice, a fost Sandoz SRL, care a avut o cifră de afaceri cu aproape 200 de milioane de lei mai mică decât compania din Iași, realizată cu 372 de angajați, după ce a disponibilizat în 2023 circa 150 de salariați.

Lideri naționali, de data aceasta în rândul companiilor de talie mare, au fost și alte trei firme din Iași – una din domeniul agricultură (Cotnari SA, cu obiect principal de activitate cultivarea strugurilor) și două din Industrie (OMCO România și Siorom SRL).

Cu o creștere a vânzărilor de doar 1% față de anul anterior, Cotnari SA a avut o cifră de afaceri de 134,3 milioane lei. Cât despre companiile mari din industria ieșeană care sunt lideri la nivel național, ambele au acționariat belgian. OMCO România, cu 384 de angajați, și-a asigurat anul trecut 73% din piața Fabricării altor maşini şi utilaje de utilizare generală n.c.a. din România, cu o cifră de afaceri de 162,6 milioane lei. Iar Siorom SRL (335 angajați), fabricanți de echipamente de protecție aparţinând familiei belgiene Sioen, și-a crescut vânzările cu 43% față de 2023, și profitul cu 70%. Cifra de afaceri a Siorom a fost de peste 98 de milioane de lei.

PIM SRL prinde topul

Întreprinderi mijlocii sunt firme cu un număr de salariați cuprins între 50 și 249 și care realizează o cifră de afaceri anuală de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau dețin active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro. Șase astfel de companii din Iași au fost cele mai performante din România pe domeniile lor de activitate, două domeniul serviciilor și patru din industrie.

PIM SRL, o companie bine-cunoscută în Iași, e lider național în domeniul „Activități de fotocopiere, de pregătire a documentelor și alte activități specializate de secretariat” (mai multe despre PIM puteți citi aici: Povestea PIM). PIM avea la finalul anului trecut 88 de angajați și o cifră de afaceri de 22,7 milioane lei. Ghenuta SRL conduce topul României în activități specializate de curățenie.

Din industrie, Perfect Carpets SRL de la Iași a împărțit cu Romtap.Prod.Com din Cisnădie aproape 90% din piața fabricării covoarelor și mochetelor din România. Firma Sibiană a avut o cifră de afaceri mai mare decât cea ieșeană (12 milioane lei vs. 10,8 milioane lei), dar a înregistrat pierderi. În aceste condiții Camera de Comerț și Industrie a plasat fabricantul de covoare de la Iași pe poziția de lider în România.

Urbioled SRL, fabricant de echipamente electrice de iluminat din Iași, a înregistrat creșteri spectaculoase pe toate planurile în 2023, față de anul anterior. Astfel, vânzările au crescut cu 147% în interval de un an, de la 72 milioane lei, la 183,4 milioane. Profitul a crescut cu 109%, ajungând la finalul anului trecut la aproape 46,4 milioane lei, iar numărul angajaților (62), a crescut cu 19%.

Din ce domenii vin cele 44 de firme?

O altă companie bine-cunoscută nu doar ieșenilor, ci în întreaga țară, e Electra SRL – firma din Miroslava care acoperă 90% din piața interfoanelor din România. Compania produce însă mai mult de atât, iar pe domeniul său principal de activitate, „fabricarea produselor electronice de larg consum”, a fost lider între companiile de talie mijlocie (pe ZDI TV veți vedea în curând un interviu realizat cu fondatorul și CEO-ul Electra, Marian Berdan).

Fondal International SRL reprezintă tot industria ieșeană în topul clasamentului companiilor mijlocii care au ca obiect principal de activitate turnarea metalelor neferoase ușoare. Cifra de afaceri a companiei, de peste 73 de milioane de lei, realizată cu ajutorul a 87 de angajați. În Iași mai există doar două alte firme în acest domeniu de activitate, dar în afară de Fondal, doar una a fost activă în 2023.

Pe lângă acestea, s-au mai plasat pe primul loc în România, după clasa lor de mărime și obiectul de activitate, și 16 întreprinderi mici din Iași (care au între 10 și 49 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei), dar și 18 microîntreprinderi (care au până la 9 salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei)

După domeniul de activitate, una dintre cele 44 de companii ieșene lider la nivel național e din domeniul construcțiilor, două din IT&C, cinci din Agricultură, Silvicultură și Pescuit, nouă din domeniul Comerț, 12 din Servicii și 15 din Industrie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii