Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cele mai ciudate legi referitoare la condus si amenzile auto

GALERIE
sofand
  • sofand
- +

Ideea de a amenda soferii a aparut la Londra, in anul 1896, cand un sofer "conducand cu o viteza nebuna de 13 kilometri pe ora" a lovit-o mortal pe Brigit Driscoll, mama a doi copii. A fost primul accident grav de circulatie din lume.

Soferului i s-au acordat circumstate atenuante, intrucat avea vechime in conducere: conducea masina de trei saptamani. A fost insa judecat numai dupa legea penala, circulatia nefiind inca reglementata prin legile ei, noteaza portalul Radioc.

Astazi, toate statele lumii au reglementari bine puse la punct in ce priveste circulatia, dar asta nu inseamna ca totul este perfect. Exista si prevederi surprinzatoare, exista si soferi iesiti din comun.

Ciudatenii de-ale soferilor si de-ale legilor

1. Recordul mondial al amenzilor privind legile circulatiei s-a inregistrat in Finlanda. Un oarecare Jussy Salonoya a fost surprins de politie demonstrand performanta la viteza a Porsche-ului sau, in centrul capitalei Helsinki. A fost amendat cu 170.000 de euro, suma pe care a platit-o pe loc, avand cardul la el.

2. In California, in locul amenzii usturatoare sau chiar al zilelor de inchisoare, legea permite sa optezi pentu o vizita la morga timp de o zi, unde vei asista la autopsierea tuturor cadavrelor aduse acolo in urma accidentelor de circulatie.

3. Intr-un oras de la granita mexicana, primarul a pus urmatoarea inscriptie: "conduceti cu atentie, intrucat in orasul nostru nu se gaseste niciun spital si nicio farmacie. Ca urmare, nici medici si nici medicamente nu avem. Va uram drum bun".

4. In Mexic, nu poti calari sau mana un magar decat daca ai autorizatie in acest sens. Este un fel de permis pentru condus magarul. Permisul contine atat fotografia proprietarului, cat si a magarului.

5. Drumurile Boliviei sunt celebre din cauza numarului mare de accidente. Ca urmare, de-a lungul lor sunt asezate cruci, in memoria celor cazuti. Crucile insa pot produce noi accidente, intrucat la vederea lor soferul isi face semnul crucii, timp in care tine o singura mana pe volan.

6. In Emiratele Arabe Unite, legea prevede ca soferii care produc accidente urmare incalcarii grave a legii sa fie supusi la flagelare.

7. In Marea Britanie, accidentarea unui caine sau a unei pisici se pedepseste mai grav decat accidentarea unui om, considerand ca animalul nu cunoaste regulile circulatiei.

8. Americanul Daniel Smith a inventat un mod original de a se proteja in fata amenzilor. El si-a inregistrat propriul nume la Oficiul de Marci si Brevete, pentru ca nicio terta persoana sa nu se poate folosi de el.

Daca un politist ii scrie numele in procesul verbal, el este pregatit sa-l dea in judecata pentru incalcarea dreptului la proprietatea intelectuala.

9. Englezul Binzen Donald a fost amendat pentru ca si-a montat la masina un atas artizanal, in care isi plimba copilul mic. In plus, Binzen a fost gasit si sub influenta alcoolului.

10. In Arabia Saudita, femeile nu au voie sa conduca masini, dar pot fi proprietare de asemenea vehicule, urmand sa le conduca sotul, fratele sau oricare alt barbat. Daca insa sotul sau fratele incalca legea circulatiei, amenda este aplicata proprietarului masinii, adica femeii, care n-a condus in viata ei. (ziare.com)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri