Cele mai ciudate temeri ale iesenilor

duminică, 23 septembrie 2012, 09:29
6 MIN
 Cele mai ciudate temeri ale iesenilor

Pentru Lucian au fost suficiente cinci sedinte pentru a scapa de ginefobie. Pe langa psihoterapie si medicamente, psihologii fac si teren pentru ca rezultatele sedintelor sa fie cele mai bune. "La baza fobiilor se afla situatiile psihotraumatizante prin care au trecut pacientii. De cele mai multe ori, unele persoane apeleaza la ajutor atunci cand este prea tarziu", spune un psiholog. La fel a facut si o ieseanca care, din cauza fobiei netratate de cadavre, a ajuns sa isi petreaca restul zilelor la Spitalul de Psihiatrie.

Evita femeile de teama sa nu le bata

Lucian face parte dintre iesenii pentru care fobia sa i-a schimbat cursul vietii. Are putin peste 30 de ani, dar inca nu si-a putut intemeia o familie din cauza ginefobiei. Se afla in aceasta situatie tocmai din cauza fricii pe care o are fata de femei si de relatiile serioase. S-a saturat sa stea doar in casa, pentru a nu se simti tentat sa cucereasca o femeie iar, in cele din urma, la indrumarea mamei sale, a primit ajutorul unui specialist. "Am avut o copilarie destul de grea. Tatal meu consuma zilnic alcool, iar de cele mai multe ori scandalul se termina cu o ploaie de pumni asupra mamei mele. Am fost singurul copil al parintilor mei. Intotdeauna, cand mergeam in vizita la rude, matusile mele imi spuneau cat de mult seman cu tata si ca i-am mostenit caracterul. Pana la varsta de 12 ani nu m-a deranjat acest lucru, dar cand am inceput sa cresc, am inceput si sa evit femeile. Nu pentru ca nu mi-ar placea, ci pentru ca mi-e teama sa nu le tratez asa cum facea tata", spune Lucian. Timpul a trecut, iar la 30 de ani, ieseanul si-a dat seama ca si-a ratat adolescenta si tineretea, petrecand mai tot timpul in casa. "Nu aveam prieteni, refuzam sa ies la discoteca pentru a evita femeile si am avut doar relatii fulgeratoare, de-o noapte. Nu ma simteam in stare sa imi iau un angajament. Daca nu aveam fobie de femei, acum as fi fost insurat si cu copii", povesteste ieseanul.

Tocmai din aceasta cauza a apelat la ajutorul unui psiholog. La inceput s-a simtit rusinat, dar dupa prima sedinta a inteles ca doar asa poate avea o viata normala. Din cauza temerilor sale, Lucian a avut si doua internari la Spitalul de Psihiatrie Socola. "Ajunsesem sa am stari de anxietate, sa ma panichez cand vad o femeie pe strada, chiar sa ma ascund de ea. Imi placeau atat de mult, dar imi era frica sa le ating pentru a nu ajunge sa le lovesc, asa cum facea tata. Astfel, am ajuns sa nu mai pot dormi noaptea, sa am stari de tulburare si sa nu mai gandesc limpede", spune barbatul. Au fost suficiente sapte sedinte pentru a putea privi din noua femeia. "Acum imi doresc sa recuperez timpul pierdut si sa imi gasesc pe cineva cu care sa formez un cuplu. Inca nu mi-am revenit complet, iar cel mai tare ma panichez atunci cand o vad pe mama si imi amintesc de vanataile care ii acopereau mai mereu fata atunci cand eram mic", afirma ieseanul. Tatal sau a decedat acum patru ani. Spune ca il va iubi mereu, dar ca nu va putea uita clipele de groaza prin care l-a facut sa treaca, desi era doar un copil.

"In spatele fobiilor sta, de multe ori, o imaginatie bogata"

Psihologii ieseni s-au confruntat insa si cu alte fobii, care mai de care mai ciudate. "Am avut pacienti carora le era frica de intuneric, de spatii inchise sau deschise, de inaltime, de animale, caini in special, de fiinte supranaturale si chiar de moarte", a declarat psihologul din cadrul Centrului de Sanatate Mintala "Dr. Gherelter", Cristian Grigore. Acesta a avut anul acesta 20 de persoane cu diferite temeri. "In spatele fobiilor sta, de multe ori, o imaginatie bogata. Multe persoane se tem de monstri tocmai pentru ca si-i imagineaza. La baza fobiilor stau anumite comportamente invatate. Am avut un pacient caruia ii era frica de caini tocmai pentru ca in copilarie a fost muscat de unul", a declarat psihologul Cristian Grigore. Potrivit acestuia, tratamentul cuprinde doua etape. "In unele cazuri, atunci cand pacientul are si alte nevroze obsesivo-fobice, cand este diagnosticat si cu alte tulburari precum anxietatea, tristetea, gandurile negre se recomanda medicamente, pe care le prescrie medicul psihiatru. Atunci cand vorbim doar despre o fobie care nu ii pune viata in pericol, este suficienta psihoterapia", a afirmat psihologul. Terapia presupune mai multi pasi. "In primul rand se fac sedinte pentru ca pacientul sa fie expus la situatia care a dus la acea fobie, se apeleaza la hipnoza, dar facem si teren. Daca am un pacient care se teme de inaltime, dupa cateva sedinte in birou, mergem in oras pentru a ne urca la inaltime. De la etajul 1 ajungem, treptat, la etajul 10, iar astfel persoana respectiva scapa de fobie. Invata, de asemenea, care sunt tehnicile de respiratie, de relaxare, pana scade gradul de anxietate", a declarat Cristian Grigore. Acesta a tinut sa precizeze ca fobiile sunt o urmare a unor situatii psihotraumatizante prin care a trecut pacientul. "Am tratat pana acum peste 200 de persoane. Din experienta mea stiu ca fobiile se vindeca, daca nu exista la mijloc si alti factori care necesita internare sau terapie cu un medic psihiatru. Atunci cand cineva are o fobie, corpul sau nu mai sesizeaza diferenta dintre real si imaginar", a declarat psihologul.

Internata la Socola din cauza fricii de cadavre

Potrivit acestuia, singura problema este ca, de cele mai multe ori, oamenii nu vin la psiholog desi au fobii, decat atunci cand starea lor se agraveaza destul de tare. Acesta este si cazul unei iesence in varsta de 45 de ani. Femeia a ramas marcata pe viata dupa ce sicriul in care se afla unchiul ei s-a rasturnat de pe masa la priveghi, iar cadavrul a cazut peste ea. A inceput de la an la an sa se simta tot mai rau. La inceput ii era frica sa mai intre in camera in care se petrecuse incidentul, apoi s-a temut de inmormantari, iar in cele din urma a ajuns sa vada cadavre peste tot. Deoarece nu s-a prezentat la psiholog la timp, starea sa s-a agravat foarte tare, iar acum este internata la Spitalul de Psihiatrie unde primeste tratament specializat. Medicii au spus insa ca starea sa nu s-a ameliorat deloc, desi au trecut mai mult de trei ani de cand este internata, diagnosticata cu dementa, si ca, cel mai probabil, va ramane in spital. De la inceputul acestui an, aproximativ 500 de persoane au avut nevoie de terapie din partea psihologilor si a psihiatrilor pentru a scapa de fobii si de tulburarile pe care le cauzau acestea. "Pentru un rezultat foarte bun se fac, de obicei, in jur de cinci sedinte. Am avut cazuri in care o singura sedinta de terapie a fost suficienta, iar pacientul a scapat de teama",a declarat psihologul Cristian Grigore. Potrivit acestuia, persoanele care se afla in evidenta celor doua centre de sanatate mintala din Iasi si a Spitalului Socola nu platesc sedintele. Ceilalti insa trebuie sa scoata din buzunar de la 50 de lei pana la 70 de lei. "Din pacate, Casa Judeteana de Asigurari nu deconteaza pentru pacientii care nu sunt in evidenta centrelor decat doua, trei sedinte pe luna, in conditiile in care un singur pacient are nevoie de cinci", a adaugat psihologul iesean. Nici numarul psihologilor nu este suficient pentru toti cei care au nevoie de psihoterapie. "La acest centru suntem cinci psihologi si cinci psihiatri. Uneori suntem foarte aglomerati, pentru ca mai avem si alti pacienti, nu doar pe cei cu fobii. Plus ca sedinta dureaza 50-60 de minute, iar de multe ori ne simtim presati de timp si de numarul mare de pacienti", a declarat psihologul Cristian Grigore. Medicii psihiatri de la Spitalul Socola si psihologii au intalnit insa si alte cazuri de fobii ciudate. Au fost pacienti care se temeau de singuratate, de a nu-si pierde locul de munca, de privitul la televizor, de mancat, pentru a nu se ingrasa, si chiar de actul sexual.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii