Cele mai des folosite metode de furt practicate de hoții din Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 31.07.2021

Cele mai des folosite metode de furt practicate de hoții din Iași

GALERIE
politie iasi
  • politie iasi
- +

Cele mai uşoare furturi sunt din locuinţe situate la parter, unde proprietarii au lăsat intenţionat pentru aerisire sau au uitat ferestrele deschise în momentul în care au plecat de acasă. În acest caz, neglijenţa este o invitaţie deschisă la furt. În sezonul estival, tâlhăriile comise prin smulgere cresc foarte mult. Acest fapt este datorat faptului că victimele poartă la vedere bijuteriile sau alte bunuri de valoare.

“În sezonul estival creşte riscul de comitere a tâlhăriilor potenţat atât de portul la vedere a bunurilor de valoare, cât şi de specificul pieselor de vestimentaţie aferente sezonului, care permit cu uşurinţă vizibilitatea acestor valori. Purtând la vedere şi în locuri nepotrivite aceste bunuri de valoare, cum ar fi bani, bijuterii sau telefoane mobile, unii dintre noi se expun unor situaţii generatoare de riscuri, cum ar fi şi tâlhăria. De asemenea, în cazul furturilor din autoturisme, hoţii observă bunurile de valoare lăsate la vedere în maşini şi trec la acţiune. Fie forţează portiera, fie sparg geamul acesteia, rezultatul fiind întodeauna acelaşi: paguba constând în valoarea bunului sustras şi la care se adaugă şi distrugerea provocată autoturismului”, a precizat comisarul şef Mădălin Ţăranu, din cadrul Departamentului de Prevenire al Poliţiei Iaşi.

Comisarul spune că bunurile furate sunt de obicei telefoane mobile, aparate GPS, borsete, genţi, iar hoţii operează atât ziua cât şi noaptea, iar infracţiunile sunt comise într-un timp foarte scurt.

Un alt tip de furt este cel din buzunare sau genţi. Hoţii care preferă acest tip de infracţiune îşi aleg victimele din categoria persoanelor cu o vulnerabilitate crescută, cum ar fi femeile, persoane în vârstă, cât şi cei care au o capacitate redusă de anticipare a unor comportamente antisociale, cum ar fi minorii.

“Aparent, şuţii, prin atitudinea şi vestimentaţia lor, nu dau de bănuit călătorilor că au intenţia de a comite vrei ilegalitate, însă, în realitate, aceştia pregătesc terenul pentru a acţiona la timp şi eficient. Aceştia acţionează întodeauna în grup pentru a fi siguri de reuşita acestor acţiuni”, a completat comisarul şef Mădălin Ţăranu.

Însuşirea bunurilor găsite reprezintă încă o problemă pentru poliţişti.

“Discutăm despre cetăţeni care, din diverse motive, cum ar fi graba, neatenţia sau neglijenţa, îşi uită bunurile în anumite locuri pe care le-au frecventat sau pur şi simplu le pierd. Cei care le găsesc au obligaţia legală ca în termen de 10 zile de la găsirea bunului să le înapoieze posesorului sau să le predea poliţiei. În caz contrar, riscă să fie cercetat pentru infracţiunea de însuşirea bunului găsit”, a încheiat comisarul şef.

Peste jumătate din bunurile reclamate poliţiei ca fiind pierdute sunt telefoane şi de obicei sunt uitate în taxiuri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

pr. Constantin STURZU

Dezvoltare şi dezvoltatori

pulspulspuls

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

PULS

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

Ieri dimineaţă, când se îngâna ziua cu noaptea, ghici cine se îndrepta spre aeroport, stimaţi telespectatori? Da, aţi ghicit, era dom’ premare în persoană. Nu, nu, nu era în drum spre vreo Brazilie, vreun Madagascar sau alt stat cu care nu avem acord de extrădare, nu, nu… Omul cică s-a îmbarcat efectiv ca tot omul, într-o cursă de Antalya, unde a plecat cu famiglia pentru relaxare timp de zece zile, din ce am înţeles. După cum ştiţi, chiar cu o zi înainte de plecare în zona Antalyei au izbucnit masive incendii de vegetaţie şi păduri din cauza caniculei ucigătoare, şi zic unii că premarele a stat niţel la îndoială din cauza asta, a urmărit cu mare atenţie ştirile tematice, apoi a decis că musai să plece, ca să nu piadă banii pe bilete. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.