Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cele mai frecvente motive pentru care oamenii mint

GALERIE
minciuna
  • minciuna
- +

Cu siguranta aveti in minte o serie de motive pentru care lumea minte si putem admite ca minciunile, inocente sau nu, sunt parte a vietii noastre. 

Aparent, toata lumea recurge la aceasta tactica uneori, si daca te intrebi care ar fi cele mai frecvente motive pentru care oamenii mint, iata 7 dintre ele:
 
1. Frica de a spune adevarul
 
Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii mint este, bineinteles, teama de a spune adevarul. Tendinta de a evita sa iti exprimi parerea raspicat vine, de obicei, din teama de a rani sentimentele persoanei careia i te adresezi sau din frica fata de reactia, posibil agresiva, a acestuia. Totusi, varianta cea mai corecta este sa spui mereu mereu adevarul, indiferent de temeri, iar in timp vei realiza ca rezultatul nu este atat de tragic.

2. Teama de asumare a responsabilitatilor
 
Un alt motiv din cauza caruia oamenii obisnuiesc sa minta este tendinta acestora de a evita orice responsabilitate cu privire la actiunile lor. De cele mai multe ori, cand admiti ca ai gresit, vei fi nevoita sa repari ce ai cauzat si este foarte probabil sa nu stii cum. Prin urmare, in aceste situatii, lumea este tentata sa recurga la minciuna si sa permita altcuiva sa isi asume vina, avand astfel impresia ca au gasit o solutie salvatoare. Acest tip de abordare nu este tocmai etic si ar trebui sa inveti sa iti asumi atat raspunderea, cat si consecintele faptelor tale.

3. Dorinta de a fi pe placul tuturor
 
Acest motiv ar putea sa te surpinda, dar multe persoane mint doar pentru a castiga aprecierea celorlalti. Fie ca este vorba de hiperbolizarea unor fapte sau de tendinta de a spune oamenilor exact ce vor sa auda, doar pentru a evita posibile critici ulterioare, aceasta nevoie de acceptare permanenta te poate impinge adesea catre minciuna, partiala sau completa, aceasta ramane a fi un lucru suparator!

4. Teama de consecinte si “pedeapsa” implicita
 
Alta cauza obisnuita a minciunii este teama de pedeapsa. Extrem de vizibila in randul copiilor, aceast gen de mentalitate se regaseste, din plin, si la adulti. Din aceeasi teama de a-si asuma faptele si de a cauta solutii potrivite, multe persoane mint doar pentru a evita sanctiunea ulterioara. Evident aceasta atitudine nu este corecta, deoarece fiecarepersoana ar trebui sa detina un simt al responsabilitatii!
 
5. Teama de a nu rani sentimentele celorlalti
 
Studiile arata ca majoritatea persoanelor ce aleg minciuna in detrimentul adevarului, o fac din simplul fapt ca nu vor sa raneasca sentimentele celorlalti si, in special, pentru a nu ii dezamagi pe cei dragi. Uneori poate fi dificil sa admiti realitatea, mai ales atunci cand apropiatii tai au multe asteptari de la tine. Acest gen de presiune te poate impinge catre minciuni spuse cu unicul scop de a-i proteja pe altii sau chiar pe tine insati. Pe termen lung, aceasta abordare poate deveni si mai daunatoare, deoarece acestei situatii neplacute, cauzate de minciuna i se pot adauga si propriile frustrari!

6. Pentru a obtine anumite beneficii
 
Nu este un secret pentru nimeni faptul ca multe persoane fac uz de neadevar strict pentru a obtine beneficii. Poate nu putine dintre voi ati fost tentate sa va “cosmetizati” CV-ul cu detalii nu intru totul adevarate doar pentru a fi sigure ca veti excela la interviu si, prin urmare, veti obtine job-ul mult visat. Ispita unei cai usoare, fie in viata personala, fie la birou este mereu tentanta si la indemana. Cu toate acestea, alegerea ta, pro sau contra minciunii, defineste, in final, autenticitatea caracterului tau.
 
7. Cu scopul de a influenta opiniile celorlalti
 
Indiferent de cat de tentant ar suna, nu ar trebui sa recurgi la minciuna pentru a-ti sustine punctul de vedere sau pentru a influenta pe cineva in deciziile sale. Aceasta nu este o solutie! Persoana  data ar putea afla, intr-un final, ca a fost victima unei minciuni si prin urmare, iti poti pierde complet credibilitatea. Este, de departe, mult mai bine sa fii complet onesta si sa accepti ca nu toata lumea va fi intotdeauna de acord cu opiniile tale si ca nu le poti influenta parerile. Invata sa accepti aceasta realitate a vietii!
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri