Cele mai importante particularitati ale unui credit cu garantie imobiliara si cum pot fi acestea transformate in beneficii pentru debitori (P)

joi, 20 iunie 2024, 10:54
6 MIN
 Cele mai importante particularitati ale unui credit cu garantie imobiliara si cum pot fi acestea transformate in beneficii pentru debitori (P)

Nu este o noutate faptul ca un imprumut cu garantie imobiliara, oferit de un IFN (Institutie Financiara Nebancara), reprezinta una dintre cele mai sigure si rapide forme de finantare pentru persoanele fizice. Acest credit a inregistrat in anul 2023 si chiar si prima jumatate a anului 2024 cel mai mare numar de accesari, datorita avantajelor pe care le prezinta inca de la inceputul procesului si pana la rambursarea ultimei rate.

Acest tip de credit este recunoscut in industria financiara pentru flexibilitatea sa remarcabila si beneficiile semnificative pe care le ofera celor ce decid sa il acceseze. Debitorii se pot bucura de conditii permisive de accesare a sumei dorite, facilitati de rambursare multiple si adesea de rate ale dobanzii competitive. Prin urmare, acest credit devine o solutie atractiva si accesibila pentru cei care doresc sa-si gestioneze eficient finantele personale sau sa investeasca in diverse proiecte, iar structura sa deosebita si avantajoasa poate chiar contribui la consolidarea echilibrului financiar pe termen lung, asa cum vom observa in randurile ce urmeaza.

De asemenea, un alt element important de punctat, face referire la faptul ca aceste credite cu garantie imobiliara, pot fi accesate de orice persoana, cu varsta de peste 18 ani, care indeplineste conditiile de eligibilitatea, chiar si in situatia in care figureaza cu un istoric de creditare negativ in Biroul de Credit.

Astfel, in prezentul articol vom explora structura unui credit cu garantie imobiliara, particularitatile acestuia si beneficiile pe care un imprumut de acest fel, le poate aduce debitorilor ce il acceseaza de la o Institutie Financiara Nebancara.

Cuprins:

 1. Ce este un credit garantie imobiliara?
 2. De unde se poate accesa un astfel de imprumut?
 3. Plafonul maxim si moneda creditului
 4. Conditiile de acordare
 5. Documentatia necesara alcatuirii dosarului de credit
 6. Timpul de asteptare si accesarea sumei solicitate
 7. Structura Creditului- rate, dobanzi si comisioane
 8. Metodele de rambursare ale unui credit cu garantii imobiliare

1. Ce este un credit garantie imobiliara?

Imprumutul cu garantie imobiliara este un credit pentru casa, masina, nevoi personale, sau orice alta nevoie financiara prezentati, cu destinatie neconditionata, in cadrul caruia, garantia poate fi formata din ipoteca imobiliara asupra unui bun imobil cum ar fi: apartament, vila, casa, cladire, teren intravilan cu sau fara constructie, teren extravilan etc.

2. De unde se poate accesa un astfel de imprumut?

Aveti posibilitatea de a accesa acest tip de credit de la institutii bancare clasice- banci traditionale sau din cadrul Institutiilor Financiare Nebancare (IFN).

Un IFN (Institutie Financiara Nebancara) este o entitate care ofera servicii financiare similare celor oferite de banci si care desfasoara o activitate de creditare cu titlu profesional, in conditiile stabilite de lege.

Cu toate acestea, este bine cunoscut faptul ca IFN-urile prezinta conditii mai avantajoase de creditare, asa cum vom observa si in randurile urmatoare, dar si un proces de acordare a sumei solicitate mai simplu si rapid, comparativ cu politica si procedurile rigide ale bancilor traditionale.

3. Plafonul maxim si moneda creditului

Asa cum am mentionat anterior, un credit cu garantie imobiliara fara venituri poate fi utilizat chiar si pentru achizitia unei locuinte, astfel ca plafonul acestui tip de imprumut este unul extins si atinge suma de 700.000 Lei sau echivalentul in Euro. Accesarea sumei dorite se poate realiza in una din cele doua monede, iar un avantaj important ce denota caracterul flexibil al acestui tip de imprumut, este reprezentat de faptul ca debitorul poate schimba, daca doreste, moneda creditului chiar si in timpul perioadei de creditare, fara comisioane sau costuri suplimentare.

4. Conditiile de acordare

Pentru un credit cu garantie imobiliara oferit de o Institutie Financiara Nebancara (IFN), conditiile de acordare sunt reduse ca numar si usor de indeplinit, facand referire la:

 • Necesitatea existentei unor garantii conforme cu normele interne.
 • Respectarea cerintelor impuse de legislatia in vigoare si de normele interne ale companiei.
 • Varsta minima de 18 ani.
 • Un venit net cumulat cu cel al codebitorului sau garantului de cel putin 1.000 lei.
 • Prezentarea documentelor de venit legale si acceptate de IFN.

5. Documentatia necesara alcatuirii dosarului de credit

Daca va decideti sa accesati credite cu garantii imobiliare, oferite de un IFN, trebuie sa stiti ca alcatuirea dosarului de credit nu va reprezenta un proces complex si dificil, asa cum se intampla in cadrul institutiilor financiare bancare clasice.

Exista trei categorii principale de documente de care aveti nevoie pentru a intra in posesia sumei solicitate, iar acestea fac referire la:

 • Acte de identitate pentru solicitant, codebitori si/sau garanti:

Acte de identitate

Documente care confirma starea civila

 • Documente care atesta veniturile solicitantului si ale familiei sale:

Adeverinta de venit (pentru veniturile din salarii si contracte de administrare/management/mandat obtinute in Romania)

Sunt acceptate veniturile provenite din orice activitate legala

 • Documente care atesta dreptul de proprietate asupra imobilului adus ca garantie:

Documente care confirma dreptul de proprietate

Actul de intabulare a dreptului de proprietate

Documentatia cadastrala

Alte documente solicitate (de exemplu: certificat de atestare fiscala etc.)

Fiind necesare doar documentele esentiale si usor de procurat, intregul proces de accesare a imprumutului este mai rapid si usor pentru solicitanti, iar obtinerea sumei dorite se poate realiza mai facil.

6. Timpul de asteptare si accesarea sumei solicitate

Unul dintre cele mai mari avantaje de care solicitantii se pot bucura cand incep demersurile pentru accesarea unui imprumut cu garantie imobiliara, face referire la timpul scurt de asteptare pana la obtinerea sumei dorite.

Dupa depunerea documentatiei complete ce alcatuieste dosarul de credit, preaprobarea se poate realiza chiar pe loc, iar aprobarea finala in termen de cel mult 24 de ore. In felul acesta, putem satisface chiar si nevoie urgente ale clientilor si contribuim la reducerea stresului financiar al acestora.

Odata ce aprobarea finala a fost obtinuta, se va semna contractul de credit, iar suma aprobata va fi virata in contul clientului.

7. Structura Creditului- rate, dobanzi si comisioane

Imprumutul cu garantie imobiliara prezinta o structura avantajoasa pentru debitori, care are o contributie importanta in restabilirea si consolidarea stabilitatii financiare pe termen lung a acestora, datora elementelor specifice care favozieaza acest fenomen.

In acest sens, ratele si dobanzile sunt fixe si egale pe intreaga perioada de creditare, astfel ca, nu veti fi afectat de fluctuatiile pietei si veti putea face o planificare bugetara pe termen lung.

In ceea ce priveste comisioanele, acestea sunt zero pentru analiza, aprobarea, acordarea sau rambursarea anticipata, partiala sau totala, a creditului. In acest fel aveti toata flexibilitatea necesara pentru rambursarea la timp si in grafic a imprumutului accesat.

8. Metodele de rambursare ale unui credit cu garantii imobiliare

Un alt element al imprumutului cu garantii imobiliare, care favorizeaza consolidarea echilibrului financiar, face referire la multiplele metode de rambursare a sumei imprumutate. Debitorii pot schimba modalitatea de rambursare, fara perceperea comsioanelor suplimentare, astfel ca sunt reduse semnificativ sansele incapacitatii de plata.

Cele patru modalitati de plata fac referire la:

 • Achitarea unui numar de rate lunare egale, formate din principal si dobanda calculata la soldul creditului, incepand cu luna calendaristica urmatoare acordarii imprumutului;
 • Achitarea lunara a unui numar de rate egale formate din dobanda aplicata la soldul sumei imprumutate si rata unica de principal rambursata la scadenta finala a contractului;
 • Achitarea unui numar de rate egale lunare formate doar din dobanda aplicata la soldul sumei imprumutate si rate lunare formate din principal si dobanda aplicata la soldul creditului, stabilite pentru o perioada partiala din cadrul perioadei de creditare a contractului.
 • Rambursarea anticipata, partiala sau totala, fara necesitatea unei cereri scrise si fara comisioane percepute.

In concluzie, un credit cu garantie imobiliara poate fi utilizat ca imprumut pentru casa, nevoi personale, studii si orice alta destinatie pe care solicitantul si-o doreste, deoarece nu este un imprumut cu destinatie conditionata. Procesul de accesare a sumei dorite este unul rapid si simplu, in cazul accesarii de la un IFN, criteriile de eligibilitate fiind usor de indeplinit, documentatia necesara alcaturii dosarului de credit insumand doar 3 tipuri principale de documente, iar accesarea sumei solicitate fiind posibila in cel mult 24 de ore din momentul depunerii documentatiei complete.

Structura acestui tip de imprumut este una avantajoasa, care favorizeaza restabilirea si consolidarea unui echiligru financiar pe termen lung, cu ajutorul ratelor si dobanzilor fixe si egale, pe intreaga perioada de creditare, dar si a comisioanelor zero.

Nu in ultimul rand, metodele multiple de rambursare a sumei imprumutate, pentru care orice debitor poate opta, reprezinta un aspect important ce denota siguranta si flexibilitate a intregubului proces de accesare a acestui tip de imprumut. Avand la dispozitie patru modalitati diferite de rambusare, puteti reduce semnificativ sansele de refinantare credit cu garantie imobiliara si riscurile asociate incapacitatii de plata.

Va invitam sa accesati un credit cu garantie imobiliara pentru a descoperi un altfel de imprumut, mai simplu, mai sigur, mai rapid!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii