Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cele mai mari 100 de companii din lume au ajuns să valoreze 30,86 trilioane dolari

GALERIE
valoare_companii
  • valoare_companii
- +

Valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate din lume a scăzut cu 11% în perioada aprilie 2022 - martie 2023, la 30,86 trilioane dolari, fiind prima scădere semnificativă din 2009, arată analiza globală PwC ”Top 100 companii conform capitalizării de piaţă”.

”Valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate din lume a scăzut cu 11% în perioada aprilie 2022 - martie 2023, la 30,86 trilioane dolari, fiind prima scădere semnificativă din 2009, reiese din analiza globală PwC ”Top 100 companii conform capitalizării de piaţă”. În intervalul aprilie 2021 - martie 2022 valoarea de piaţă atinsese un record de 34,7 trilioane dolari”, arată compania.

În pofida unei reveniri surprinzătoare în primul trimestru din 2023, la nivel global, sectorul de tehnologie a scăzut cu 8% în anul încheiat la 31 martie, primul declin înregistrat în ultimii zece ani.

Companiile din sectorul financiar şi cel al bunurilor de consum discreţionar au fost cele mai afectate, reducerile înregistrate de acestea reprezentând 56% din scăderea totală a capitalizării de piaţă, determinată exituri şi de performanţe mai slabe.

Sectorul industrial a înregistrat o performanţă bună, cu o creştere a capitalizării de piaţă de 45%, în principal datorită celor patru noi intrări în Top 100.

Energia a scăzut cu 12%, cu performanţe diferite în rândul celor şapte companii energetice prezente în top.

”Evoluţia reflectă contextul dificil pentru acţiuni din cauza înăspririi continue a politicii fiscale şi a inflaţiei record, la care se adaugă incertitudinea din sectorul bancar american şi european. Pe piaţa de capital din România, topul primelor cinci companii în funcţie de valoarea de piaţă este dominat de sectorul energetic şi cel bancar, majoritatea companiilor înregistrând o scădere a capitalizării în 2022, faţă de 2021. Clasamentul ar putea suferi modificări anul acesta, o dată cu listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică verde din România. Listarea Hidroelectrica ar putea marca cea mai mare ofertă publică iniţială din România, şi posibil din Europa de Est, generând un nivel ridicat de interes din partea investitorilor instituţionali străini”, a declarat Dinu Bumbăcea, country managing partner PwC România.

În ciuda unui context macroeconomic volatil, Europa a fost singura regiune care a înregistrat o creştere anuală, de 9,5%, ceea ce o plasează pe locul al doilea în lista regională. Acest lucru s-a datorat celor patru noi intrări şi unor performanţe foarte bune în Danemarca (+40%), Germania (+18%) şi Franţa (+17%).

SUA a înregistrat o scădere cu 12% a valorii de piaţă a companiilor, dar şi-a păstrat locul întâi în topul pe regiuni, cu cele mai multe companii incluse în clasament.

Valoarea de piaţă a companiilor din China şi regiunile sale a scăzut cu 7%, în ciuda faptului că a avut un nou participant în Top 100.

Restul lumii s-a confruntat cu un an dificil, cu trei ieşiri din Top 100 şi cu o scădere a capitalizării de piaţă a unei companii din domeniul energiei, cu sediul în Arabia Saudită.

Primele cinci locuri rămân neschimbate: Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Alphabet şi Amazon, însă acestea au contribuit la 50% din scăderea capitalizării totale a pieţei. Toate cele cinci companii au scăzut faţă de anul trecut, cu cea mai mare scădere, de 36%, pentru Amazon, urmată de 28% pentru Alphabet.

În pofida încetinirii generale pentru sectorul de tehnologie, Microsoft şi-a menţinut poziţia a doua poziţie în listă, iar Apple a înregistrat scădere pentru prima dată din 2016. Saudi Aramco a înregistrat o scădere semnificativă de 18%.

La 31 martie 2023, topul primelor zece companii era completat de NVIDIA, Berkshire Hathaway, Tesla, Meta Platforms şi Visa Inc. Cele mai mari creşteri ale capitalizării de piaţă au fost înregistrate de Novo Nordisk (Danemarca), Merck & Co (SUA) şi Deutsche Telekom (Germania), iar cele mai mari scăderi au fost raportate de Tesla, Amazon.com şi Intel Corporation. Clasamentul cuprinde primele 100 de companii la nivel mondial în funcţie de valoarea de piaţă la 31 martie 2023.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri