Cele mai multe cadre didactice cu gradul I sunt învăţătorii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Cele mai multe cadre didactice cu gradul I sunt învăţătorii

GALERIE
sala clasa invatatoare
  • sala clasa invatatoare
- +

În topul specializărilor cu cei mai mulţi profesori care au obţinut gradul I se află învăţătorii.

Din cele peste 3.000 de cadre didactice cu acest grad, 791 sunt dascălii care predau la clasele mici. Alţi 208 dascăli cu aceste performanţe profesio­nale sunt profesori de matematică, 177 de profesori de română şi alţi 145 sunt profesori la disciplinele ştiinţe social-umane. Numai anul trecut s-au înscris şi au fost inspectaţi la clasă 933 de dascăli pentru gradul I şi 736 pentru gradul II.

„Acest fapt confirmă profesionalismul şi buna pregătire a personalului din învăţământul preuniversitar ieşean, oglindite în rezultatele obţinute de elevi la evaluările externe. Judeţul Iaşi a obţinut în ultimii ani rezultate peste media pe ţară la Evaluarea Naţională, Examenul de bacalaureat, rezultate deosebite la olimpiade şi concursuri şcolare. Acordarea gradului I semnifică dobândirea de către cadrul didactic a unui nivel înalt de maturitate profesională şi expertiză, care îl recomandă ca pe un generator de bune practici în mediul educaţional şcolar“, au motivat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar.

Tot anul acesta calendaristic, un număr de 2.500 de cadre didactice au obţinut definitivatul în învăţământ, din care 1.200 se regăsesc în proporţii egale la ariile curriculare limbă şi comunicare şi matematică şi ştiinţe.

Au mai rămas 853 de dascăli care nu şi-au dat încă definitivatul şi sunt încadraţi în acest an şcolar. Inspectoratul trage un semnal de alarmă pentru profesorii titulari care împlinesc şapte ani de când predau.

Conform legislaţiei, acestora li se va desface contractul de muncă şi vor rămâne doar suplinitori. În această situaţie se află deja 135 de profesori care au peste 7 ani la catedră şi nu şi-au dat niciodată definitivatul. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt învăţători (33), profesori de română (26), matematică (20), Tehnologii (21) şi educatori (18). Alţi 211 încă mai au o şansă anul acesta ori cel târziu la anul, deoarece au între 5 şi 7 ani de vechime efectivă la catedră. Dintre aceştia, 91 riscă să piardă postul de titular şi să li se desfacă contractele de muncă. Aceştia vor deveni suplinitori, cu un salariu mai mic.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.