anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cele mai notorii decese din cele 5.000: pe cine a răpit Covid-19 Iaşului, în 2021?

GALERIE
decese
 • decese
- +

Constantin Simirad, primarul scriitor, a murit pozitiv la “Neuro”: Covid-19 pare să-i fi fost fatal şi fostului primar Constantin Simirad, care a decedat în martie anul acesta la Spitalul de Neurochirurgie, pozitiv fiind. A fost unul dintre cei mai longevivi primari ai Iaşului (1992 - 2003), dar şi-a pus amprenta inclusiv pe dezvoltarea judeţului, îndeplinind, în perioada 2008 - 2012, funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. El a fost primul preşedinte de CJ care a fost ales prin vot uninominal. 

Timp de trei ani (2003 - 2006), Constantin Simirad a fost ambasador al României în Cuba. Ateneul Tătăraşi, Piaţa Naţiunii, pasajul de la Hala Centrală sunt doar câteva din proiectele iniţiate de fostul primar al Iaşi şi care au devenit, în timp, repere ale oraşului. La începutul anilor 1990, a reluat Sărbătorile Iaşului, iar evenimentele din cadrul acestora au atras, în unii ani, o participare numeroasă din partea ieşenilor.

În calitatea sa de lider politic, Constantin Simirad a influenţat decisiv conducerea oraşului şi în lipsa sa de la Palatul Roznovanu: l-a susţinut pe Gheorghe Nichita, iar sub aripa sa protectoare l-a angajat la Primărie şi pe Mihai Chirica. Cu o bogată activitate publicistică, Constantin Simirad a fost şi membru al Uniunii Scriitorilor din România. El s-a născut pe 13 mai 1941 (Coţuşca, Botoşani) şi a decedat pe 29 martie 2021. (Alex ANDREI)

Sorin Iftimi (56 ani) - unul dintre cei mai buni istorici ieşeni, abia se vaccinase

Pandemia a răpit Iaşului unul dintre cei mai prolifici şi de viitor istorici, pasionaţi în special de istoria capitalei Moldovei. Sorin Iftimi a murit la vârsta de 56 de ani, la câteva zile du prima doză de vaccin, iar comunitatea academică din Iaşi a fost şocată de dispariţia acestuia. Născut pe 27 septembrie 1965, în judeţul Botoşani, acesta s-a remarcat prin activitatea sa de cercetare istorică şi muzeografică.

A lucrat la între anii 1995 - 1999 şi 2008 - 2021 la Complexul Muzeal Naţional „Moldova”, iar timp de opt ani, între 2000 şi 2008, a fost cercetător la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană din cadrul Academiei Române - Filiala Iaşi. Din 2015, Sorin Iftimi obţinut atestatul de expert în bunuri arheologice şi istorico-documentare, istorie modernă, memorialistică, emis de Ministerul Culturii. Pasionat de oraşul Iaşi, de istoria acestuia, de simbolistica trecutului şi a viitorului acestuia, colegii săi l-au descris ca fiind un deschizător de drumuri în multe domenii de cercetare istorică. Cei de la Complexul Muzeal Naţional „Moldova” l-au numit „unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi istorici, cu o activitate ştiinţifică prolifică, adesea interdisciplinară”. (Catalin HOPULELE)

Ioan Avârvarei - fost rector, fost senator, fost prefect

Profesorul universitar Ioan Avârvarei, unul dintre cei mai respectaţi specialişti în agronomie de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad”, s-a stins din viaţă după o lungă luptă cu COVID-19 în septembrie 2021, la 80 de ani. Născut pe 6 iulie 1941, în oraşul Huşi, acesta s-a remarcat ca fiind un specialist în domeniul solului, în care şi-a derulat în principal activitatea de cercetare.

Colegii de la USV Iaşi au vorbit despre acesta, într-un material „In memoriam”, că viaţa şi activitatea sa profesională „s-au confundat cu istoria instituţiei”. În 1992 a devenit profesor universitar, fiind titular al cursurilor de Pedologie şi Agrochimie, iar din 1990 a fost decan al Facultăţii de Agricultură, apoi a condus pentru opt ani Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară - USV de astăzi - între 1996 şi 2004. A fost timp de patru ani senator în Parlamentul României, dar şi prefect al judeţului Iaşi pentru doi ani. Colegii şi studenţii săi l-au descris ca fiind „un cadru didactic universitar redutabil, intransigent cu sine, cu o autoritate profesională de necontestat, având darul meşteşugirii cuvintelor alese şi un extraordinar spirit de întrajutorare”. (Catalin HOPULELE)

Inspectorul şcolar Irina Căpraru s-a dus la ceruri în octombrie

Profesorul de Matematică Irina Căpraru, cadru didactic la Colegiul „C. Negruzzi” şi inspector de matematică al ISJ, a pierdut lupta cu virusul Covid-19 pe 20 octombrie, după ce plămânii i-au fost afectaţi aproape în totalitate de infecţia Covid. Un cadru didactic recunoscut pentru profesionalismul şi dăruirea de care dădea dovadă atât ca profesor, dar şi ca inspector şcolar. Potrivit surselor medicale, boala se agravase în ultimele zile ale vieţii, iar capacitatea pulmonară i-a fost afectată în proporţie de 95%. Cadrul didactic nu era vaccinat anti-Covid deoarece, după afirmaţiile apropiaţilor, suferea de unele afecţiuni care ar fi determinat-o să fie reticentă în a se vaccina. Irina Căpraru era mamă a unui băiat, student. Irina Căpraru urma să coordoneze Centrul de Excelenţă Iaşi pentru specialitatea Matematică în acest an şcolar.

„În aceste clipe de durere provocată de dispariţia doamnei profesor doctor Irina Căpraru, echipa Inspectoratului Şcolar este alături de familia îndoliată şi, asemeni tuturor celor care au cunoscut-o, au preţuit-o şi au iubit-o, îi transmite sincere condoleanţe”, au transmis reprezentanţii ISJ. Prof.dr. Irina Căpraru a fost internată la începutul lunii octombrie la Spitalul de Boli Infecţioase. Ulterior, pe parcursul internării, ea a fost transferată la Spitalul de Neurochirurgie. Boala s-a agravat însă, capacitatea pulmonară fiindu-i puternic afectată. (Andrei MIHAI)

Preotul David Oprea (47 ani), mâna dreaptă a lui IPS Calinic Botoşăneanul

Preotul David Oprea, protosinghel, s-a stins din viaţă la 47 de ani în urma infectării cu COVID-19, fiind tratat atât la unitatea medicală de specialitate din Suceava, cât şi la Iaşi. Preotul s-a recunoscut la Iaşi prin activitatea intensă pe care a avut-o la Mănăstirea Cetăţuia şi Catedrala Mitropolitană din Iaşi, dar în ultimul an din viaţă acesta a intrat în atenţia opiniei publice prin faptul că a devenit coordonator al cabinetului Înaltpreasfinţitului Calinic, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

Reamintim că IPS Calinic a ajuns arhiepiscop după ce IPS Pimen, predecesorul său, a murit tot în urma infecţiei cu SARS-CoV-2. Acesta a fost tuns în monahism în 1995, cu numele David, iar în noiembrie 1996 a fost hirotonit diacon de către Preafericitul Părinte Daniel, actualul patriarh, pe vremea când acesta era mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. A fost hirotonit preot în 2009, dar până atunci şi-a obţinut licenţa în psihologie şi asistenţă socială, dar şi în teologie, unde avea şi titlul de doctor, toate la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. (Catalin HOPULELE)

Ovidiu Ciobotaru (54 ani) - unul dintre cei mai apreciaţi pictori de icoane din Iaşi

În luna octombrie a acestui an, unul dintre cei mai apreciaţi pictori de icoane din Iaşi şi din ţară s-a stins din viaţă după ce s-a infectat cu SARS-CoV-2 şi a fost spitalizat timp de două săptămâni. Ovidiu Ciobotaru avea 54 de ani şi era licenţiat în domeniul Artă Plastică - pictură şi sculptură, fiind absolvent al Academiei de Arte din Iaşi, promoţia 1996. Artistul ieşean se declara un iubitor al picturii plastice, însă a fost răpus de virusul în existenţa căruia nu credea. „Maniera mea de a picta şi sculpta este în genul romantic realist. Acest gen de pictură mă inspiră cu adevărat ca artist”, se descria pictorul ieşean pe site-uri de specialitate.

Ovidiu Ciobotaru a pictat mai multe biserici, fiind în slujba Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, o perioadă fiind chiar a patriarhului României. Mihai Coţovanu, artist plastic ieşean, l-a descris într-un text publicat după moartea sa, ca o fire veselă, generos şi care vorbea cu multă pasiune despre aspiraţiile sale artistice. „Avea acea ambiţie firească de artist, să fie cât mai bun. Lucra cu multă înflăcărare ore în şir, fără să se ridice de pe scaun, fără să ţină cont de trecerea zilelor. Important pentru el era ca lucrarea să tindă spre perfecţiune, astfel încât să demonstreze că el este cel mai bun. Tare mult îi plăcea să vorbească despre efectele de lumină, despre culoare, despre tonalităţile fine pe care le obţinea pentru a da profunzime lucrării. A fost pasionat de lucrările marilor maeştri şi nu se împiedica de artiştii contemporani. A avut o deschidere către partea sacră”, a povestit despre el artistul plastic Mihai Coţovanu. (Madalina OLARIU)

Medicul muzician Laurenţiu Fratoştiţeanu, antivaccinist convins

Atunci când vestea s-a răspândit, prietenii i-au reproşat că nu a făcut ce trebuia ca să se protejeze mai bine. Laurenţiu Fratoştiţeanu s-a alăturat pe 22 octombrie celor prea mulţi ieşeni care n-au avut putere să se bată cu coronavirusul. La 51 de ani, Laur a lăsat în urmă un bogat parcurs muzical. La sfârşitul anilor ’80 debuta cu trupa ieşeană Titan. Chitara lui bas a îmbinat pe parcurs rockul cu jazzul – de altfel, grupul în care a cântat ulterior s-a numit T-Jazz Band. A acompaniat chitarişti renumiţi, precum Andreas Öberg (Suedia).

Pasiunea pentru muzică a mers paralel cu cariera din domeniul medical: medic stomatolog, avea cabinetul în Nicolina - asta, până acum câţiva ani, când s-a mutat cu familia la Brăila. În ultimele înregistrări pe care le-a încărcat pe YouTube putem să îl vedem cântând cu colegii din E-Band la unul dintre concertele organizate de zilele oraşului de pe Dunăre. „Era frumos ca un actor şi era bun, ca o rudă directă de-a lui Dumnezeu. Avea o lumină în privire şi o căldură în zâmbet cu totul şi cu totul speciale”, l-a descris unul dintre prietenii apropiaţi - şi exact aşa ne priveşte şi astăzi. Din nefericire, doar din fotografii... (Radu MESNITA)

Oana Mandache, profesor la Colegiul Economic, abia împlinise 40 de ani

Oana Mandache, profesor la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” care abia împlinise 40 de ani, economist la Catedra de Turism şi Alimentaţie Publică, a pierdut lupta cu virusul SARS-CoV-2 pe 17 noiembrie. Profesoara abia împlinise vârsta de 40 de ani pe data de 10 noiembrie, vestea morţii sale şocând atât colegii de cancelarie, dar şi elevii, zeci de mesaje de condoleanţe fiind transmise pe reţelele de socializare. Totodată, unitatea de învăţământ a amenajat un colţ special pentru aprinderea lumânărilor în memoria fostei profesoare de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”.

„Soarele vieţii a apus pentru o fiinţă atât de dragă, Oana Mandache, profesor de discipline Economice, din cadrul Colegiului Economic «Virgil Madgearu», Iaşi. O inimă bună a încetat să mai bată, un suflet mare s-a ridicat la cer, lăsând în urmă o nemărginită durere şi un gol imens. Am cunoscut cu toţii un chip luminos şi un suflet plin de frumos, o energie care mişca spre bine totul în jur. Un profesionist desăvârşit, iubită de toţi elevii şi colegii, o luptătoare până la ultima suflare”, au transmis reprezentanţii liceului. Cadrul didactic nu era vaccinat împotriva COVID-19, iar din afirmaţiile cadrelor didactice de la unitatea şcolară, Oana Mandache a stat acasă să se trateze, având în grijă un copil mic, din clasele primare. Copilul acesteia a rămas acum în grija tatălui şi a bunicilor. (Andrei MIHAI)

Corneliu Rascarache - Colegiul Economic Administrativ: unul dintre cei mai iubiţi dascăli ai şcolii

Iubitul profesorul de Fizică Corneliu Rascarache, de la Colegiul Economic Administrativ din Iaşi, a murit pe data de 14 octombrie, după aproximativ o lună de la începerea anului şcolar. Îndrăgitul profesor, la fel ca multe alte cadre didactice, a fost răpus de virusul Covid-19. „Domnul profesor de fizică Corneliu Rascarache de la Colegiul Economic Administrativ Iaşi a plecat astăzi (n.r. - 14 octombrie) spre o lume mai bună.

El se numără printre victimele acestei nemiloase pandemii. Vom păstra amintirea unui bun coleg şi prieten care a făurit destinul a numeroase generaţii de tineri. Dumnezeu să-l odihnească!”, anunţau reprezentanţii USLIP Iaşi. Cadrul didactic a fost unul dintre cei mai iubiţi profesori de la Colegiul Economic Administrativ din Iaşi, obţinând alături de elevii săi rezultate deosebite la cocursuri şi competiţii şcolare şi fiind un considerat candru didactic cu vocaţie. Profesorul a fost mereu apreciat atât pentru calităţie de cadru didactic, dar mai ales pentru implicarea de care a dat dovadă în decursul carierei didactice şi de calităţile sale umane, fiind considerat „un om de o eleganţă rară” de către cei care i-au fost elevi. (Andrei MIHAI)

Profesorul Adrian Scuriu (45 ani) - Şcoala „Călinescu”: „Un paradox al acestei boli”

Adrian Scuriu, profesor de Limba română la Şcoala „George Călinescu”, a murit la începutul lunii martie, la doar 45 de ani. Vestea dispariţiei sale a venit ca un şoc atât pentru colegi, dar şi pentru elevi, fiind un profesor iubit, implicat în activitatea didactică, fiind „îndrăgostit” de limba şi literatura română. Potrivit apropiaţilor şi surselor medicale, cadrul didactic nu suferea de alte boli care să îi grăbească sfârşitul, infecţia cu SARS-CoV-2 fiind cea care l-a răpit de lângă elevi, colegi şi familie. Acesta s-a stins sub ochii medicilor de la Terapie Intensivă în doar câteva zile. Pe 6 martie, cadrul didactic ar fi trebuit să se vaccineze, dar deja căpătase boala şi la acea dată era deja conectat la aparate.

„Nu am fost medicul curant al domului profesor, dar ceea ce pot spune e că, din tot ceea ce ştiu, el a primit tot tratamentul de care a fost nevoie şi care este prevăzut. S-a făcut absolut tot ce este posibil, atât înainte de a ajunge la ATI, cât şi acolo. Din nefericire, în cazul său este vorba despre un alt paradox al acestei boli”, a explicat după dispariţia cadrului didactic Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist şi fost manager al Spitalului de Boli Infecţioase. Colegii şi elevii săi şi-au arătat regretul şi durerea în zeci de mesaje de pe reţelele de socializare. „Dumnezeu modelează anumiţi oameni în aşa fel încât ei să facă o diferenţă în viaţa noastră. Şi în viaţa mea v-aţi pus cu desăvârşire amprenta!”, este mesajul unei foste eleve.  (Andrei MIHAI)

Dr. Viviana Vlasov, răpusă de Covid în ciuda măsurilor de protecţie luate cu mare acurateţe

Nici lumea medicală ieşeană nu a fost ocolită de COVID. Soţia controversatului avocat Mihail Vlasov, dr. Viviana Vlasov, a murit în august anul trecut după 10 zile de luptă cu boala. La acea dată, aproape întreaga familie Vlasov a fost infectată, în afara Vivianei Vlasov înfruntând boala şi Mihail Vlasov, una dintre fiicele sale, Ingrid, dar şi nepoata, Noelle.

Aceştia din urmă au avut însă noroc, suferind doar o formă medie de boală. În vârstă de 72 de ani, Viviana Vlasov se bucura de o bună stare de sănătate, ceea ce nu a ferit-o însă de la a cădea victimă bolii. Starea ei s-a agravat la o săptămână de la internarea la Spitalul de Boli Infecţioase, în ultimele două zile ea fiind tratată în terapie intensivă. Medic pediatru înainte de 1989, Viviana Vlasov a înfiinţat după 1990 cunoscuta casă de modă Casa Wanda. Decesul Vivianei Vlasov a fost cu atât mai şocant pentru mulţi ieşeni cu cât aceasta îşi luase toate măsurile de precauţie disponibile la acea dată. Sursa infectării pare să fi fost însă chiar un membru din Bucureşti al familiei.  (Andrei MIHAI)

Mama celui mai radical medic antivaccinist din Iaşi, răpusă de Covid-19

Printre victimele pandemiei s-a numărat şi mama controversatului medic Răzvan Constantinescu. Aceasta a decedat în octombrie, după două săptămâni de la infectare. La momentul respectiv, medicul afirma că mama sa se infectase de la o persoană vaccinată, fapt ce i-a prilejuit lui Constantinescu un nou atac suburban la adresa măsurilor de protecţie antiepidemică, fără a explica în ce fel vaccinul ar fi fost vinovat de moartea mamei sale. Cu o zi înainte de înregistrarea primului caz de infectare din România, medicul se oferea voluntar să se infecteze cu virusul, tocmai pentru a demonstra că boala nu este mortală.

Răzvan Constantinescu nu şi-a dus niciodată propria ofertă până la capăt, ceea ce nu l-a împiedicat să împrăştie în mediul online teoriile conspiraţioniste care i-au căzut în mână, afirmând totodată că ar avea încredere în ştiinţă. Instigarea constantă a pacienţilor şi studenţilor săi la refuzul respectării normelor sanitare de combatere a bolii i-a atras lui Constantinescu un avertisment scris din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie, ca şi suspendarea temporară din activităţile didactice. (Andrei MIHAI)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.