anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.10.2020

COMUNICAT DE PRESA

Cele mai performante firme locale, în clasamentul realizat de Camera de Comerț și Industrie Iași

GALERIE
topul firmelor iesene
  • topul firmelor iesene
- +

Camera de Comerț și Industrie Iași a publicat rezultatele evaluării performanțelor  economice ale firmelor din județ, concretizate în cel mai obiectiv, complex și elocvent clasament anual al comunității de afaceri locale - Topul Firmelor din Județul Iași (disponibil pe www.cciasi.ro, secțiunea Topul Firmelor).

 

Clasamentul a fost realizat după o metodologie unitară la nivelul Sistemului Camerelor de Comerț din România, în conformitate cu prevederile Legii nr. 335/2007 a Camerelor de Comerț și Industrie. Clasamentul a avut la bază datele de bilanț pentru anul 2019 depuse în termenul legal și a urmărit 5 indicatori de performanță: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat.

VEZI AICI TOPUL FIRMELOR IESENE 

Clasamentul a fost structurat pe 7 domenii de activitate, urmărind obiectul de activitate declarat de firme în bilanțul pe anul anterior:

- IT&C și Cercetare-Dezvoltare;

- Industrie;

- Agricultură, Silvicultură și Pescuit;

- Construcții;

- Servicii;

- Comerț;

- Turism și Restaurante.

Clasamentul publicat cuprinde primele 10 locuri pe fiecare clasă de mărime (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii, întreprinderi mari, întreprinderi foarte mari), corespunzătoare fiecărui obiect de activitate.

Din analiza datelor financiare cuprinse în 21.859 bilanțuri de societăți comerciale înmatriculate (cu sediul social) în județul Iași aferente anului 2019, a reieșit că 17.232 firme au avut o cifră de afaceri diferită de zero (firme active), dintre care 7.970 firme au îndeplinit criteriile de admitere în clasament, iar 3.104 firme s-au clasat pe locurile 1-10 ale Topului. 

„Vrem să subliniem încă o dată că acest clasament pe care îl realizăm are la bază datele declarate de firme în bilanțul anual, deci ne referim acum la indicatorii financiari realizați de firme în anul 2019. Așadar, cu privire la 2019, putem spune că mediul de afaceri ieșean a reușit să mențină trendul ascendent al ultimilor ani. Din datele financiare ale societăților comerciale înregistrate pe raza județului Iași rezultă că au fost cu 6,52% mai multe firme active decât în anul 2018. Acestea au cumulat o cifră de afaceri de aproximativ 6,55 miliarde euro, însemnând o creștere de 12,54% față de anul 2018. În privința clasamentului de Top, desigur, ne-am întrebat dacă, în contextul de anul acesta, ar mai fi potrivită această ediție, având în vedere că se bazează de datele financiare ale anului precedent. Dar ne-am dat seama că și în toamna lui 2009, când se instalase criza, ne întrebaserăm la fel. Și acum, la fel ca în 2009, am ajuns la aceeași concluzie: indiferent de un context trecător, se cuvine ca performanța în afaceri să fie adusă la cunoștința comunității, pentru a fi apreciată ca atare!” a declarat Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași.

Mai multe detalii privind metodologia de realizare a Topului, precum și clasamentele pe domenii, sunt disponibile, public și gratuit, pe site-ul Camerei de Comerț și Industrie Iași, www.cciasi.ro, secțiunea Topul Firmelor.

La aceeași adresă de internet sunt disponibile și clasamentele speciale realizate cu acest prilej:

- primele 10 firme din Top, ca cifră de afaceri;

- primele 10 firme din Top, ca număr de angajați;

- firmele care s-au clasat pe podium timp 10 ani consecutiv, respectiv la edițiile 2011-2020.

Statistici:

Reprezentativitatea Topului
în raport cu totalul firmelor

Număr
firme în Top

Cifra de afaceri
firme în Top

Salariați
firme în Top

Ponderea firmelor clasate în Top pe locurile 1-10 (3.104) în totalul firmelor active (17.232)

18%

73%

61%

Domeniile de activitate

Număr
firme în Top

Cifra de afaceri
firme în Top

Salariați
firme în Top

IT&C și Cercetare-Dezvoltare

185

1.425 mil. lei

7.300

Industrie

497

6.094 mil. lei

18.839

Agricultură, Silvicultură și Pescuit

116

954 mil. lei

2.853

Construcții

228

2.270 mil. lei

4.681

Servicii

1.035

4.741 mil. lei

19.923

Comerț

891

6.744 mil. lei

9.336

Turism și Restaurante

152

582 mil. lei

3.325

Total

3.104 firme

22.810 mil. lei

66.257 salariați

Clasa de mărime

Număr
firme în Top

Cifra de afaceri
firme în Top

Salariați
firme în Top

Întreprinderi foarte mari

5

3.197 mil. lei

8.816

Întreprinderi mari      

35

3.541 mil. lei

14.723

Întreprinderi mijlocii  

213

7.260 mil. lei

19.865

Întreprinderi mici      

849

6.275 mil. lei

16.360

Microîntreprinderi      

2.002

2.537 mil. lei

6.493

Total

3.104 firme

22.810 mil. lei

66.257 salariați

„Avem cu 151 de firme mai mult decât anul trecut, care au reușit să facă față criteriilor de evaluare și care   s-au clasat în Top 10 pe domenii, care cumulează o cifră de afaceri cu 13% peste cea de la ediția precedentă și un număr de salariați cu aprox. 4,5% mai mare. Dincolo de obiectivitatea criteriilor, vorbim și de un clasament relevant pentru comunitate, având în vedere că cele 3.104 firme reprezintă 18% din numărul de societăți comerciale înmatriculate în jud. Iași, cumulând circa trei sferturi din totalul cifrei de afaceri și două treimi din numărul de salariați la nivel de județ. După ce Camera de Comerț Națională va centraliza toate clasamentele județene, vom putea vedea care sunt firmele din Iași care au intrat în Top 10 la nivel național, în domeniile lor de activitate.” a completat Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerț și Industrie Iași.

Camera de Comerț și Industrie Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.