Cele mai poluate zone din Iași: Podu de Piatră, Cantemir. Sursele și soluțiile propuse
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cele mai poluate zone din Iași: Podu de Piatră, Cantemir. Sursele și soluțiile propuse

GALERIE
poluare-iasi
  • poluare-iasi
- +

În luna aprilie au fost mai puţine depăşiri faţă de valoarea limită admisă (50µg/m3) la indicatorul PM10 (6 depăşiri), faţa de aprilie 2020 (15 depăşiri), conform monitorizării calităţii aerului făcută de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iaşi.

Depășirile au fost înregistrate în perioada 11 - 14 aprilie 2021 (pe fondul unui fenomen de inversiune termică) în trei din cele cinci staţii automate în care se măsoară PM10 prin metoda gravimetrică respectiv: 2 depășiri în stația de trafic IS-1 Podu de Piatră, 1 depășire în stația de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir și 3 depășiri în stația IS-6 Bosia–Ungheni.

Valorile reduse ale PM10 de la începutul lunii (3-10 aprilie), dar și din a doua jumătate a lunii au fost asociate unui interval semnificativ cu precipitații atmosferice ce au avut un evident rol depoluator.

Sursele de poluare au fost: arderea combustibililor pentru încălzirea rezidenţială, traficul auto, șantierele de construcții, salubrizarea, incendierea deşeurilor și a resturilor vegetale etc.

Valorile PM 2,5 s-au corelat direct cu cele pentru PM10, sursele fiind aceleași. Valoarea maximă a fost de 40,78 µg/m3 și s-a înregistratat în data de 12.04.2021, iar valoarea medie în luna aprilie a fost de 19,31 µg/m3. Pentru PM 2,5 cadrul legal prevede valoare limită anuală (20 µg/m3).

Comparativ cu aprilie 2020 (o lună extrem de secetoasă şi în care mobilitatea a fost foarte redusă ca urmare a restricțiilor impuse de starea de urgenţă/alertă), în aprilie 2021, la staţiile IS-1 şi IS-2 de pe raza municipiului Iaşi numărul depăsilor la PM10 este mai mic, în timp ce valorile medii lunare înregistrate au valori similare în IS-1 şi valori uşor mai scăzute în IS-2, dar în ambele situaţia este mai bună decât în 2019.

Acest fapt subliniază influenţa majoră a factorilor meteo asupra stării de calitate a aerului şi necesitatea menţinerii unui nivel scăzut de emisii de poluanţi în atmosferă.

"De aceea, pentru a evita noi depăşiri ale valorii limită zilnice la indicatorul PM10 şi pentru a asigura o calitate corespunzătoare a aerului în scopul protejării sănătăţii populaţiei, considerăm că este extrem de importantă menţinerea unui nivel cât mai redus a emisiilor de PM10 din activităţíle generatoare: trafic, salubrizare stradală, reparare/modernizare infrastructură rutieră, producere a energiei electrice/termice, şantiere etc. Realizarea la termen şi cu rezultatele aşteptate a măsurilor cuprinse în Planul de Calitate a Aerului în Municipiul Iaşi pentru PM10 şi în Planul de Menţinere a Calităţii Aerului în judeţ, trebuie să constituie o prioritate pentru cei responsabili", spun reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Iași.

Cetățenii pot contribui la reducerea emisiilor de PM10 printr-o serie de acţiuni: renunţarea la practica incendierii deşeurilor de orice fel şi a vegetației ierboase, plantarea spațiilor verzi din jurul blocului și nu transformarea lor în locuri de parcare, întreținerea corepunzătoare a autoturismelor sau adoptarea unui comportament eco în trafic etc.

De la începutul anului şi până în prezent, cele mai multe depăşiri ale valorii limită zilnice pentru indicatorul PM10 sunt în staţia de trafic IS-1 Podu de Piatră - 20 de depăşiri, urmată de staţia de fond urban IS-2 din Aleea Decebal - 17 depăşiri. Numărul maxim de depăşiri ale valorii limită zilnice permise pe an, conform prevederilor legale, este de 35 pentru fiecare staţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Măşti şi autografe

Nichita DANILOV

Măşti şi autografe

Şi asta fiindcă sinuciderea trebuie să te aducă mai aproape de credinţa în sine şi de Dumnezeu. „V-a trecut vreodată prin cap că sinuciderea ar putea dezonora moartea?“, se întreabă el.

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Michael ASTNER

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Pe front

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Dana ȚABREA

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Deunăzi, doi tineri se sărutau în faţa Teatrului. Cu gesturi tandre care se profilau în aer, suspendate câteva fracţiuni de secundă în spaţiul dintre ei, lasciv, aproape ostentativ şi puţin histrionic. Teatrul lui Ovidiu Lazăr nu este deloc astfel. Cultul regizor ieşean e creator de eseuri scenice, metaforice şi cu toate acestea încărcate de raţionalitate. Poetic, dar totuşi abstract. Interesat de actualitate, dar cu toate acestea mai interesat de interioritatea imponderabilă a personajelor sale schiţă din monologurile regăsite în cânticelele comice ale lui Alecsandri.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.