anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cele mai prestigioase figuri ştiinţifice ale Iaşului l-au omagiat, în faţa Academiei, pe acad. Cristofor Simionescu

GALERIE
bust Simionescu2
 • bust Simionescu2
- +

A fost unul dintre puţinele momente în care cei doi vicepreşedinţi ai Academiei Române, acad. Spinei şi acad. Simionescu (fiul celui omagiat), au stat împreună pe o scenă în Iaşi, ambii fiind ieşeni.

 

Bustul academicianului Cristofor Simionescu a fost inaugurat ieri, în faţa sediului principal al Filialei din Iaşi a Academiei Române, aflat pe Bulevardul Carol I nr. 8. La evenimentul unic în peisajul post-stare de urgenţă au fost prezente unele dintre cele mai prestigioase figuri ale Iaşului din domeniul ştiinţific. Aproape toţi membrii plini ai Academiei Române şi membrii corespondenţi din Iaşi au stat în faţa clădirii, în căutarea umbrii, la o temperatură de aproape 30 de grade, majoritatea purtând măşti şi păstrând o distanţă socială de siguranţă.

Bustul a fost prezentat pe treptele din faţa instituţiei şi va fi amplasat în holul central, ca un omagiu adus unuia dintre cei mai prolifici oameni de ştiinţă din Iaşi din ultimul secol, la 100 de ani de la naşterea sa. Evenimentul a fost prezentat de preşedintele în exerciţiu al Filialei din Iaşi a Academiei Române, acad. Viorel Barbu, iar pe scenă au luat cuvântul acad. Victor Spinei, care a adus un mic Laudatio activităţii acad. Cristofor Simionescu de-a lungul anilor, cât şi acad. Bogdan Simionescu, fiul reputatului cercetător, care le-a mulţumit celor prezenţi, în număr de peste 50, că şi-au rupt o oră din timpul lor într-un context dificil să vină la acest moment festiv. A fost unul dintre puţinele momente în care cei doi vicepreşedinţi ai Academiei Române, acad. Spinei şi acad. Simionescu, au stat împreună pe o scenă în Iaşi, ambii fiind ieşeni.

„Am ţinut prin această scurtă ceremonie să evocăm figura academicianului Cristofor Simionescu de la a cărui naştere se împlinesc în curând 100 de ani. După părerea noastră şi a întregii comunităţii academice ieşene, a fost o mare personalitate pentru oraş, a fost fondator de instituţii culturale şi de învăţământ, este un om care a construit, nu numai a vorbit. A şi vorbit însă, a sprijinit comunitatea academică în condiţii foarte grele şi pentru aceasta noi toţi îi suntem recunoscători, atât ieşenii, cât şi comunitatea academică“, a declarat acad. Viorel Barbu. La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai conducerii Universităţii Tehnice. Rectorul TUIASI, prof.dr. Dan Caşcaval, a evocat perioada 1953 - 1978 în care acad. Cristofor Simionescu a fost doi ani prorector şi apoi 25 rector al Institutului Politehnic, transformându-l într-o şcoală modernă şi un puternic centru de cercetare.

„Profesorul Simionescu a fost cel care a creat Politehnica ieşeană modernă, a mărit suprafaţa sălilor pentru activităţi didactice de circa nouă ori şi a cre - at primul campus studen - ţesc modern din ţară şi prima cantină modernă din ţară. În afară de acestea, a fost un profesor deosebit, a fost chiar profesorul meu de chimie orga - nică şi modul în care îmbina activitatea de predare, cu glumele pe care le spunea, cu modul în care atrăgea studenţii, l-a făcut să fie cu totul şi cu totul remarcabil şi un exemplu pentru noi“, a declarat rectorul Dan Caşcaval.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.