Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cele mai proaste obiceiuri care se transmit de la mama la fiica

GALERIE
mama, fetita, obiceiuri
  • mama, fetita, obiceiuri
- +

Te-ai gandit vreodata care este impactul pe care il ai asupra fetitei tale in momentul in care te uiti in oglinda si iti spui cat de mult te-ai ingrasat sau cat de urat iti vine o anumita tinuta?

Ei bine, poate de acum inainte vei fi putin mai rezervata in momentul in care vei face anumite remarci, deoarece copiii sunt asemenea unor foi albe pe care se noteaza orice fel de informatie.

Degeaba incerci sa-ti convingi micuta sa manance mai multe legume cand tu insati preferi o felie de pizza. Degeaba o avertizezi ca nu este frumos sa-i jigneasca pe cei din jur, daca tu folosesti cuvinte urate cand esti la volan.

Cordonul ombilical a fost taiat demult, insa legatura dintre voi este la fel de puternica si, in mod constient sau inconstient, fetita ta incearca sa-ti calce pe urme. Expresia “fa ce spun eu, nu ce fac eu” nu va avea sorti de izbanda pentru mult timp in ceea ce o priveste, asa ca iti propunem sa-ti revizuiesti comportamentul si sa inveti cum poti deveni un exemplu pozitiv pentru copilul tau.

1. Replicile despre greutate sunt “contagioase”

Probezi hainele, te uiti in oglinda si te strambi sau iti spui ca te-ai ingrasat. Fetita te vede si isi insuseste remarcile. Tine minte ca acest tip de critica iti afecteaza stima de sine. Mai rau insa, este faptul ca o afecteaza, indirect, si pe micuta.

In zilele noastre, toate femeile sunt ingrijorate de felul in care arata si isi doresc sa obtina siluetele de invidiat ale vedetelor pe care le vad pe micile si marile ecrane, dar si pe copertele revistor glossy. Problema este ca verbalizarea acestui tip de complexe afecteaza moralul fetitelor si le influenteaza sa foloseasca acelasi tip de critici in ceea ce le priveste, peste ani. Tot mai multe studii arata ca micute de cinci si sase ani sunt preocupate de aspectul fizic si ca ele se transforma in adolescente care vor sa fie cu cateva kilograme mai slabe.

Solutie: In calitatea ta de mamica trebuie sa ai grija la ce fel de comentarii faci in preajma fetitei tale. Accepta-ti corpul, formele si incearca sa privesti aspectele pozitive ale infatisarii tale. Transmite cat mai multe mesaje pozitive legate de aspectul tau fizic si pune accentul pe adoptarea unui stil de viata sanatos, intrucat acesta este cel mai important lucru pentru copilul tau.

2. Mancarea nesanatoasa nu este potrivita pentru un copil

Ii repeti micutei tale in mod constant ca trebuie sa manance fructe si legume, dar tu nu ai mai pus gura pe o salata de luni bune. Daca nu faci decat sa lauzi proprietatile verdeturilor, fara sa le consumi insa, micuta ta va face la fel. Ea va observa ca nu mananci ce trebuie si se va intreba de ce ea trebuie sa respecte regulile si tu nu.

Solutia: Cu toate ca nu poti controla intotdeauna ce mananca fetita ta, poti totusi sa impui un anumit stil de viata in cadrul familiei, iar ea va respecta obiceiurile si in afara caminului. Tipul acesta de lectii vor persista de-a lungul vietii, asa ca trebuie sa fii un exemplu bun si sa-ti folosesti creativitatea daca cea mica refuza sa asculte. Implic-o in treburile de la bucutarie, faceti sandwich-uri sanatoase si creative si adoptati un regim alimentar sanatos si echilibrat.

3. Nu te transforma intr-o persoana statica

Daca cel mai dificil efort fizic pe care il faci se rezuma la a apasa pe butonul de la telecomanda, inseamna ca ceva nu este in regula. Obezitatea devine una dintre cele mai intalnite afectiuni la copii, iar una dintre cauzele principale este ca acestia au devenit din ce in ce mai sedentari. Cercetarile arata ca cei mici urmeaza exemplul parintilor si ca, daca adultii nu fac miscare, nici cei mici nu vor fi mai presus.

Solutie: Exista atat de multe modalitati prin care familia ii poate influenta pe cei mici sa faca sport. Parintii pot, de exemplu, sa-si inscrie micutii la lectii de inot, karate, scrima, dans, baschet, handbal si orice fel de activitate care implica miscare fizica. In plus, isi pot face un obicei din a iesi in parc. Important este sa vreti si sa respectati regula.

4. Atentie la vocabular

Daca te exprimi mai urat decat un birjar, trebuie sa incepi sa-ti corectezi pornirile. Copiii repeta cuvintele pe care le aud de la adultii din jur si profita de orice ocazie pentru a-si etala “talentele”.

Solutie: Tot ce poti sa faci este sa te abtii. Foloseste “metoda borcanului” la care apeleaza americanii si pune cate o moneda intr-un recipient de fiecare data cand scapi “porumbelul”.

5. Nu-l jigni pe tatic

Femeile care il vorbesc de rau pe sotul lor, fie ca inca sunt intr-o relatie cu acesta, fie ca au divortat, le ofera fiicelor lor un exemplu negativ. Prin a spune lucruri negative despre partener, mamele isi pun fetitele intr-o pozitie delicata. Ele vor simti brusc nevoia sa ia atitudine, sa isi apere tatal si astfel se vor afla intre ciocan si nicovala.

Solutie: Gandeste-te la felul in care iti doresti sa se comporte micuta ta de-a lungul vietii si, in functie de aceste proiectii, schimba-ti comportamentul inainte de a fi prea tarziu. Stilul de comunicare al fetitei trebuie sa fie echilibrat si corect, lipsit de resentimente si amaraciune. Nu iti supune copilul unor traume pe care nu le va putea depasi in viitor.

6. Mesajele amestecate despre bani nu sunt bune

Ii spui fetitei tale ca trebuie sa faceti economii, dar peste doua zile iti cumperi o pereche noua de cizme? Copiii isi formeaza obiceiurile in ceea ce priveste modul de a cheltui urmarindu-i pe parinti. Studiile arata ca adultii sunt cei care isi pun amprenta intr-un mod accentuat asupra copiilor lor si in ceea ce priveste finantele, asa ca trebuie sa o formezi pe micuta de la o varsta frageda.

Solutie:  Invata-o pe fetita ta cum trebuie sa procedeze cu banii si, nu in ultimul rand, respecta lectiile pe care le predai. Foloseste banii de alocatie sau economiile ei pentru a-i da exemple si pune-o in situatia de a economisi pentru a obtine ceea ce vrea. depici.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri