De Business

Punem punctul pe știi

Cele mai profitabile companii din judeţul Iaşi. Primele zece au raportat un câştig de 80 milioane de euro

miercuri, 23 septembrie 2020, 02:00
4 MIN
 Cele mai profitabile companii din judeţul Iaşi. Primele zece au raportat un câştig de 80 milioane de euro

Compania Delphi Diesel Systems România care a ocupat ani la rând primul loc al clasamentului celor mai profitabile companii din judeţ a fost detronată.

Zece companii din judeţul Iaşi au raportat anul acesta un profit brut cumulat de aproximativ 391 milioane lei pe anul 2019, adică un echivalent de 80,6 milioane de euro. Faţă de clasamentul de anul trecut, realizat de „Ziarul de Iaşi” pe baza bilanţurilor financiar-contabile depuse pentru anul 2018, anul acesta apar modificări majore. Astfel, una dintre firmele deţinute de omul de afaceri Iulian Dascălu, Palas 1, a devenit cea mai profitabilă companie din judeţul Iaşi, detronându-l pe gigantul Delphi Diesel Systems România, care a condus „nestingherit” topul ani la rând.

De altfel, alte două firme din TOP 10 cele mai profitabile din judeţul Iaşi în urma activităţii fiscale pe anul 2019 aparţin tot antreprenorului ieşean. Totodată, printre companiile care şi-au făcut loc între primele zece după profitul obţinut anul trecut se află şi BridgeConstruct, un producător de energie electrică. Doar cu un singur angajat, firma a trecut de la un profit dintr-o cifră în 2018, la unul alcătuit din două cifre în 2019. O afacere profitabilă are şi Cătălin Mihalache, deţinătorul companiei Fermador, care completează clasamentul realizat de „Ziarul de Iaşi”, cât şi Brikston Construction Solutions, unul dintre jucătorii pieţei româneşti de materiale pentru zidărie şi finisaje.

Profit de şapte ori mai mare decât al companiei Amazon

Palas 1 se află anul acesta în vârful ierarhiei privind cele mai profitabile zece companii din judeţul Iaşi, înregistrând din închirierea bunurilor imobiliare un profit brut în anul 2019 de 95,5 milioane de lei. Pentru a pune acest număr în perspectivă, aruncaţi o privire la Amazon. Se află printre cele mai puternice companii din întreaga lume, nu doar din judeţul Iaşi (raportat la cifra de afaceri şi numărul de persoane angajate), însă cu rezultatele financiare de anul trecut nu se încadrează în 2020 şi la cele mai profitabile. De fapt, profitul înregistrat în 2019 de firma lui Iulian Dascălu, Palas 1, este mai mare de aproape şapte ori decât cel al companiei lui Jeff Bezos, care a raportat un profit de 14,2 milioane lei în acelaşi an cu Amazon Development Center România.

Firma Delphi Diesel Systems România a fost retrogradată pe locul 2, consemnând un profit brut de 80,5 milioane de lei în 2019. În unitatea de producţie a „americanilor” din judeţul Iaşi sunt fabricate pompe de înaltă presiune (benzină/motorină) şi injectoare pentru industria auto. Produsele fabricate în fabrica din Miroslava până acum au fost instalate pe mai mult de 10 milioane de vehicule la nivel global, după cum arată compania.  Pe locul 3 în TOP 10 cele mai profitabile afaceri din judeţul Iaşi pe 2019 se poziţionează Antibiotice, înregistrând un profit brut de 35,1 milioane lei. Compania dezvoltă şi produce medicamente generice de uz uman (157 de produse), medicamente veterinare şi substanţa activă Nistatina, pe care le comercializează în 75 de ţări.

Cărămidă cu cărămidă

Locul 4 revine firmei Brikston Construction Solutions, care a făcut un profit de 29,7 milioane lei anul trecut. Activează pe piaţa materialelor pentru zidărie de circa 45 de ani.  Pe locurile 5 şi 6 „dăm” peste alte două afaceri dezvoltate de Iulian Dascălu, respectiv Iulius Holding, cu un profit de 29,3 milioane lei în 2019, şi Attrius Developments, care a raportat un profit de 28,3 milioane lei pe anul fiscal anterior. Prima companie are drept obiect de activitate închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare, iar cea de-a doua se ocupă cu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management. Pe locul 7 se regăseşte firma Das, cu un profit de 26,8 milioane lei, patronată de Gheorghe Avram. Compania locală are un număr consistent de lucrări pe piaţa instalaţiilor sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat, care au trecut şi de graniţele României, ajungând până în Republica Moldova şi Franţa. Administrată de omul de afaceri Eusebiu Siminiceanu, Terra Property a obţinut un profit de 25,6 milioane de lei în 2019 din cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare. Acest rezultat îl plasează pe locul 8.

Raportat la clasamentul de anul trecut privind cele mai profitabile companii din judeţul Iaşi (urmare a afacerilor din 2018), anul acesta apare o firmă nouă, BridgeConstruct, având ca domeniu de activitate producţia de energie electrică. Chiar dacă societatea „este dusă în spate” de un singur angajat de ani buni, merge ca pe roţi, raportând un profit de 20,8 milioane de lei în 2019, faţă de doar 1,8 milioane lei în 2018, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Se află pe locul 9. Ultimul, dar nu cel din urmă în TOP 10 cele mai profitabile companii în 2019 se situează Fermador, cu activităţi de creştere a păsărilor. Rezultatul brut de 19,1 milioane lei plasează societatea controlată de Cătălin Mihalache pe locul 10. Brandul se află pe piaţă din 2013.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii