Cele mai spectaculoase experimente ştiinţifice, vineri la Noaptea Cercetătorilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Cele mai spectaculoase experimente ştiinţifice, vineri la Noaptea Cercetătorilor

GALERIE
noaptea cercetatorilor
  • noaptea cercetatorilor
- +

Anul acesta, Noaptea Cercetătorilor va avea loc la Iaşi pe 24 septembrie. Copiii în special, dar şi adulţii interesaţi de noile dezvoltări ştiinţifice, au zeci de activităţi pregătite pe Esplanada Palas Mall, de la 17.00 la 22.00, participarea la toate activităţile fiind gratuită.

„Sunt activităţi destinate minţilor curioase de toate vârstele - zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziţii pentru stimularea creativităţii, a gândirii critice şi a curiozităţii. Programul este desfăşurat de cercetători, inventatori şi exploratori într-un mod creativ, educativ şi distractiv“, au transmis reprezentanţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC) - coordonatorii pe Iaşi ai evenimentului.

Printre activităţile de anul acest sunt incluse şi următoarele, din domenii diferite ale ştiinţei - observaţii astronomice, curse cu obstacole pentru roboţi, experimente cu fulgere, azot lichid, levitaţie, prisme, lasere, oglinda infinită, incursiuni interactive în meseria unui arheolog, a unui biolog, sau chiar a unui spion, activităţi educative despre cum este curăţată apa care ajunge la robinetul nostru (descoperim şi roboţii care parcurg canalele din oraş), jocuri interactive cu roboţi hidraulici, avioane sau catapulte, cât şi concursuri cu premii.

„Evenimentul Noaptea Europeană a Cercetătorilor din 2021 îşi propune să celebreze ştiinţa, cea care a facilitat progresul şi deschiderea lumii. Dacă anul 2020 poate fi definit prin cuvântul «Lockdown», sperăm să definim anul 2021 prin conceptul «Opening Up». Atribuim cercetării o contribuţie semnificativă pentru întoarcerea la normalitate. Niciodată în istoria umanităţii, impactul ştiinţei asupra vieţii noastre nu a fost mai clar şi mai rapid“, au precizat organizatorii.

Evenimentele vor respecta toate normele impuse de către autorităţi în această perioadă: limitarea numărului de participanţi, respectarea distanţei fizice, dezinfectare şi purtarea obligatorie a măştii de protecţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.