Cele patru schimburi de terenuri cu investitori imobiliari: Explicaţiile primarului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cele patru schimburi de terenuri cu investitori imobiliari: Explicaţiile primarului

GALERIE
Chirica
  • Chirica
- +

„Dăm 2,1 hectare şi primim 2,1 hectare. Totul este legal“, spune Mihai Chirica. Ce vrea să facă primarul pe acele terenuri primite de la investitori? Ce alte proiecte mai sunt pe ordinea de zi a şedinţei de mâine?

Consilierii locali se reunesc mâine într-o nouă şedinţă ordinară. În plen vor fi dezbătute aproape 50 de proiecte de hotărâre. Printre acestea se numără acordarea unor titluri de cetăţean de onoare, aprobarea bugetelor a două dintre instituţiile din subordinea Consiliului Local (CL), calendarul de evenimente pentru lunile iunie şi iulie, aprobarea unor investiţii publice, operarea unor schimburi de terenuri şi adoptarea unor planuri urbanistice zonale. Totodată, reţeaua de străzi a municipiului va creşte cu aproape 3 km: municipalitatea va prelua drumul judeţean de la intersecţia cu Moara de Vânt şi până la Aeroportul Internaţional Iaşi. Consiliul Judeţean (CJ) şi-a dat deja acceptul, urmând ca de întreţinerea drumului de 2,7 km să se ocupe de acum Primăria Iaşi.

Sistemul de iluminat public va fi scos la licitaţie

Un proiect important ce va fi aprobat mâine vizează delegarea prin concesiune a serviciului de iluminat public pentru o perioadă de 3 ani prin procedură de licitaţie publică. Astfel, municipalitatea va alege un operator care să administreze şi să exploateze infrastructura sistemului. Delegarea va fi făcută în paralel cu implementarea unui proiect european pentru care Primăria a aplicat deja şi are asigurată o finanţare de aproape 22 milioane lei. Modernizarea sistemului de iluminat cu fonduri UE vizează o serie întreagă de lucrări, printre care înlocuirea corpurilor de iluminat, extinderea sistemului pe străzi noi şi modernizarea punctelor de alimentare. „Intenţionăm să delegăm serviciul public pe o perioadă de 3 ani care va cuprinde, printre altele, şi efectuarea lucrărilor de mentenanţăşi întreţinere pentru întreg sistemul, cu excepţia celor care vor fi noi unde mentenanţa va fi asigurată de cei care furnizează corpurile noi în garanţie“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica. Sistemul de iluminat cuprinde aproape 2.500 de stâlpi stradali, peste 4.700 de stâlpi tip parc, 12.000 de corpuri de iluminat stradale, 6.000 de corpuri iluminat tip parc, 1.000 de corpuri pentru iluminat arhitectural şi peste 1.200 de ornamente pentru iluminat festiv. După aprobarea hotărârii de mâine, Primăria va avea undă verde să lanseze licitaţia.

Chirica: „Toate schimburile de terenuri sunt conform legii“

Primarul Mihai Chirica a comentat ieri şi despre cazul celor patru schimburi de terenuri, prin care municipalitatea va intra în proprietatea a 2,1 ha de teren şi ar urma să cedeze o suprafaţă tot de circa 2,1 ha. Edilul a detaliat ce va face Primăria cu o parte dintre terenurilor pe care vrea să le preia. „În zona Ciurchi acolo se vor putea dezvolta doar sisteme de parcare publice, în zona centrală doar obiective de interes public, noi spunem cultural, şi o cale de acces pentru Grădiniţa nr. 5 Sf. Sava. Toate schimburile sunt propuse a fi făcute pe baza legii, privind modalitatea de evaluare, nu există absolut niciun alt interes de nicio formă acolo, ci doar încercarea de a întregi câteva dintre obiectivele publice ale municipiului şi multe dintre cerinţele celor (investitori imobiliari, n.r.) care, în momentul de faţă, au făcut solicitări“, a declarat primarul Chirica. „Ziarul de Iaşi“ a scris în ediţia de ieri despre cele patru schimburi pe care Primăria vrea să le facă cu patru investitori, aceştia din urmă solicitând terenuri pentru derularea unor diverse proiecte imobiliare. Un alt proiect de hotărâre de pe ordinea de zi are ca scop alocarea unei sume totale de 43.500 lei pentru patru evenimente: Expoziţia Internaţională de Invenţii „Inventica“ (23.500 lei), o manifestare a Complexului Naţional Muzeal Moldova („Tradiţia şi multiculturalitate: ceramica raku“, 10.000 lei), o şcoală de vară organizată de Universitatea „Al.I. Cuza“ (5.500 lei) şi o bienală internaţională de pictură (4.500 lei). Nu în ultimul rând, plenul CL va aproba mai multe planuri urbanistice zonale propuse de persoane particulare pentru diverse investiţii în zone precum Moara de Vânt, Cicoarei, Galata, Centru şi Viticultori. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.