
De ce ceața îi trimite pe ieșeni la Suceava sau București să aterizeze, deși avem sistem ILS foarte performant?

Războiul din instanță al aerogării cu proprietarii imobilelor prea înalte din Aroneanu se anunță de durată și, în consecință, costisitor. Este motivul pentru care la Iași aterizarea pe timp de ceață e una dificilă, refuzată de mulți piloți.
Conflictul imobiliar dintre Aeroport și comuna Aroneanu e departe de finalizare. Chiar dacă, după mai multe acțiuni deschise de regie încă din 2019, doar una a ajuns în faza anulării autorizației de construire, lucrurile par să nu mai avanseze.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Amintim că, la câțiva ani de la inaugurarea noii piste, s-a descoperit că sunt câteva case pe versantul Dealului Aroneanu care reprezintă obstacole pentru avioanele care aterizează sau decolează în această direcție. Proprietarii caselor respective obținuseră autorizații de construire începând cu anul 2010. „Oamenii au fost de bună credință, nu li se poate reproșa nimic”, ne-a spus primarul comunei Aroneanu. Benoni Moruzi a adăugat că, ulterior, Planul Urbanistic General al comunei a fost anulat, după ce administrația pe care o conduce a contestat autorizația de construire a pistei. Acum, confruntarea din instanțele de judecată s-a restrâns la șapte imobile, dintre care proprietarii unuia au rămas fără autorizația de construire și fără certificatul de urbanism.
Încă un rând de servicii juridice pentru aerogară
Anul trecut, consilierii județeni au fost chemați să aprobe solicitarea celor de la Aeroportul Iași de a angaja servicii juridice ca să ducă la capăt eliberarea zonei de servitute aeronautică. Acest lucru se poate face prin desființarea imobilelor care depășesc șase metri în înălțime sau prin intrarea lor în legalitate, cum a propus instanța de judecată. Această din urmă posibilitate presupune obținerea de către proprietari a avizului de la Autoritatea Aeronautică Civilă.
CITESTE SI: Aeroportul Iaşi, în pericol: Comuna mică răstoarnă aerogara mare?
„Nu există practică judiciară similară, iar cea existentă este neunitară, instanțele fiind reticente în a admite cereri de demolare a construcțiilor. Prin urmare, speța expusă are un grad ridicat de dificultate, ceea ce impune o amplă verificare, analiză, o perioadă de studiu îndelungată, dar şi un grad de risc ridicat prin consecințele pe care le produce imposibilitatea revenirii la CAT II în cazul pierderii proceselor și neînlăturării obstacolelor”, menționa Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre adoptat de aleșii județului.
În căutarea soluției de aterizare pe timp de ceață
Ziarul de Iași a relatat că sistemul de aterizare instrumentală (ILS) de la Iași a fost „retrogradat” la prima categorie, CAT I din cauza celor șapte case cu înălțime mai mare decât limita stabilită prin regimul de servituți aeronautice. „Aceste imobile ne împiedică să avem o categorie superioară”, explica directorul general al aerogării pe fondul seriei zilelor cu ceață care au afectat serios activitatea aeroportului pe finalul anului trecut și la începutul noului an. Prima categorie impune o vizibilitate a pistei de cel puțin 550 de metri înainte, la o înălțime de decizie a continuării procedurii de aterizare de 60 de metri, în timp ce CAT III permite aterizarea chiar și în condițiile în care pilotul nu vede pista.
Aeroportul Iași este în curs de achiziție a unui pachet de servicii pentru modernizarea sistemului de balizaj, ceea ce va facilita pe viitor obținerea categoriei CAT III. „Însă până la finalizarea proceselor și epuizarea tuturor căilor legale, având hotărâri definitive, Aeroportul Iași nu are alte soluții prin care să recupereze CAT II pe capătul pistei de decolare-aterizare dinspre satul Aroneanu”, a explicat directorul Romeo Vatră în toiul reprizelor de ceață. El ne-a declarat ieri că speră să găsească totuși o soluție mai rapidă, arătând că episoadele de ceață înseamnă pierderi atât pentru aeroport, cât și pentru companiile de zbor.
CITESTE SI: Aroneanu atacă pista Aeroportului, regia atacă PUG-ul comunei
Publicitate și alte recomandări video