Cele trei mari dorinţe ale preotului Merticariu. Cu una dintre ele a plecat în mormânt, neîmplinită
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

Slujbă de înmormântare oficiată de Mitropolit. S-a citit şi cuvântarea Patriarhului Daniel

Cele trei mari dorinţe ale preotului Merticariu. Cu una dintre ele a plecat în mormânt, neîmplinită

GALERIE
inmormantare parintele Merticariu Iasi Biserica Banu_2
  • inmormantare parintele Merticariu Iasi Biserica Banu_2
- +

Eveniment trist alaltăieri la Biserica „Duminica Tuturor Sfinţilor" din zona Fundaţie, cunoscută de ieşeni drept Biserica Banu. Preotul Dumitru Merticariu slujea aici încă din 1992, fiind înmormântat în curtea lăcaşului

Sute de ieşeni şi zeci de preoţi au participat sâmbătă la slujba de înmormântare a părintelui Dumitru Merticariu de la Biserica „Duminica Tuturor Sfinţilor" Iaşi, cunoscută de ieşeni drept Biserica Banu, din Fundaţie. Slujba de înmormântare, care a fost oficiată de ierarhi ai Bisericii printre care şi IPS Teofan, Mitropoliul Moldovei şi Bucovinei, a avut loc de la ora 13, după ceremonia religioasă fiind citit şi mesajul din partea Patriarhului Daniel, care l-a cunoscut pe preotul Dumitru Merticaru în perioada în care a fost mitropolit la Iaşi, fiind şi cel care a decis ca părintele Merticariu să slujească la Biserica Banu începând cu anul 1992. Cuvântul său adresat familiei şi celor care l-au cunoscut a fost intitulat „Părintele iconom stravofor Dumitru Merticariu, un preot misionar, harnic şi jertfelnic”. Patriarhul Daniel a vorbit despre personalitatea părintelui Merticariu şi despre eforturile sale depuse în timpul vieţii, menţionând că acesta poate fi „modelul preotului misionar în mijlocul cetăţii”.

Cuvântul Patriarhului

„Am primit cu profundă durere sufletească vestea trecerii din această viaţă, în zorii zilei de 7 aprilie 2021 a părintelui Dumitru Merticariu, fost preot paroh al Bisericii Banu din Iaşi. Prin viaţa şi activitatea sa, părintele Dumitru Merticariu a ilustrat cu multă pasiune şi autenticitate chipul preotului misionar în mijlocul cetăţii. Înzerstrat de Dumenzeu cu daruri deosebite, a adăugat la acestea strădaniile sale personale, fiind un mare iubitori al slujirii Sfântului Altar, al muzicii bisericeşti, al artei, culturii şi al oamenilor. Dăruirea şi spiritul său misionar, conştiinţa puternică în ceea ce priveşte responsabilitatea pastorală, precum şi zelul misionar în propovăduirea şi păstrarea dreptei credinţe, a spiritualităţii şi identităţii româneşti pot fi un model de înţelegere a slujirii aproapelui şi a Bisericii lui Hristos”, a menţionat PF Daniel prin intermediul unui mesaj citit după slujba oficiată la Biserica Banu.

Totodată, în discursul transmis de către PF Daniel, acesta reiterează parcursul vieţii preotului Dumitru Merticariu, de la studiile sale teologice şi până la implicarea sa în activităţi misionare, filantropice, a vorbit despre cele două fiice pe care părintele Merticariu le lasă în urmă, „crescute în dragoste faţă de Dumnezeu şi Biserică, de frumuseţile culturii şi spirutualităţii sufletului românesc”.

CItește și: VIDEO Preotul Merticariu, înmormântat în prezența a sute de ieșeni și a Mitropolitului Teofan

Mesajele mai multor preoţilor, cuprinse într-un material tipărit

Prezent la slujba de înmormântare a părintelui Dumitru Merticaru, mitropolitul Teofan a vorbit în numele tuturor preoţilor din Arhiepiscopia Iaşilor şi a celor care l-au cunoscut. Totodată, la finalul discursului său, a menţionat faptul că a primit zeci de mesaje de la preoţi din ţară şi de peste hotare, mesaje despre care mitropolitul Teofan a menţionat că vor fi reunite în cadrul unui material printat. „Am primit un mesaj din Statele Unite pentru a fi citit la înmormântare, părintele Damian, dar sunt mulţi preoţi care au solicitat acest lucru şi, aşa cum aminteam, Dumnezeu ne va ajuta ca toate aceste mesaje să fie împlinite într-o bună zi şi aduse la cunoştinţa dumneavoastră prin ceva publicat care va reîntregi ceea ce nu am putut noi împlini astăzi”, a subliniat mitropolitul Teofan.

În cadrul discursului său, mitropolitul a vorbit despre lucrarea părintelui Merticariu şi despre eforturile sale necontenite, chiar şi atunci „când era departe” pentru tratarea bolii trupeşti de care suferea. „Părintele Dumitru Merticariu a plecat la Domnul, s-a născut în Cer, începându-şi pelerinajul în Veşnicie. Preot, om de cultură, român, lucrarea părintelui Dumitru s-a implimat adânc în zidurile bisericilor restaurate de la Erbiceni şi Banu, în sufletele celor povăţuiţi către Dumnezeu, în lucrarea sa de revigorare a conştiinţei naţionale. Biserica şi neamul au fost cele două repere ale vieţii sale. Se regăsea firesc în această dublă slujire, de preot şi de patriot, slujire trăită ca o întrepătrundere, ca o simbioză a vieţii de aici şi a celei veşnice. Între valorile Bisericii şi valorile neamului, părintele Dumitru considera că există o complementaritate firească. Cine nu îşi iubeşte părinţii şi înaintaşii, nu poate cinsti nici Biserica”, a afirmat IPS Teofan, care a vorbit mai apoi de cele trei mari suferinţe ale părintelui Merticariu, despre sprijinul „discret” acordat pentru zeci de tineri sau pentru cei aflaţi în nevoie, ori despre eforturile sale pentru restaurarea Bisericii Banu.

Dorinţa neîndeplinită

Astfel, în privinţa celor trei suferinţe, IPS Teofan a amintit despre dorinţa sa de a vedea Biserica Banu restaurată, pentru care a primit mângâiere în timpul vieţii, dar a amintit şi de faptul că cea de-a doua, de a vedea Moldova reîntregită, nu s-a îndeplinit. Despre cea de-a treia suferinţă a părintelui, cea trupească, IPS Teofan a menţionat că nu l-a împiedicat să se îngrijească de bunul mers al Bisericii, chiar şi aflat pe patul de spital.

După slujba religioasă de la Biserica Banu, preotul Dumitru Merticariu a fost înmormântat cu onoruri militare chiar în curtea locaşului de cult.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.