Celebra Jane Austen şi-a inventat căsătoriile, falsificând două certificate de nuntă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Celebra Jane Austen şi-a inventat căsătoriile, falsificând două certificate de nuntă

GALERIE
Jane Austen
  • Jane Austen
- +

Scriitoarea Jane Austen, autoarea unor romane celebre, care descriu cu luciditate şi umor societatea britanică de la începutul secolului al XIX-lea, şi-a inventat căsătoriile cu doi bărbaţi, falsificând două certificate de nuntă, potrivit administratorilor Arhivelor din Hampshire, comitatul natal al romancierei, informează AFP.com.

Jane Austen, ale cărei eroine, confruntate cu atitudinile patriarhale din epocă, încercau să dobândească o stabilitate financiară şi un statut social prin intermediul căsătoriei. Scriitoarea a rămas însă necăsătorită, întrucât nu a găsit sufletul-pereche. Pentru a marca bicentenarul morţii sale, reprezentanţii Arhivelor din comitatul Hampshire au anunţat că vor expune certificatele de căsătorie redactate de scriitoare, prin care aceasta simula căsătoriile cu doi bărbaţi diferiţi, probabil imaginari.

Documentele au fost găsite în registrul de căsătorii din Steventon, în sud-estul Angliei, unde scriitoarea şi-a petrecut tinereţea. Certificatele anunţau căsătoria ei cu un anumit Henry Fitzwilliam din Londra şi cu Edmund Mortimer din Liverpool.  Jane Austen avea acces foarte uşor la acel registru, deoarece tatăl ei era pastorul parohiei din Steventon.  ”Acest document unic dezvăluie un aspect diferit al caracterului lui Jane. Era adolescentă atunci când a completat acele certificate false, evidenţiind astfel o personalitate jucăuşă”, a declarat Andrew Gibson, consilier pentru Cultură din comitatul Hampshire. 
 
Jane Austen a scris o serie de şase romane -  “Raţiune şi simţire”, “Mândrie şi prejudecată”, “Parcul Mansfield”, “Emma”, “Mănăstirea Northanger” şi “Persuasiune” - care au devenit texte clasice ale literaturii engleze, predate în toate şcolile din Regatul Unit şi adaptate cu regularitate pentru micul şi marele ecran.  Cărţile ei descriu cu mult realism viaţa micii nobilimi engleze din epoca georgiană. Născută în Steventon, Jane Austen şi-a petrecut întreaga viaţă în Hampshire şi a murit în iulie 1817 la vârsta de 41 de ani. O serie de evenimente vor fi organizate în Marea Britanie pe parcursul acestui an pentru a marca bicentenarul morţii sale.
    

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.