Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Celebra soprană americană Jessye Norman a murit la vârsta de 74 de ani

GALERIE
Jessye Norman
  • Jessye Norman
- +

Soprana americană Jessye Norman, recompensată cu cinci premii Grammy şi care a cucerit cu vocea sa profundă publicul din lumea întreagă, a murit la vârsta de 74 de ani, din cauza unei septicemii, luni, la New York, potrivit bbc.com.

Un star al operei internaţionale, una dintre puţinele interprete de culoare care au reuşit în acest domeniu, Norman a murit din cauza unei septicemii provocate de o rană la coloana vertebrală suferită în 2015, potrivit unui comunicat al familiei. "The Met (Metropolitan Opera din New York, n.r.) deplânge pierderea lui Jessye Norman, una dintre marile soprane ale ultimilor 50 de ani", a transmis prestigioasa instituţie, unde aceasta a cântat în peste 80 de spectacole, dintr-un repertoriu variat, de la Richard Wagner la Francis Poulenc, Bela Bartok, Arnold Schönberg şi Johann Strauss.

"A fost una dintre cele mai mari artiste care au cântat pe scena noastră", a subliniat directorul Met, Peter Gelb. Născută pe 15 septembre 1945, în Augusta, statul american Georgia, Jessye Norman a început să cânte în biserică, tradiţionalele piese religioase. Asculta muzică de operă la radio, mai ales transmisiuni de la Metropolitan Opera, unde, ulterior, a devenit o stea. Tânără de culoare într-un mediu al muzicii clasice dominat de artişti caucazieni, Norman a obţinut o bursă pentru a studia la Universitatea Howard, o prestigioasă instituţie din Washington.

În 1968 - la vârsta de 23 de ani - a fost angajată la Deutsche Oper din Berlin, iar, cinci ani mai târziu, debuta în Franţa, cu "Aida", de Giuseppe Verdi. S-a instalat în Europa, unde cu vocea sa profundă s-a impus ca una dintre cele mai mari soprane dramatice, fiind cunoscută în special pentru interpretările din opera lui Richard Wagner. Jessye Norman a fost şi o activistă socială, militând mai ales pentru cauza artiştilor provenind din medii defavorizate. În acest sens, a înfiinţat în oraşul natal, Augusta, Jessye Norman School of the Arts, oferind cursuri gratuite pentru artiştii săraci.

A cântat la ceremoniile de învestire ale preşedinţilor americani Ronald Reagan şi Bill Clinton, la cea de-a 60-a aniversare a reginei Elizabeth a II-a, în 1986, şi a primit, printre altele, Medalia naţională pentru arte din partea fostului preşedinte american Barack Obama, în 2009. Retrasă de pe scenă în ultimii ani, soprana şi-a publicat memoriile în 2014, "Stand Up Straight and Sing!".

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri