Celebra statuie Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, restaurată înaintea celei de-a 90-a aniversări
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Celebra statuie Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, restaurată înaintea celei de-a 90-a aniversări

GALERIE
Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro
  • Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro
- +

Celebra statuie art déco Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro va fi supusă unei ample restaurări înaintea celei de-a 90-a aniversări, relatează rtbf.be.

Arhitecta Cristina Ventura este care conduce şantierul deschis deja. Statuia, inaugurată în 1931, a devenit în scurt timp una dintre emblemele oraşului brazilian.

„Structura exterioară expusă elementelor a suferit o uzură din cauza soarelui, ploii, fulgerelor şi a variaţiilor de temperatură”, a explicat Ventura. Situată la 710 metri faţă de nivelul mării, pe colina Corcovado, statuia din beton are o înălţime de 38 de metri. În mod obişnuit, ea era vizitată de peste 2 milioane de oameni anual. Anult recut, accesul aici a fost restricţionat mai multe săptămâni, în contextul crizei sanitare.

Pe 12 octombrie, va împlini 90 de ani. Restaurarea a prevăzut o analiză aprofundată a stadiului învelişului compus din mii de pietre triunghiulare tăiate de mână, a armăturii sale din fier şi a structurii.

Statuia a fost declarată, în 1973, monument istoric, iar în 2007 a fost clasată între cele şapte minuni ale lumii moderne. Programul de restaurare, care se va întinde pe următoarele luni, are ca scop stabilirea unui plan preventiv de mentenanţă pentru a evita pe viitor deteriorarea.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.