Celebrăm Soldatul - de şase decenii, în ajun de Sf. Dumitru
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

Celebrăm Soldatul - de şase decenii, în ajun de Sf. Dumitru

GALERIE
ziua soldatului roman
  • ziua soldatului roman
- +

Opt ani le-au trebuit românilor ca să dezlege data sărbătoririi Armatei de momentul creării Diviziei “Tudor Vladimirescu”. Fapt cât se poate de cunoscut, organizarea acesteia fusese decisă de însuşi Stalin, la 2 octombrie 1943. O constituia o parte din ostaşii români, căzuţi prizonieri de război români în confruntarea cu armata sovietică. 

Raţiunile politice ale epocii au făcut să se meargă până acolo încât să se susţină că respectiva divizie ar fi reprezentat, nici mai mult nici mai puţin decât „sâmburele” viitoarei „Armate Populare” din România. În orice caz, prin Decret al Prezidiului Marii Adunări Naţionale a Republicii Populare Române (No.125/20 iulie 1951) s-a declarat ca data sărbătoririi Armatei RPR să fie tocmai cea de 2 octombrie.

Momentul a prilejuit manifestarea peste măsură a prosovietismului pe meleag românesc, denaturându-se accentuat elementul istoric, iar simbolurile naţionale fiind împinse într-un plan cu totul şi cu totul secundar. Numai că, peste opt ani, un alt decret, de data aceasta emis de Marea Adunare Naţională (No. 381/1 oct. 1959), avea să stipuleze o nouă zi pentru celebrarea armatei noastre. Iată conţinutul acestuia, de altminteri cât se poate de concis: ”Art. 1. Ziua de 25 octombrie se declară «Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române»; Art. 2. Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române este sarbatoare militară şi populară. Ea este zi de repaus pentru militari şi se sărbătoreşte în armată potrivit regulamentelor militare şi ordinelor Ministrului Forţelor Armate ale Republicii Populare Române.”

Evident, cel de-al treilea articol consfinţea trecerea în rândul normelor ”moarte” a ceea ce se legiferase anterior în aceeaşi materie, şi anume: ”Decretul nr. 125 din 27 iulie 1951 se abrogă.” Această nouă dată era legată de momentul eliberării Nord-Vest-ului Transilvaniei de sub ocupaţia străină. Nu a contat că simultan se sărbătorea şi ziua de naştere a Regelui Mihai; chiar cunoscute fiind ideile şi sentimentele comuniştilor autohtoni faţă de monarhie, nimeni n-a mai îndrăznit să mai facă vreo schimbare în această privinţă. Doar aşa se face că de şase decenii, românii îşi pot celebra Armata lor, în fiecare an la 25 Octombrie, în ajun de Sf. Dumitru.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.