Condamnati la cate trei ani de inchisoare cu executare si incarcerati de miercuri seara in arestul politiei, fostul presedinte al Consiliul Judetean (CJ), Constantin Contac de 67 de ani si fiul sau, Liviu Contac de 43 de ani, si-au petrecut prima noapte dupa gratii. Depusi singuri intr-o celula, cei doi nu au trebuit sa respecte un program anume. „Asteptam mandatele de executare a pedepselor in original comunicate de instanta de fond, in speta Tribunalul Brasov, dupa care vor fi depusi in penitenciar, in vederea executarii pedepselor", a declarat Anca Silion Arama, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP).
Conform procedurilor, imediat ce vor ajunge in unitatea de detentie, ei vor intra intr-o perioada de carantina si evaluare, dupa care li se va stabili regimul de executare a pedepselor. Intrucat nu este vorba de infractiuni cu violenta, ei ar putea beneficia de regimul semideschis, care le ofera posibilitatea de a se deplasa neinsotiti in zone din interiorul locului de detinere si de a-si organiza singuri timpul liber. Ambii ar putea beneficia de eliberare conditionata. Fostul presedinte CJ ar putea iesi de dupa gratii dupa un an de detentie, el avand peste 60 de ani, iar fiul sau dupa doua treimi din pedeapsa, adica dupa doi ani.
Surprinzator, desi Inalta Curte de Casatie a publicat ieri pe site-ul propriu dispozitivul sentintei, pana ieri la ora 18:00 pe adresa IJP nu ajunsese mandatul de executare a pedepsei pentru cel de al treilea inculpat din dosar, Ioan Andrici, condamnat tot la trei ani de inchisoare. In lipsa acestuia, politistii nu au luat nicio masura.
Cai de atac cautate de familie
Constantin Contac a aflat despre decizia Inaltei Curti de Casatie abia miercuri seara, in jurul orei 18:00, cand era la Transporturi Auto. A urmat o sedinta de familie, la care a fost chemat si Liviu, iar in urmatoarea jumatate de ora a fost ridicat de politistii Compartimentului „Urmariti" din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, din apartamentul de pe bulevard. Desi a fost vorba de o veste uluitoare, cei din familie spun ca nu au ce sa le reproseze politistilor pentru ca acestia s-au comportat exemplar. Ei traiesc, insa, cu sentimentul ca fostul presedinte al CJ ar fi fost „lucrat", o serie de documente favorabile lui, ridicate in timpul anchetei, neregasindu-se la dosar. Cercetarea s-ar fi facut doar pentru o serie de fapte, nu si pentru infractiunea de spalare de bani pentru care Constantin Contac si fiul sau au fost condamnati. Din acest motiv, apropiatii analizau posibilitatea dar si oportunitatea initierii recursului in anulare sau a depunerii unei cereri de revizuire a dosarului.
Scandal inceput de la o interpelare
Primul care a avut o implicare in acest scandal a fost Gheorghe Ciubotaru. In 2005, in calitate de consilier judetean, a facut o interpelare in care semnala incompatibilitatea dintre Constantin Contac, presedintele CJ si fiul sau, Liviu Contac, director al Directiei Judetene de Drumuri si Poduri (DJDP), cerand retragerea unuia dintre ei. Acelasi consilier a prezentat public faptul ca liderul PSD nu declara veniturile obtinute de la societatile pe care le coordona si a initiat un proiect de hotarare vizand demiterea fiului presedintelui CJ de la DJDP, insa proiectul a fost respins la un vot diferenta. Ulterior a intocmit o adresa catre prefectura prin care cerea verificarea acestor aspecte.
Pentru ca verificarile ordonate de prefectul Cristian Roman au confirmat spusele consilierului, prefectura a sesizat procurorii. Consilierul Gheorghe Ciubotaru a fost citat de procurori, insa a mentionat ca el nu a reclamat nimic oficial, ci a facut doar „niste declaratii politice".
A urmat un razboi intre Contac si Roman, terminat in 2009 cu obligarea lui Contac, de catre instanta, la plata a 30.000 de lei catre Roman, pentru ca l-ar fi calomniat.
Cronologia cazului Contac
– februarie 2002: Liviu Contac este numit director al Directiei Judetene de Drumuri si Poduri;
– septembrie 2005: Gheorghe Ciubotaru arata in CJ ca presedintele Contac nu declara toti banii si era incompatibil cu fiul sau, director la DJDP. In aceeasi luna cere un control al prefectului care confirma aspectele sesizate;
– septembrie 2005: in urma sesizarii facute de prefect, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani dispun primele verificari;
– martie 2006: politistii cer contractele incheiate de CJ cu firmele familiei Contac si documentele financiar-contabile din ultimii cinci ani de la societatile familiei Contac. Perioada vizata 2002 – 2005, principalele capete de acuzare fiind fals in declaratii, pentru nementionarea in declaratia de avere a sumelor obtinute, si operatiuni financiare in situatii de incompatibilitate;
– aprilie 2006: politistii declina cauza catre Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani si ulterior catre DNA;
– 26 iunie 2007: procurorii DNA dispun trimiterea in judecata a lui Constantin si Liviu Contac pentru operatiuni financiare in situatii de incompatibilitate, spalare de bani si fals in declaratii, si a lui Ioan Andrici, pentru complicitate la spalare de bani. Motivul – in perioada 2002-2006, cei doi inculpati, tata si fiu, au desfasurat afaceri din bani publici constand in contracte de prestari servicii, dobandindu-se foloase necuvenite in valoare de 199,3 miliarde lei vechi, bani care au fost „spalati" prin intermediul societatii Construct Com, administrata de Ioan Andrici;
– 29 iunie 2007: dosarul ajunge la Tribunalul Botosani;
– 9 iulie 2007: procurorii DNA cer Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) stramutarea dosarului de la Botosani
– 15 august 2007: ICCJ dispune stramutarea la Tribunalul Brasov;
– 8 noiembrie 2007: are loc primul termen de judecata, dar procesul incepe cu mai multe amanari din cauza exceptiilor invocate de avocati. Urmeaza nu mai putin de 32 de termene de judecata, fiind solicitate expertize, audieri de martori, etc.
– 23 martie 201: magistratii Tribunalului Brasov dau prima sentinta – cei trei sunt achitati pe motiv ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii, dar procurorii anticoruptie fac apel;
– 12 iulie 2011: dosarul ajunge la Curtea de Apel Brasov. Urmeaza patru termene de judecata;
– 25 ianuarie 2012: judecatorii Curtii de Apel Brasov decid – Constantin Contac e condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere si interzicerea dreptului de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat pe o durata de doi ani. Liviu Contac si Ioan Andrici sunt condamnati la cate doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare sub supraveghere. In plus, magistratii dispun confiscarea de la fiecare inculpat a cate 191.864 de lei, mentinandu-se sechestrul asigurator aplicat asupra bunurilor aflate in proprietatea celor trei pana la concurenta sumei de 575.594,84 lei. Decizia este atacata cu recurs de cei trei, dar si de procurorii anticoruptie;
– 12 martie 2012: dosarul ajunge la ICCJ pentru judecarea recursului. Dupa un singur termen, completul anunta ca ramane in pronuntare, dar solutia e amanata de trei ori pe 8 octombrie, 22 octombrie si 31 octombrie;
– 31 octombrie ora 15:30: magistratii ICCJ dau verdictul – cei trei sunt condamnati la cate trei ani de inchisoare cu executare;
– 31 octombrie ora 18:30: Constantin Contac si fiul sau sunt ridicati de politisti de acasa si bagati in arestul politiei.
Liderii politici regreta arestarea lui Contac
Desi in urma cu cativa ani il acuzau public pe fostul presedinte al CJ, ieri liderii politici locali si-au schimbat radical discursul.
Lideri politici, fosti si actuali presedinti ai CJ si-au exprimat regretul fata de situatia in care se afla Constantin Contac. Acestia chiar se feresc sa-si asume raspunderea declaratiilor prin care in trecut i-au criticat dur activitatea si l-au acuzat de incalcarea legii.
Desi in timpul anchetei, Mihai Tabuleac, cel care a reusit in 2008 sa-l invinga in cursa pentru presedintia CJ, ca reprezentant al PDL, cerea de la tribuna Parlamentului, facuta in calitate de senator, urgentarea anchetei care viza familia Contac, acum politicianul mentioneaza ca acele au fost doar „simple declaratii politice" si nu ar trebui confundate cu exercitarea actului de justitie.
Si Florin Turcanu, liderul PNL, care a fost in competitie directa cu Constantin Contac, regreta decizia instantei, precizand ca sentinta cu executare poate fi considerata o piedica pentru judet.
La randul sau, Andrei Dolineaschi, liderul PSD, partid care l-a exclus pe Constantin Contac in 2009, s-a declarat surprins de decizia instantei.
Catalin Flutur, liderul PDL, considera suspect faptul ca sentinta a venit chiar dupa ce Constantin Contac si-a depus candidatura pentru Senat, ca independent.
„Eu sunt implicat doar in partea politica. Nu m-am gandit ca o declaratie politica va duce la consecinte penale. Imi asum interpelarile politice din cadrul CJ. Imi pare rau mai ales de Liviu si poate este o invatatura pentru toti parintii sa se gandeasca inainte de a impune ceva copiilor".
Gheorghe Ciubotaru, fost consilier judetean PNL
„Eu nu am fost parte in dosar, sa se inteleaga acest lucru. Sunt altii care trebuie sa dea explicatii. Exista o hotarare judecatoreasca si asta e tot".
Cristian Roman, presedinte PFC, fost prefect
„Nu pot sa comentez o decizie a instantei de judecata. Tot ce am spus in trecut au fost doar declaratii politice".
Mihai Tabuleac, fost presedinte CJ
„Noi am fost pregatiti politic sa luptam cu toata lumea, nu asteptam ca cineva sa moara sau sa fie in inchisoare. Pe plan administrativ firma Transporturi Auto are in derulare mai multe contracte cu CJ pe care cu siguranta le va duce la indeplinire. M-am interesat deja astazi (n.r. – ieri) daca lucreaza si erau pe teren".
Florin Turcanu, presedinte CJ si al PNL Botosani
„Este un act de justitie oarecum surprinzator, insa mai mult nu pot sa comentez"
Andrei Dolineaschi, deputat, presedinte interimar PSD Botosani
„Imi pare rau ca doi botosaneni care au facut ceva pentru judet au ajuns dupa gratii, insa eu nu sunt cel care pot sa comentez o decizie a instantei".
Catalin Flutur, presedinte PDL Botosani, fost primar Botosani
Constantin Contac continua sa candideze pentru Senat
Constantin Contac se va regasi pe buletinul de vot la alegeri, fiind candidat pentru un mandat de senator pe Colegiul 3 Botosani. Reprezentantii Biroului Electoral de Circumscriptie au explicat ca la momentul inregistrarii candidaturii nu exista condamnarea care interzicea drepturile de a fi ales si a alege. In acelasi timp termenul de depunere a contestatiilor in ce priveste candidatura a expirat, ceea ce insemna ca este valida.
Totusi in cazul in care Constantin Contac ar fi castigator in urma alegerilor, rezultatul nu va fi validat.
Profit din contracte cu statul
Firmele pe care le-a controlat Constantin Contac au avut in ultimii ani mai multe contracte cu statul. Transporturi Auto s-a ocupat in ultimii doi ani de deszapezire a drumurilor judetene, iar facturile uriase, (7,8 milioane lei in ultimul sezon rece) au ridicat suspiciunile inspectorilor Camerei de Conturi care au constatat ca valoarea contractelor s-a majorat in fiecare an de cateva ori. Aceeasi firma s-a inscris si in acest an la licitatia pentru deszapezire. In paralel a avut mai multe lucrari de modernizari a unor tronsoane de drum judetean atat in Botosani cat si in Suceava.
Ultimul bilant arata ca in 2011 firma a avut 121 de angajati, o cifra de afaceri neta de 54,8 milioane lei si a obtinut un profit de 1,6 milioane lei.
Familia Contac mai detine firmele 99 CCC si 07 CCC. Bilantul pe 2011 arata ca au avut un profit de 347.352 lei, respectiv 17.033 lei. Cifra de afaceri a fost de 5,18 milioane lei, respectiv 509.400 lei. Societatile aveau anul trecut 28, respectiv opt angajati.
– Sebastian GHEORGHIU
– Marian ROTARIU
Publicitate și alte recomandări video