De Sănătate

Punem punctul pe știi

Celule stem pentru a genera cartilaj craniofacial uman

miercuri, 17 aprilie 2024, 02:44
2 MIN
 Celule stem pentru a genera cartilaj craniofacial uman

Un grup de oameni de știință americani, de la Universitatea din Montana (UM), a descoperit o nouă metodă de a genera cartilaj craniofacial uman.

Echipa a reușit să inducă celule stem să se dezvolte în tipul de celule care alcătuiesc în mod normal cartilajul capului și gâtului. Celulele stem sunt celule universale care se pot replica singure și se pot dezvolta în diferite tipuri de celule. Cercetarea a fost publicată în numărul din aprilie al revistei iScience.

„Celulele care dau naștere în mod normal acestui tip de cartilaj se numesc celule de creastă neurală“, a declarat Mark Grimes, profesor de biologie în cadrul Diviziei de Științe Biologice a UM, într‐un comunicat al universității americane. „Am descoperit o metodă nouă de generare a organoizilor craniofaciali din celulele crestei neurale“, a explicat el.

Organoizii sunt o versiune simplificată, în miniatură, a unui organ care imită arhitectura și expresia genetică a organului natural respectiv.
„Organoizii sunt un model bun pentru anumite țesuturi umane pe care le putem studia în moduri care nu sunt posibile folosind țesuturi de la ființe umane“, a precizat prof. Grimes. El a explicat că există o nevoie critică nesatisfăcută de noi metode de regenerare a cartilajului uman pentru cei 230.000 de copii care se nasc anual în Statele Unite cu defecte cranio‐faciale.

Citește aici ediția integrală Ziarul de Sănătate nr. 3

Cultivarea cartilajului în laborator ar putea duce, de asemenea, la tratamente eficiente pentru repararea leziunilor cartilajului craniofacial cauzate de leziuni.

Cercetătorii au studiat datele privind expresia genelor la nivel de ARN și proteine pentru a descoperi modul în care celulele de cartilaj se dezvoltă din celulele stem. Ei au descoperit că celulele stem comunică în stadiile timpurii pentru a deveni cartilajul elastic, care alcătuiește urechile umane.

Pentru a realiza acest lucru, echipa a folo ‐sit o analiză extinsă a markerilor biologici și tehnici de recunoaștere a modelelor de învă ‐țare automată pentru a înțelege căile de sem nalizare celulară implicate atunci când celulele se diferențiază în cartilaj.

În prezent, este dificil de reconstruit trăsăturile naturale, cum ar fi urechile, nasul sau laringele unei persoane, cu ajutorul tehnicilor actuale de chirurgie plastică, iar țesutul transplantat este adesea respins fără imunosupresoare.

„Ca să utilizăm celule stem provenite de la pacienți pentru a genera cartilaj craniofacial în laborator, trebuie să înțelegem mecanismele de diferențiere specifice omului“, a mai precizat prof. Grimes. Acum, scopul cercetătorilor este de a dezvolta un protocol pentru generarea de cartilaj craniofacial pentru transplant folosind celule stem umane.

Etichete: cap, cartilaj, celule stem, gât, uman

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii