CENTENAR: Istoria Iaşului – 100 de oameni pentru 100 de ani. Iniţiativă inedită a „Ziarului de Iaşi“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

CENTENAR: Istoria Iaşului – 100 de oameni pentru 100 de ani. Iniţiativă inedită a „Ziarului de Iaşi“

GALERIE
Iasi istoric
  • Iasi istoric
- +

Care sunt primii 100 de oameni care au marcat ultimii 100 de ani din istoria oraşului? În acest amplu demers, am consultat specialişti din domeniul istoriei, culturii sau cel tehnic şi medical.

„Ziarul de Iaşi“ vă propune un inedit demers editorial la încheierea anului Centenarului. Consultând specialişti din domeniul istoriei, culturii sau cel tehnic şi medical, am alcătuit o listă a 100 de personalităţi care au marcat invariabil cursul dezvoltării capitalei Moldovei şi al ţării în ultimii 100 de ani. I-am luat în considerare doar pe cei care nu mai sunt în viaţă, pentru a putea invoca o obiectivitate şi pentru a vedea şi felul în care s-au aşezat faptele lor în istoria ţării şi a capitalei Moldovei. Selecţia nu a vizat identificarea doar a ieşenilor, de aceea îi veţi regăsi, spre exemplu, pe Regele Ferdinand şi Regina Maria, nu este un demers ştiinţific şi nu este nici pe departe exhaustivă. Mai sunt cel puţin încă 100 de nume pe care le-am fi putut încadra cu uşurinţă, dar ne-am asumat o selecţie editorială care să cuprindă cât mai multe domenii: tehnic, medical, artistic, administraţie publică, cultură, învăţământ, societate civilă etc. Lista din aceste pagini ale ziarului s-ar putea să reflecte mai degrabă cât de puţin cunoaştem despre românii care au schimbat destinul ţării, cât mai avem de învăţat din istorie şi cât de mult am uitat din ea. De aceea, lista rămâne deschisă.

LISTA COMPLETA POATE FI CONSULTATA AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.