EXCLUSIV: Putea câştiga peste 100.000 de euro, dar nu va primi nimic. Povestea comorii, varianta penală
Ceva nu se leaga în cele relatate de gasitorul comorii, iar unele declaratii se contrazic. Rad (...)
citeste totluni, 18.01.2021
Sportul românesc, considerat unul dintre cei mai buni ambasadori ai României, a contribuit pe deplin la renumele ţării în ultimii 100 de ani de existenţă, de multe ori sportivii premiaţi fiind identificaţi cu ţara lor, de la rugbyştii care în 1924 câştigau prima medalie olimpică pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris, până la Simona Halep şi performanţa ei de a deveni numărul 1 mondial în tenisul feminin.
Am ales 10 momente, dintre cele mai mari performanţe ale sportului românesc în cei 100 de ani de la Marea Unire:
1924 – La doar 6 ani de la Marea Unire, România câştiga prima medalie olimpică, bronz, cu echipa naţională de rugby, la Jocurile Olimpice de la Paris. Componenţii echipei naţionale de rugby au parcurs distanţa de la Bucureşti la Paris, cu trenul, la clasa a II-a, pe propria cheltuială
1952 – Prima medalie olimpică de aur a fost obţinută de Iosif Sîrbu la tir, în cadrul concursului de la Jocurile Olimpice de la Helsinki. Aceasta a fost cea mai mare performanţă a sa, fiind de asemenea şi multiplu campion naţional şi balcanic.
1957 – Atleta Iolanda Balaş Sőtér uimeşte lumea sportului, fiind vreme de 10 ani cea mai bună săritoare în înălţime. “Doamna atletismului românesc”, cum a rămas cunoscută, Iolanda Balaş a bătut recordul mondial de 14 ori şi a câştigat toate cele 150 de concursuri consecutive la care a participat. Din palmaresul său nu lipsesc două medalii olimpice de aur.
1973 - Pe 23 august 1973 era dat publicităţii primul clasament mondial ATP în era Open. Primul lider a fost românul Ilie Năstase, care a avut un sezon de excepţie în acel an, cucerind nu mai puţin de 17 titluri în circuit, la simplu şi la dublu.
Năstase s-a impus la Roland Garros în finala cu sârbul Nikola Pilic, în cea de dublu de la Wimbledon, alături de Jimmy Connors, împreună cu americanul jucând şi finala de la Paris. La finalul anului a câtigat şi Turneul Campionilor, la Boston, după victoria în finală asupra olandezului Tom Okker.
Ilie Năstase a ocupat prima poziţie în ierarhia mondială masculină timp de 40 de săptămâni, până pe 2 iunie 1974, când lider ATP a devenit australianul John Newcombe.
1976 – Nadia Comăneci intră în istoria sportului mondial fiind prima gimnastă notată cu maximum, 10. De atunci a căpătat numele de “Zeiţa de la Montreal”, exerciţiul ei fiind considerat perfect.
La 18 iulie 1976, o fetiţă de 14 ani uimea lumea sportului cu o performanţă greu de egalat: nota 10 „absolut” la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal. Afişajul electronic nici nu era programat să arate nota 10, aşa că pe ecran a apărut nota 1.00. Nadia Comăneci obţinea, la această ediţie a Jocurilor Olimpice, de şapte ori scorul perfect, câştigând trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), o medalie de argint (echipă) şi una de bronz (sol).
1984 – Anul în care România a obţinut cele mai multe medalii la o ediţie a Jocurilor Olimpice – 53 din care 20 de aur. Ca răspuns la boicotul american al Jocurilor Olimpice din 1980 de la Moscova, 14 ţări est-europene şi altele din blocul comunist, inclusiv URSS, Cuba şi Republica Democrată Germană au lipsit de la această ediţie. Au fost trei excepţii: România, China şi Iugoslavia, care şi-au înscris sportivii în concurs.
Atletismul românesc a fost reprezentat la Los Angeles de numai 9 atlete, dintre care 8 au realizat cea mai bună performanţă a atletismului românesc din istoria participărilor la JO, câştigând în total 10 medalii: Doina Melinte — aur la 800 m şi argint la 1.500 m; Maricica Puică — aur la 3.000 m şi bronz la 1.500 m; Anişoara Cuşmir-Stanciu — aur la lungime; Mihaela Loghin — argint la greutate; Vali Ionescu — argint la lungime ; Florenţa Crăciunescu — bronz la disc; Cristina Cojocaru — bronz la 400 m garduri şi Fiţa Lovin — bronz la 800 m.
La canotaj, româncele au câştigat cinci din cele şase titluri olimpice feminine, cel de-al şaselea echipaj cucerind medalia de argint. La acestea se adaugă şi medaliile de aur şi de argint obţinute de cele două echipaje masculine româneşti, astfel că, în total, la cele opt probe la care s-a participat, s-au câştigat tot atâtea medalii, dintre care 6 de aur şi două de argint.
La haltere, din cei 10 halterofili care au intrat în concurs, 8 au câştigat medalii: două de aur, cinci de argint şi una de bronz. Nicu Vlad, cel mai valoros dintre halterofilii noştri, a câştigat medalia de aur şi a doborât trei recorduri olimpice — la smuls, aruncat şi la total.
Pentru a cincea oară participant la JO, multiplul campion Ivan Patzaichin a cucerit, în echipaj cu Toma Simionov, două medalii: una de aur, la canoe-dublu 1.000 m, şi una de argint, la canoe dublu 500 m. A doua medalie de aur a fost obţinută de kaiacul de patru al fetelor. La lupte, cu cinci medalii, dintre care două de aur.Ion Draica şi Andrei Vasile sunt cei care au câştigat titlul olimpic.
Înotul românesc a fost reprezentat la Los Angeles de două sportive de clasa internaţională: Aneta Pătraşcoiu şi Carmen Bunaciu, concurente la probele de 100 m şi 200 m spate. Pătrăşcoiu a reuşit să se claseze a treia în proba de 200 m spate şi să câştige prima medalie din istoria participărilor înotului românesc la JO. Rezultate onorabile au obţinut şi judoka Mircea Frăţică şi Mihai Cioc, ambii fiind semifinalişti şi medaliaţi cu bronz.
Pentru a treia oară consecutiv la JO, tirul românesc a câştigat titlul olimpic, Corneliu Ion apărându-şi cu succes medalia de aur obţinută la ediţia precedentă de la Moscova. La handbal, România a jucat finala ''mică'' şi a intrat în posesia medaliei de bronz, în urma victoriei asupra Danemarcei. La box, un singur medaliat, Mircea Fulger, a ajuns până în semifinale, obţinând bronzul.
1986 – La 7 mai 1986, Steaua realiza cea mai mare performanţă a fotbalului românesc…câştiga Cupa Campionilor Europeni în faţa formaţiei FC Barcelona, scor 2-0, la loviturile de departajare. În finala de la Sevilla, pentru Steaua au reuşit să înscrie Marius Lăcătuş şi Gabi Balint. Însă pe lângă performanţa Stelei, cel care a rămas în istorie este portarul Helmuth Duckadam, care a apărat patru lovituri de la 11 metri.
1994 – România a ieşit pe străzi….milioane de români sărbătoareau în miez de noapte succesele de la Cupa Mondială din SUA.
În 18 iunie, la Los Angeles, România învinge Columbia, favorita lui Pele la titlul mondial. Răducioiu de două ori şi Hagi, cu un şut fabulous de la peste 30 de metri, aduc victoria României, scor 3-1. După patru zile, România pierde la Detroit cu Elveţia, scor 1-4, însă câştigă în faţa SUA, scor 1-0, prin golul lui Dan Petrescu.
În optimile de finală, România întâlneşte Argentina, fără Diego Maradona care tocmai fusese suspendat pentru consum de droguri. Ilie Dumitrescu de două ori şi Gheorghe Hagi sunt cei care aduc victoria tricolorilor, scor 3-2, dar şi o primă prezenţă în sferturile de finală ale unei CM. În sferturi, împotriva Suediei, Răducioiu a dus meciul în prelungiri, după ce scandinavii marcaseră primii, pentru ca din nou Răducioiu să înscrie pentru 2-1 în minutul 101. Însă cu cinci minute înainte de finalul jocului, Kennet Anderson a readus egalitatea, iar la loviturile de departajare România a fost învinsă, după ce Dan Petrescu şi Miodrag Belodedici au ratat.
2000 – La Jocurile Olimpice de la Sydney, România se bucură pentru puţin timp de o performanţă rară: podium exclusiv românesc la gimnastică individual – compus prin Andreea Răducan, Simona Amânar, Maria Olaru, la o zi după ce câştigase titlul olimpic pe echipe. Însă Comitetul Internaţional Olimpic a decis să retragă medalia de aur la individual compus a Andreei Răducan, după ce a fost depistată pozitiv la testul anti-doping. Fusese tratată împotriva răcelii de medicul echipei cu un medicament ce conţinea pseudo-efedrină.
Tot în 2000, pentru prima oară în istoria sportului românesc, un gimnast devenea campion olimpic. Este vorba de Marius Urzică, care a avut o evoluţie excepţională la cal cu mânere. Canotajul a adus delegaţiei româneşti încă trei medalii de aur, prin echipajele Georgeta Damian - Doina Ignat (2 rame) şi Angela Alupei - Constanţa Burcică (2 vâsle), cărora li s-a alăturat echipajul de 8+1 (Georgeta Damian, Doina Ignat, Veronica Cochela, Liliana Gafencu, Magda Dumitrache, Viorica Susanu, Ioana Olteanu, Elena Georgescu şi Elisabeta Lipă). În cele din urmă, România obţine 26 de medalii, din care 11 de aur, 6 de argint şi 9 de bronz.
2017 – La 9 octombrie, după mai multe şanse ratate, Simona Halep devine numărul 1 mondial în tenisul feminin în urma victoriei în faţa Jelenei Ostapenko în semifinale la China Open.
Deşi multă lume i-a reproşat că este numărul 1 fără să fi câştigat un turneu de Grand Slam, în iunie 2018, după trei tentative eşuate, Simona Halep reuşeşte să câştige la Roland Garros în faţa americancei Sloane Stephens. În prezent, Simona Halep este de 56 de săptămâni în fruntea clasamentului WTA şi va termina pe acest loc al doilea an consecutiv.
Cuvinte cheie: + gimnastica, Iasi, momente, Centenar
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
140 de persoane vaccinate până la amiază în centrele amenajate de Primăria Iași
Ce acuzații i se aduc lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse arestat pe aeroport
Tot mai multe voci din interior împotriva lui Orban. Secretarul general al PNL: "Să plece"!
Protest la Cotroceni. Sindicalişti nemulţumiţi de nivelul salariului minim
Vaccinarea nu înseamnă că renunțăm la mască. Ce spune medicul Beatrice Mahler
Trump intenţionează să semneze marți peste 100 de grațieri. O va face și pentru el?
Interlopul Preda, condamnat cu executare în România, circulă liber prin Londra
Falsă demitere a fostului jurnalist care l-a înregistrat pe Nicușor Dan
Cât a câștigat de la KazMunayGas Anca Alexandrescu, figură nelipsită de la vârful PSD
Fost ministru al Sănătăţii: Etapa a doua a campaniei de vaccinare a debutat "maxim cu stângul"
STUDIU: Vaccinarea a redus cu 33%, într-o lună, numărul de bolnavi de Covid-19
IN MEMORIAM: George POPA (1923 – 2021) - profesor universitar emerit
Cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 3,3 produs în judeţul Galaţi
Gaseste inspiratie pentru decorarea si mobilarea casei tale pe Cozzy.ro (P)
Foxi.ro – Sursa ta de inspiratie in materie de moda, frumusete si stil de viata (P)
Nouă localități din Iași sunt în scenariul roșu. Cel mai rău stă Valea Lupului
Trei persoane au murit în urma avalanşelor produse în Elveţia în acest weekend
Ninge în majoritatea județelor Moldovei. Cum se circulă pe drumurile naționale
Leo Messi, primul cartonas rosu in 754 de meciuri. Cand a mai fost eliminat
Liderii UE cer eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi
Gerul ține până miercuri. Ninsori vor fi doar la munte, dar slabe
Blue Monday 2021. Astăzi, 18 ianuarie, este cea mai deprimantă zi a anului
Rareș Bogdan, atac la Orban: "I s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele, lupul alfa"
A cincea tranşă de vaccin anti-COVID de la Pfizer BioNTech ajunge luni în România
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu Laura Codruţa Kovesi la Bruxelles
Se simte că avem la Transporturi un ieșean interesat de oraș: dezbatere cu Centura de Est
Experiment inedit cu vaccinul anti-Covid făcut de șeful de la Infecțioase. Concluzie surpriză
Crima de sub tarabă: 30 de ani de închisoare. „Las’ că vine seara şi te aranjăm”
Fost procuror, găsit mort alături de menajeră. Rudă cu fostul primar al Pașcaniului, Dumitru Pantazi
Spărgătorii găinari din Botoşani, ce furau salam, cârnați și bere la Iaşi, prinşi în Timiş
Ieșean ucis de musafir în apartament, după o discuţie în contradictoriu
Ghinionul unui şofer băut zdravăn care a ajuns în şanţ cu maşina, iar un polițist a vrut să-l ajute
Azi se deschid la Universitatea Al. I. Cuza cursurile de limbi străine contra cost
Bărbat şi femeie, prinşi după ce au furat porumb de la un vecin
Astăzi, hram la trei lăcaşuri ortodoxe din Iaşi. Sărbătoare cu „Cruce neagră
Operatorii de jocuri de noroc au încasat amenzi de peste 44 milioane de lire sterline în 2020
Un încornorat de la „Vara ispitelor”, înșelat de Cosmina Păsărin, numit secretar de stat la Justiție
VIDEO Singura mănăstire din Iași care se vede deasupra norilor. O recunoașteți?
Cazare spectaculoasă în România: Raiul scandinav din vârf de munte
Psihologul de weekend: ”Psihologii mei din copilărie au fost cureaua, papucul și palma”
VIDEO Baloo din Retezat! Urs surprins într-o ipostază amuzantă de angajații Romsilva
FOTO Noua minune turistică a României: căsuțele de hobbit, paradisul ascuns în munți
Concurență mare pentru angajarea la Biroul pentru Protecția Animalelor Iași
TABEL: Șapte comune din Iași sunt în continuare în scenariul roșu
VIDEO: Premierul Florin Cîţu s-a vaccinat anti-COVID. A purtat un tricou cu mesaj
Cum va funcționa școala din 8 februarie. Copiii bolnavi vor învăța tot online
Alexandru LĂZESCURiscuri şi costuri pandemice |
Nichita DANILOVUn chip pururi adorat |
Dana ȚABREAUn spectacol de Ziua Culturii Naţionale |
Michael ASTNERRegele „cârpaci” şi virtuţile secundare |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.