SPORT - Aici sunt banii dumneavoastră. Zece milioane de euro vor fi băgate în 2023 într-un sport local fără performanţe!
În ciuda acestui aspect si a lipsei performantelor locale, Iasul neavând nicio echipa cu (...)
citeste totmiercuri, 01.02.2023
Sâmbătă, 3 februarie, Asociația ARTIS (Iași) și Asociația Obștească MIA (Chișinău) au lansat la Iași, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, proiectul internațional Centenarul Filmului Românesc. Inițiativa presupune „trasarea” hărții României Mari printr-o Caravană Cinematografică ce vizează traseul istoric: România - Republica Moldova - Cernăuți.
Conferința a reunit nume care contribuie la organizarea evenimentului, și invitați speciali, veniți pentru a scrie primul episod al acestui proiect: Irina-Margareta Nistor (Ambasador cinema), Andrei Giurgia (Manager proiect România), Igor Cobileanski (Manager proiect Republica Moldova, regizorul filmului Afacerea Est), Daniel Busuioc (actor), Constantin Pușcașu (actor), Alexandru Giboi (Director general AGERPRES, co-organizator), prof. univ. dr. Daniel Șandru (Coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iaș i, organizator), prof. univ. dr. Doru Tompea (Universitatea „Petre Andrei”Iași), Andrei Apreotesei (Managerul Ateneului din Iași, organizator , Radu Botez (Viceprimarul Municipiului Iași).
În cadrul conferinței a fost prezentat și site-ul Centenarului Filmului Românesc , www.100filme.ro , pe care vor fi consemnate toate opririle caravanei. Site-ul conține o rubrică, unde doritorii de-a aduce Centenarul Filmului Românesc într-o anumită localitate pot solicita acest lucru.
Invitații speciali ai conferinței au precizat aspecte legate de Centenar, pe care acest proiect le completează și au povestit despre importanța promovării cinematografiei în România. Invitații au precizat importanța faptului că proiectul a pornit și a fost lansat la Iași, oraș în care se va și încheia, în aprilie 2019.
Proiectul Centenarul Filmului Românesc e o idee născută dintr-o discuție între pasionați ai cinematografiei: ,,Am ajuns la Chișinău, m-am întâlnit cu Igor Cobileanski la o masă și atunci ne-a venit această idee: 100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe. Cred că avem nevoie în continuare de promovarea filmului românesc, de întâlnirile pe care cinematografia ni le oferă și de povestea frumoasă pe care trebuie s-o trăim și prin film în 2018. Nu este deloc ușor, dar ne bucură că am găsit sprijin și încredere la partenerii cu care colaborăm deja de peste șapte ani la festivalul Serile Filmului Românesc. Practic, acum colaborăm cu partenerii și instituțiile care cred în noi, în film și care ne-au arătat că le pasă de viitor”, a explicat Andrei Giurgia , Manager proiect România.
Caravana Cinematografică își propune să ajungă și acolo unde filmele românești se văd mai rar, sau chiar deloc. ,,Din păcate, doar Chișinăul mai are posibilitatea să urmărească filme românești astăzi. Nu există un sistem de distribuție care ar face posibil ca filmele românești să ajungă și în celelalte orașe. De asta ne dorim ca pe parcursul acestui an să facem cunoscute lumii filmele românești care au luat premii și la Cannes, și la alte festivaluri foarte cunoscute.
Va fi un schimb de pelicule și vom avea ocazia să reafirmăm că facem parte din același întreg, din aceeași familie românească”, a spus Igor Cobileanski , Manager proiect Republica Moldova, regizorul filmului Afacerea Est.
Inițiat de Asociația ARTIS, acesta este realizat în colaborare cu Asociația Obștească MIA și organizat de Primăria Municipiului Iași: ,,Este o onoare pentru Primăria Iași să organizeze o astfel de manifestare și cu atât mai mult ne onorează prezența doamnei Irina-Margareta Nistor, prin faptul că orice s-a realizat în cinematografia română a trecut prin spiritul critic al dumneaei”, a declarat Radu Botez, viceprimarul Municipiului Iași.
Considerat o emblemă a acestui an de către Alexandru Giboi, Director general AGERPRES, co-organizator, proiectul de importanță națională și internațională, este desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020). ,,Centenarul Filmului Românesc împlinește programul Centenarului Marii Uniri întrucât are o dimensiune națională și internațională și ne oferă prilejul să rememorăm modul în care s-a construit identitatea noastră ca români. Centenarul nu e doar o privire retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 100 de ani, ci reprezintă o amintire critică a ceea ce s-a întâmplat pe parcursul acestora. Proiectul Centenarul Filmului Românesc arată că Iașul dă din nou tonul, așa cum a făcut și acum 100 de ani și astfel reușim să marcăm, așa cum se cuvine, Centenarul” , a spus prof. univ. dr. Daniel Șandru, Coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași, organizator.
EPISODUL 1: AFACEREA EST LA IAȘI, CU PRIMII INVITAȚI AI CENTENARULUI CINEMATOGRAFIEI
Primul episod al proiectului a fost scris la Ateneul din Iași, sâmbătă, 3 februarie 2018, cu ajutorul celor prezenți la proiecția comediei Afacerea Est : regizorul Igor Cobileanski, criticul de film Irina-Margareta Nistor, actorii Daniel Busuioc și Constantin Pușcașu . Aceștia au fost primii invitați ai caravanei, care au primit câte o distincție specială din partea proiectului. Toate distincțiile au fost înmânate de Irina-Margareta Nistor, Ambasadorul cinematografic al Centenarului.
Sala plină a primit invitații speciali cu multe aplauze și cu întrebări, după proiecția filmului. De altfel, la sesiunea de Q&A, în urma unei intervenții din public, regizorul Igor Cobileanski a declarat în premieră că pregătește și a doua parte, Afacerea Vest: „În mod cert nu va exista o continuare «Afacerea Est», există însă posibilitatea să fie «Afacerea Vest»”.
Despre ARTIS (Iași)
Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc .
Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc.
Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)
AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare. Fondată in anul 2000, „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.
Ziarul de Iași este partener media local al proiectului.
Cuvinte cheie: + caravana cinematografica, Asociatia ARTIS, Asociatia Obsteasca MIA,
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Razie la trecerile de pietoni din oraş: şapte permise reţinute pentru 60 de zile
Lukașenko, sluga bielorusă a lui Putin, pregătit să ofere mai mult ajutor „fraților ruși” în Ucraina
Pensionar prins la volan cu permisul suspendat, după ce a întors pe linia continuă
FOTO Tren de călători atacat cu pietre la Botoșani. O pasageră, rănită
FOTO Faceți cunoștință cu Pompous Albert, pisica de birou care pare mereu nervoasă
VIDEO Campionatul național de patinaj artistic din SUA, câștigat pe o superbă melodie românească
Mai mulți turiști au zburat 13 ore și la aterizare s-au trezit tot acasă
VIDEO La Reșița oamenii se descalță când urcă în primul tramvai modern ajuns în oraș
Tehnicianul Domenico Tedesco, aproape de a prelua naţionala Belgiei
Guvernul a decis înfiinţarea unui registru unic al vehiculelor înregistrate la nivelul localităţilor
Bărbatul suspectat că a servit prăjituri cu stupefiante la o petrecere, arestat preventiv
Şefii poliţiei britanice îşi cer scuze la 34 de ani după drama de la Hillsborough
Un bărbat care vindea ilegal arme letale a fost prins în flagrant de poliţişti
Trei studenţi morţi într-un incendiu, într-un apartament, în urma unei petreceri după examene
PSD i-a pus gând rău ministrului Predoiu. Vor să-i “tragă” scaunul la şedinţa Coaliţiei
Cantautorul Mircea Rusu Band, încarcerat după a doua condamnare penală
Klaus Iohannis l-a decorat pe Wayne Eyre, şeful Statului Major al Apărării din Canada
VIDEO: Şofer Bolt prins drogat la volan. El a fost pus la punct de două polițiste
Localitate din judeţul Iaşi, atestată de Guvern ca zonă cu resurse turistice
Care sunt principalele noutăţi aduse programul Noua Casă în 2023?
Putin dispune prin decret înfiinţarea unor centre militare comune ruso-belaruse în Belarus
Ministrul Sebastian Burduja: Cazierul judiciar va fi disponibil online începând de miercuri
Economia zonei euro a depăşit China şi SUA în 2022, inversând poziţiile tradiţionale
Sistemul de colectare a PET-urilor, sticlelor şi dozelor de bere, la un pas să fie pus la punct
Victor Piţurcă a revenit la DNA după ce a fost pus în libertate. Şeful ROMARM a părăsit instituţia
România U21, în prima urnă valorică la tragerea la sorţi a preliminariilor pentru EURO 2025
„Rusia, pe punctul de coliziune directă cu NATO”. Va înghiți Moldova și Europa de Est
Vrancea: Trei tineri au lovit un poliţist care a intervenit când o femeie era bătută
Iaşi: Acţiune desfăşurată de poliţiştii rutieri privind transportul de persoane
Ortodocşii dispar pe capete din Iaşi. Topul judeţelor care au pierdut cei mai mulţi credincioşi
Scriitorul Michel Houellebecq, pe afişul unui film porno care va fi lansat în martie
Producătorul ieşean de ambalaje Exonia îşi pregăteşte intrarea pe bursă
Ciucă, despre instalarea de panouri fotovoltaice: 150.000 de gospodării pot să acceseze programul
Cum îți îngrijești corect pielea pentru a încetini procesul de îmbătrânire? (P)
Fotbal: Bayern Munchen îl transferă pe Joao Cancelo de la Manchester City
Profitul afacerilor lui Pițurcă junior a crescut de 85 de ori în pandemie
Reconversiile profesionale în IT – despre drumul cel mai scurt și câteva sfaturi din interior (P)
Matei Dima, actor în „Teambuilding”, la volan după ce a prizat cocaină
Victor Piţurcă a fost eliberat. Ce a declarat la ieşirea din arest
Accident pe Anastasie Panu: Un tramvai modern a izbit un autoturism - FOTO
Hartă: Iaşul, judeţul din România în care salariile au crescut cel mai mult în ultimul deceniu
Alexandru LĂZESCULa Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III) |
Briscan ZARAO lume fără SUA |
Cristina DANILOVNefericitul |
Mihai DORINUnificatori şi dezbinatori (I) |
Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.