anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

miercuri, 01.02.2023

Advertorial

Centenarul Filmului Românesc a pornit de la Iași și va ajunge în 85 de localități din România și 15 din Republica Moldova

S-a scris primul episod din Caravana cinematografică: Afacerea Est

GALERIE
centenarul_filmului_romanesc_3
 • centenarul_filmului_romanesc_3
- +

Sâmbătă, 3 februarie, Asociația ARTIS (Iași) și Asociația Obștească MIA (Chișinău) au lansat la Iași, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, proiectul internațional Centenarul Filmului Românesc. Inițiativa presupune „trasarea” hărții României Mari printr-o Caravană Cinematografică ce vizează traseul istoric: România - Republica Moldova - Cernăuți.

 

Conferința a reunit nume care contribuie la organizarea evenimentului, și invitați speciali, veniți pentru a scrie primul episod al acestui proiect: Irina-Margareta Nistor (Ambasador cinema), Andrei Giurgia (Manager proiect România), Igor Cobileanski (Manager proiect Republica Moldova, regizorul filmului Afacerea Est), Daniel Busuioc (actor), Constantin Pușcașu (actor), Alexandru Giboi (Director general AGERPRES, co-organizator), prof. univ. dr. Daniel Șandru (Coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iaș i, organizator), prof. univ. dr. Doru Tompea (Universitatea „Petre Andrei”Iași),  Andrei Apreotesei (Managerul Ateneului din Iași, organizator , Radu Botez (Viceprimarul Municipiului Iași).

În cadrul conferinței a fost prezentat și site-ul Centenarului Filmului Românesc , www.100filme.ro , pe care vor fi consemnate toate opririle caravanei. Site-ul conține o rubrică, unde doritorii de-a aduce Centenarul Filmului Românesc într-o anumită localitate pot solicita acest lucru.

Invitații speciali ai conferinței au precizat aspecte legate de Centenar, pe care acest proiect le completează și au povestit despre importanța promovării cinematografiei în România. Invitații au precizat importanța faptului că proiectul a pornit și a fost lansat la Iași, oraș în care se va și încheia, în aprilie 2019.

Proiectul Centenarul Filmului Românesc e o idee născută dintr-o discuție între pasionați ai cinematografiei: ,,Am ajuns la Chișinău, m-am întâlnit cu Igor Cobileanski la o masă și atunci ne-a venit această idee: 100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe. Cred că avem nevoie în continuare de promovarea filmului românesc, de întâlnirile pe care cinematografia ni le oferă și de povestea frumoasă pe care trebuie s-o trăim și prin film în 2018. Nu este deloc ușor, dar ne bucură că am găsit sprijin și încredere la partenerii cu care colaborăm deja de peste  șapte ani la festivalul Serile Filmului Românesc. Practic, acum colaborăm cu partenerii și instituțiile care cred în noi, în film și care ne-au arătat că le pasă de viitor”, a explicat Andrei Giurgia , Manager proiect România.

Caravana Cinematografică își propune să ajungă și acolo unde filmele românești se văd mai rar, sau chiar deloc. ,,Din păcate, doar Chișinăul mai are posibilitatea să urmărească filme românești astăzi. Nu există un sistem de distribuție care ar face posibil ca filmele românești să ajungă și în celelalte orașe. De asta ne dorim ca pe parcursul acestui an să facem cunoscute lumii filmele românești care au luat premii și la Cannes, și la alte festivaluri foarte cunoscute.

Va fi un schimb de pelicule și vom avea ocazia să reafirmăm că facem parte din același întreg, din aceeași familie românească”, a spus Igor Cobileanski , Manager proiect Republica Moldova, regizorul filmului Afacerea Est.

Inițiat de Asociația ARTIS, acesta este realizat în colaborare cu Asociația Obștească MIA și organizat de Primăria Municipiului Iași: ,,Este o onoare pentru Primăria Iași să organizeze o astfel de manifestare și cu atât mai mult ne onorează prezența doamnei Irina-Margareta Nistor, prin faptul că orice s-a realizat în cinematografia română a trecut prin spiritul critic al dumneaei”, a declarat Radu Botez, viceprimarul Municipiului Iași.

Considerat o emblemă a acestui an de către Alexandru Giboi, Director general AGERPRES, co-organizator, proiectul de importanță națională și internațională, este desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020). ,,Centenarul Filmului Românesc împlinește programul Centenarului Marii Uniri întrucât are o dimensiune națională și internațională și ne oferă prilejul să rememorăm modul în care s-a construit identitatea noastră ca români. Centenarul nu e doar o privire retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 100 de ani, ci reprezintă o amintire critică a ceea ce s-a întâmplat pe parcursul acestora. Proiectul Centenarul Filmului Românesc arată că Iașul dă din nou tonul, așa cum a făcut și acum 100 de ani și astfel reușim să marcăm, așa cum se cuvine, Centenarul” , a spus prof. univ. dr. Daniel Șandru, Coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași, organizator.

EPISODUL 1: AFACEREA EST LA IAȘI, CU PRIMII INVITAȚI AI CENTENARULUI CINEMATOGRAFIEI

Primul episod al proiectului a fost scris la Ateneul din Iași, sâmbătă, 3 februarie 2018, cu ajutorul celor prezenți la proiecția comediei Afacerea Est : regizorul Igor Cobileanski, criticul de film Irina-Margareta Nistor, actorii Daniel Busuioc și Constantin Pușcașu . Aceștia au fost primii invitați ai caravanei, care au primit câte o distincție specială din partea proiectului. Toate distincțiile au fost înmânate de Irina-Margareta Nistor, Ambasadorul cinematografic al Centenarului.

Sala plină a primit invitații speciali cu multe aplauze și cu întrebări, după proiecția filmului. De altfel, la sesiunea de Q&A, în urma unei intervenții din public, regizorul Igor Cobileanski a declarat în premieră că pregătește și a doua parte, Afacerea Vest: „În mod cert nu va exista o continuare «Afacerea Est», există însă posibilitatea să fie «Afacerea Vest»”.

Despre ARTIS (Iași)
Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc .
Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc.

Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)
AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare. Fondată in anul 2000, „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.

Ziarul de Iași este partener media local al proiectului.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

O lume fără SUA

Briscan ZARA

O lume fără SUA

Imităm fără măcar să ne mai dăm seama artişti, sportivi, VIP-uri, politicieni americani, urmărim în proporţie covârşitoare filme de peste ocean, ascultăm muzică produsă tot de acolo, gândim şi dorim ceea ce gândesc şi doresc ei. Vorbim pe jumătate engleză pentru că ni se pare că nu există cuvinte sau expresii echivalente în română sau care să exprime atât de bine ceea ce „simţim”. Am împrumutat până şi gesturi caracteristice lor...

Nefericitul

Cristina DANILOV

Nefericitul

Privind în jur vedem cum unii oameni știu să găsească fericirea chiar și când lumea se prăbușește lângă ei, alți sunt nefericiți, deși au totul. Pentru unii, fericirea este trecătoare și depinde de circumstanțele prezente, în timp ce alții par să fie în general fericiți sau în general nefericiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor. Se pune întrebarea: cum ar trebui să definim fericirea ca să putem înțelege mai bine nefericirea - prin succes și recunoaștere publică, satisfacția interioară sau altcumva?

Unificatori şi dezbinatori (I)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (I)

Nu sunt prea numeroase ideile creatoare de istorie. Creaţia în istorie nu e însă doar despre capacitatea de a proiecta idealuri, cât mai ales despre consecvenţa de a le perpetua, indiferent de riscuri şi de a descifra sensuri noi, în acord cu vremurile. 

pulspulspuls

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

Caricatura zilei

PIȚUȚURCĂ

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.