Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

Centenarul Filmului Românesc a pornit de la Iași și va ajunge în 85 de localități din România și 15 din Republica Moldova

S-a scris primul episod din Caravana cinematografică: Afacerea Est

GALERIE
centenarul_filmului_romanesc_3
  • centenarul_filmului_romanesc_3
- +

Sâmbătă, 3 februarie, Asociația ARTIS (Iași) și Asociația Obștească MIA (Chișinău) au lansat la Iași, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, proiectul internațional Centenarul Filmului Românesc. Inițiativa presupune „trasarea” hărții României Mari printr-o Caravană Cinematografică ce vizează traseul istoric: România - Republica Moldova - Cernăuți.

 

Conferința a reunit nume care contribuie la organizarea evenimentului, și invitați speciali, veniți pentru a scrie primul episod al acestui proiect: Irina-Margareta Nistor (Ambasador cinema), Andrei Giurgia (Manager proiect România), Igor Cobileanski (Manager proiect Republica Moldova, regizorul filmului Afacerea Est), Daniel Busuioc (actor), Constantin Pușcașu (actor), Alexandru Giboi (Director general AGERPRES, co-organizator), prof. univ. dr. Daniel Șandru (Coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iaș i, organizator), prof. univ. dr. Doru Tompea (Universitatea „Petre Andrei”Iași),  Andrei Apreotesei (Managerul Ateneului din Iași, organizator , Radu Botez (Viceprimarul Municipiului Iași).

În cadrul conferinței a fost prezentat și site-ul Centenarului Filmului Românesc , www.100filme.ro , pe care vor fi consemnate toate opririle caravanei. Site-ul conține o rubrică, unde doritorii de-a aduce Centenarul Filmului Românesc într-o anumită localitate pot solicita acest lucru.

Invitații speciali ai conferinței au precizat aspecte legate de Centenar, pe care acest proiect le completează și au povestit despre importanța promovării cinematografiei în România. Invitații au precizat importanța faptului că proiectul a pornit și a fost lansat la Iași, oraș în care se va și încheia, în aprilie 2019.

Proiectul Centenarul Filmului Românesc e o idee născută dintr-o discuție între pasionați ai cinematografiei: ,,Am ajuns la Chișinău, m-am întâlnit cu Igor Cobileanski la o masă și atunci ne-a venit această idee: 100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe. Cred că avem nevoie în continuare de promovarea filmului românesc, de întâlnirile pe care cinematografia ni le oferă și de povestea frumoasă pe care trebuie s-o trăim și prin film în 2018. Nu este deloc ușor, dar ne bucură că am găsit sprijin și încredere la partenerii cu care colaborăm deja de peste  șapte ani la festivalul Serile Filmului Românesc. Practic, acum colaborăm cu partenerii și instituțiile care cred în noi, în film și care ne-au arătat că le pasă de viitor”, a explicat Andrei Giurgia , Manager proiect România.

Caravana Cinematografică își propune să ajungă și acolo unde filmele românești se văd mai rar, sau chiar deloc. ,,Din păcate, doar Chișinăul mai are posibilitatea să urmărească filme românești astăzi. Nu există un sistem de distribuție care ar face posibil ca filmele românești să ajungă și în celelalte orașe. De asta ne dorim ca pe parcursul acestui an să facem cunoscute lumii filmele românești care au luat premii și la Cannes, și la alte festivaluri foarte cunoscute.

Va fi un schimb de pelicule și vom avea ocazia să reafirmăm că facem parte din același întreg, din aceeași familie românească”, a spus Igor Cobileanski , Manager proiect Republica Moldova, regizorul filmului Afacerea Est.

Inițiat de Asociația ARTIS, acesta este realizat în colaborare cu Asociația Obștească MIA și organizat de Primăria Municipiului Iași: ,,Este o onoare pentru Primăria Iași să organizeze o astfel de manifestare și cu atât mai mult ne onorează prezența doamnei Irina-Margareta Nistor, prin faptul că orice s-a realizat în cinematografia română a trecut prin spiritul critic al dumneaei”, a declarat Radu Botez, viceprimarul Municipiului Iași.

Considerat o emblemă a acestui an de către Alexandru Giboi, Director general AGERPRES, co-organizator, proiectul de importanță națională și internațională, este desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020). ,,Centenarul Filmului Românesc împlinește programul Centenarului Marii Uniri întrucât are o dimensiune națională și internațională și ne oferă prilejul să rememorăm modul în care s-a construit identitatea noastră ca români. Centenarul nu e doar o privire retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 100 de ani, ci reprezintă o amintire critică a ceea ce s-a întâmplat pe parcursul acestora. Proiectul Centenarul Filmului Românesc arată că Iașul dă din nou tonul, așa cum a făcut și acum 100 de ani și astfel reușim să marcăm, așa cum se cuvine, Centenarul” , a spus prof. univ. dr. Daniel Șandru, Coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași, organizator.

EPISODUL 1: AFACEREA EST LA IAȘI, CU PRIMII INVITAȚI AI CENTENARULUI CINEMATOGRAFIEI

Primul episod al proiectului a fost scris la Ateneul din Iași, sâmbătă, 3 februarie 2018, cu ajutorul celor prezenți la proiecția comediei Afacerea Est : regizorul Igor Cobileanski, criticul de film Irina-Margareta Nistor, actorii Daniel Busuioc și Constantin Pușcașu . Aceștia au fost primii invitați ai caravanei, care au primit câte o distincție specială din partea proiectului. Toate distincțiile au fost înmânate de Irina-Margareta Nistor, Ambasadorul cinematografic al Centenarului.

Sala plină a primit invitații speciali cu multe aplauze și cu întrebări, după proiecția filmului. De altfel, la sesiunea de Q&A, în urma unei intervenții din public, regizorul Igor Cobileanski a declarat în premieră că pregătește și a doua parte, Afacerea Vest: „În mod cert nu va exista o continuare «Afacerea Est», există însă posibilitatea să fie «Afacerea Vest»”.

Despre ARTIS (Iași)
Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc .
Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc.

Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)
AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare. Fondată in anul 2000, „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.

Ziarul de Iași este partener media local al proiectului.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri