anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Centre performante medicale la Iaşi: unul în pregătire şi unul în stadiu de idee

GALERIE
centru, performanta, medical,
 • centru, performanta, medical,
- +

Primul, care va fi ridicat în curtea Spitalului de Neurochirurgie, se află în faza dezbaterilor urbanistice. Celălalt ar urma să fie amenajat la Maternitatea „Cuza Vodă“

Dezbaterea publică ţinută ieri la Primăria Iaşi asupra Planului Urbanistic Zonal propus pentru construirea unui centru de neuroexcelenţă lângă Spitalul „Nicolae Oblu“ s-a axat exclusiv pe căile de acces către viitorul obiectiv. Reprezentantul Spitalului de Neurochirurgie a menţionat că în curtea spitalului se poate intra prin patru zone. Concluzia întâlnirii a fost însă că accesul principal, frontal, este greoi din cauza unei proprietăţi care „gâtuie“ intrarea. 
Noua clădire urmează să fie construită în spatele spitalului, fiind de fapt o prelungire a acestuia, cu acces la străzile Ateneu şi Rojniţă care se intersectează acolo. Potrivit descrierii, „regimul de înălţime al corpului nou de clădire va fi D-P-3E, având înălţimea maximă de 17,80m. Clădirea va avea spaţii în care se vor desfăşura activităţi spitaliceşti: două săli de operaţie, spaţii pentru recuperare medicală, servicii de investigaţii şi tratamente de recuperare specifice domeniului de neurologie“.
 
Consiliul Judeţean a anunţat că intenţionează să realizeze încă un asemenea centru de excelenţă, la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă“. „Conducerea maternităţii a solicitat sprijinul CJ pentru dotarea blocului operator, ca şi pentru realizatea primului Laborator de genetică moleculară şi genomică structurală, ce va fi amenajat în cadrul Centrului de medicină reproductivă a spitalului“, informează administraţia judeţeană. Bolile genetice sunt responsabile pentru aproximativ 50 la sută din decesele infantile şi de jumătate din internările din spitalele pediatrice, adaugă sursa citată, care precizează că cele patru laboratoare de genetică medicală existente la Iaşi sunt dotate cu aparatură perimată fizic şi moral, din anii ’90. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.