anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Centru de carantină în mijlocul Iașului! Un grup a vrut să ia masa la Mall. Hotelul, păzit de jandarmi

GALERIE
Hotel Sport
 • Hotel Sport
- +

Hotelul, aflat în administrarea Direcţiei pentru Sport şi Tineret, a fost predat Direcţiei de Sănătate. Ar fi cazate sub pază în jur de 50 de persoane.

Câteva zeci de persoane au fost puse în carantină chiar în inima Iaşului, la Hotel „Sport”, aflat lângă Sala Polivalentă. Hotelul, aflat în administrarea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Iaşi, a fost predat Direcţiei de Sănătate Publică, angajaţii hotelului fiind trimişi acasă.

Daniel Stătescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, afirmă că, deşi nu are informaţii exacte cu privire la cei cazaţi la Hotel „Sport”, ar fi cazaţi în acest moment 40 sau 50 de persoane, clădirea având o capacitate maximă de 70 de paturi. În acest moment au acces în hotel doar angajaţii DSP, care se ocupă atât de aprovizionarea celor aflaţi în carantină, dar şi cu monitorizarea acestora.

„Noi doar am predat hotelul, iar cei de la DSP se ocupă în acest moment. Nu am informaţii cu privire la numărul celor cazaţi în acest moment, dar la începutul săptămânii erau 40 sau 50 de persoane. O să primim şi noi o statistică la finalul fiecărei săptămâni”, a menţionat Daniel Stătescu.

„Ziarul de Iaşi” a aflat de punctul de cazare a celor aflaţi în carantină de la un cititor, care a relatat un incident în care, afirmă acesta, un grup de persoane aflat în carantină ar fi încercat să părăsească hotelul pentru a merge să ia masa în oraş. Ieşeanul relatează că, după un schimb de replici cu jandarmii care asigură paza hotelului, s-au întors în camere. Deplasaţi la faţa locului, jandarmii care asigurau paza nu au confirmat, dar nici nu au infirmat incidentul, iar purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Iaşi, locotenent colonel Mihai Cojocariu, a menţionat că cei care au asigurat punctul de pază nu au raportat un astfel de incident. Jandarmii care asigurau paza în cursul de ieri au refuzat să ofere mai multe informaţii, afirmând că singurele lor atribuţii privesc paza hotelului şi asigurarea liniştii şi ordinii publice.

În ceea ce priveşte jandarmii care asigură paza sau alte misiuni legate de cei aflaţi în carantină pe raza municipiului Iaşi, Mihai Cojocaru menţionează că există un număr de 50 de jandarmi care asigură zilnic atât punctele în care se află persoane în carantină, dar care iau parte şi la alte misiuni, cum ar fi transportul celor puşi în carantină sau asigură paza, liniştea şi ordinea publică în anumite zone de interes.

Conform Ministerului Sănătăţii, spaţiile de carantină trebuie să întrunească o serie de cerinţe speciale. Astfel, acestea trebuie să ofere posibilitatea ca accesul să fie controlat, să aibă acces pietonal şi pentru autovehicule, să fie adaptat pentru persoane cu handicap fizic locomotor, să asigure condiţii de ventilaţie şi acces la apă, hrană şi produse de igienă, dar şi o suprafaţă de minimum 10 metri pătraţi per cameră, cu grup sanitar şi duş, să aibă acces la internet, să ofere spaţiu de depozitare a bagajelor personale şi să asigure proceduri de management adecvat al deşeurilor periculoase.

Astfel, statul va aloca 300 de lei pentru fiecare persoană, 230 de lei pe zi pentru cazare, curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă, aşternuturi, prosoape şi protecţia bagajelor, iar 70 de lei pentru trei mese pe zi, apă, pahare de unică folosinţă, pijamale şi papucii de unică folosinţă. De asemenea, în cazul în care este nevoie, vor fi decontate, pe baza unor documente doveditoare, tratamente pentru afecţiuni preexistente.

Documentul publicat de Ministerul Sănătăţii menţionează că, în cazul în care instituţia care găzduieşte persoane aflate în carantină, fiecare persoană beneficiază de suma de 50 de lei pentru cheltuielile de igienă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.