Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Centru medical unic în Sud-Estul Europei, la Iaşi. Cum funcţionează „distrugătorul de pietre” din organism?

GALERIE
pietrepietre1pietre2
  • pietre
  • pietre1
  • pietre2
- +

Persoanele care au fost diagnosticate cu litiază renală, sau aşa-numitele „pietre la rinichi”, pot să beneficieze de tratament complet la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi, unde de mai mult timp funcţionează Centrul de Analiză Morfologică şi Spectroscopică „Michel Daudon”, unic în Sud-Estul Europei. Unicitatea centrului este dată de faptul că în acelaşi loc se face atât procedura de „spargere” a calculilor, cât şi analiza compoziţiei pietrelor, fiind un tratament specific pentru fiecare pacient în parte. Aparatul de litrotriţie extracorporeală, Dornier Compact Sigma, fragmentează pietrele prin trimiterea de unde de şoc şi ulterior se elimină fragmentele rezultate pe cale naturală, prin urină. Un dispozitiv medical rod al unei colaborări cu un mare spital francez, şi prezentat de „Ziarul de Iaşi” astăzi publicului în mod detaliat, în premieră.

Centrul a fost realizat acum trei ani, fiind un rezultat al colaborării cu Michel Daudon, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în domeniul litiazei renale de la Spitalul Tenon din Paris.

Aparatura, achiziţionată prin donaţii

Aparatura, ale cărei costuri s-au ridicat la 27.000 de euro, a fost achiziţionată din donaţii publice şi private prin intermediul Asociaţiei Urologilor din Iaşi. Totodată, Michel Daudon a contribuit cu o bază de date care conţine mai mult de 5.000 de grafice şi care ajută la diagnosticare.

„Mai întâi, pacientul vine la consultaţie, se fac investigaţiile necesare, există şi o medicaţie preoperatorie care trebuie luată. Procedura în sine durează o oră - o oră jumătate, în funcţie de duritatea calculului. Apoi obligatoriu pacientul stă două ore sub supraveghere, pentru că am avut şi situaţii neplăcute în care pacienţii au prezentat hematoame. Pleacă acasă cu recomandări şi medicaţie şi încep să elimine calculii prin urină”, a explicat prof.dr. Cătălin Pricop, fondatorul şi şeful Centrului de Analiză Morfologică şi Spectroscopică.

Fragmentele eliminate acasă sunt aduse apoi de pacienţi la sediul centrului în anumite recipiente şi sunt analizate din cele două puncte de vedere, morfologic şi spectroscopic, pentru a afla cauza apariţiei pietrelor şi ce se poate face personalizat pentru pacient.

„Am constatat că tot mai mulţi tineri, studenţi sau elevi, sunt afectaţi. Pe vremea când eram eu student era o raritate să vezi un tânăr internat din această cauză. Astăzi, în schimb, este ceva la ordinea zilei, din cauza alimentaţiei, a scăderii interesului de a consuma lichide sănătoase, adică apă. Mănâncă fast-food, fug de la un curs la altul, nu au timp să bea lichide, îşi spun că vor bea seara, când ajung acasă, dacă îşi mai aduc aminte. Organismul este ca o maşină care este obişnuită să lucreze cu nivelul uleiului normal, dar lucrează şi la nivel mai mic până se întâmplă ceva şi nu mai funcţionează. Nu se mai bea apă din raţiuni de grabă”, a mai precizat prof. dr. Cătălin Pricop.

Pacienţi care beau prea puţină apă, dar mănâncă foarte mulţi cartofi sau pâine

Procedura se face în regim de internare de zi, tratamentul prin litrotriţie extracorporeală fiind gratuit pentru toţi pacienţii asiguraţi. Trebuie să aibă asupra lor buletinul, adeverinţa de salariat sau dovada că persoana este asigurată, copie a analizelor solicitate la momentul programării, investigaţii imagistice, o pijama, precum şi biletul de trimitere de la medicul de familie, fără acesta neputând să se facă internarea.

Medicul ieşean a precizat că vin inclusiv pacienţi din alte zone ale ţării care au auzit despre existenţa acestui centru.

De asemenea, pacientul trebuie să aducă un chestionar de evaluare care se completează la domiciliu. Acesta conţine o serie de întrebări care vizează atât întrebări generale, ca nume, greutate, meserie, cât şi întrebări referitoare la stilul de viaţă, antecedente medicale, însă în special întrebări despre obiceiuri alimentare şi consumul de lichide.

De exemplu, prof. dr. Cătălin Pricop a explicat că este important să afle despre obiceiurile alimentare ale pacienţilor, cum ar fi cele legate de consumul de pâine, orez, cartofi, fructe, dulciuri sau fast-food. „Astfel, putem avea o privire de ansamblu, am observat că se consumă puţine lichide, cum ar fi apa, în schimb se consumă lichide cu zahăr, dulciuri rafinate, cartofi sau pâine”, a spus medicul.

Însă nu trebuie uitat că litiaza renală este o boală care poate să reapară după un interval de timp, mai ales pentru cei care fac parte din prima grupă de risc de recidivă: tinerii, care au făcut litiază până la vârsta de 30 de ani, cei cu litiază la ambii rinichi, cei cu tulburări metabolice cunoscute, obezitate, infecţii urinare recidivate, sau care fac parte din familii de pacienţi cu această problemă.

Oamenii se întorc la obiceiurile nesănătoase

„O perioadă după această procedură oamenii urmează instrucţiunile, apoi spun că, dacă nu îi mai doare şi beau multă apă, se întorc uşor-uşor la obiceiurile vechi, care reprezintă calea spre recidivă. Trebuie să ştim că boala recidivează”, a completat medicul ieşean. Astfel, pentru a evita apariţia recidivelor, este recomandată efectuarea unor controale periodice la 6, 9 şi 12 luni, fiind nevoie de o programare telefonică. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri