Centrul de cercetare Preh de la Iași realizează produse inovatoare pentru Mercedes, Porsche, Tesla sau BMW
Centrul de cercetare – dezvoltare (R&D) din Iaşi al companiei Preh România a fost deschis în anul 2017, iar în prezent se implică de aici în proiecte de anvergură la nivel internațional aproximativ 200 de ingineri specializaţi în dezvoltare software, hardware, proiectare şi design mecanic, testare software şi system, precum şi managementul calității pentru produse din categoriile Human Machine Interface (HMI) şi E-mobility.
Printre clienții din portofoliul Grupului Preh, furnizor german de componente auto cu prezență globală, se numără Mercedes – Benz, Porsche, Tesla și BMW. Compania Preh este prezentă în România de peste 14 ani, având aproximativ 2.000 de angajați în trei locații diferite. Prima locație deschisă a fost fabrica din Ghimbav, județul Brașov, unde se produc comutatoare multifuncţionale pentru volane, module de control ale climatizării, precum şi module pentru consola centrală. În 2012 s-a deschis a doua locație, într-o zonă centrală a Brașovului, axată pe activități de R&D software și hardware pentru produse din domeniul HMI, iar 5 ani mai târziu se tăia panglica Centrului R&D din Iași.
Citește aici ediția integrală Ziarul De Business nr.2
Ultimii 3 ani au fost o provocare pentru marii producători de automobile din lume. S-a mers „cu piciorul pe frână“ pe fondul pandemiei, care a cauzat întreruperi ale lanțului de aprovizionare și a îngreunat producția. A urmat apoi criza energetică, războiul din Ucraina, inflație crescută.
Iar anul 2024 arată în continuare o piață volatilă și un mediu politic foarte instabil la nivel mondial, cu impact asupra industriei auto, spune Liliana Osz, manager Preh Iași: „Pentru a depăși dificultățile, este necesar să continuăm să urmărim creșterea eficienței, optimizarea proceselor și a performanței. Compania Preh este norocoasă că are alături oameni pasionați, pe care se poate sprijini pentru continuarea inovației“.
În drumul continuu spre inovație este implicată și echipa din Iași, care a creat un produs inovator, integrat în consola centrală a unei importante mărci auto germane. Produsul aduce elemente noi în securitatea cibernetică și în prelucrarea datelor biometrice, incluzând citirea și procesarea amprentei. Tot în sediul din Iași s-a lucrat și la un proiect pentru un automobil sport electric de 800V. Acesta integrează atât produse din categoria HMI (mai multe display-uri cu tehnologie touch pentru controlul climatizării și al altor funcționalități), cât și E-mobility (convertor DC/DC).
Acest convertor DC-DC este un multiconvertor care transformă o tensiune de 800V în 48V, 12V și 400V, în funcție de nevoia de alimentare a echipamentelor din automobil (echipamente de siguranță, confort sau infotainment), ne explică inginerii Preh.
Inovații în E-mobility – încărcarea automobilului electric de la orice priză
Priza de acasă și majoritatea stațiilor de încărcare standard furnizează curent alternativ (AC). Însă, bateriile pentru vehicule electrice necesită curent continuu (DC) pentru încărcare. Prin urmare, conversia de la curent alternativ la curent continuu este gestionată de un încărcător OnBoard, pe scurt OBC.
Preh dezvoltă OBC-uri pentru diverși producători auto mondiali, atât pentru vehicule de pasageri, cât și pentru camioane și autobuze. Aceste produse pot fi modificate în funcție de specificațiile clientului, sau chiar extinse pe o bază modulară. De exemplu, OBC-ul de 11 kW pentru vehicule comerciale poate fi combinat până la 44 kW.
Cele mai recente inovații le aduce OnBoard Chargerul de 11 kW cu opțiuni de încărcare bidirecțională, aflăm de la inginerii Preh din Iași. Pe lângă funcția clasică de încărcare a bateriei, acest OBC permite trecerea curentului de la bateria mașinii către alte echipamente electrice. Astfel, în următoarea ta drumeție la munte, ai putea alimenta un grătar electric, un ATV electric, chiar și o cabană, direct de la mașina electrică.
Planurile companiei Preh pentru 2024
Compania anunță noi investiții în acest an. „În 2024, Preh va completa centrele de R&D și producție din România cu un laborator de calificare de produse localizat în Ghimbav. În acest laborator se vor valida atât produse din interiorul automobilului, cât și convertoare pentru mașini electrice și se vor acoperi: teste de îmbătrânire a componentelor, teste de temperatură, umiditate și vibrații, compatibilitate electromagnetică în conformitate cu standardele producătorilor, teste optice, mecanice și electrice“, ne-au transmis oficialii companiei.
Publicitate și alte recomandări video