Centrul de greutate al dezvoltării României, în curs de mutare de la vest spre est
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 22.01.2022

Centrul de greutate al dezvoltării României, în curs de mutare de la vest spre est

GALERIE
dezvoltare, economica, romania
 • dezvoltare, economica, romania
- +

Centrul de greutate al dezvoltării României se află în curs de mutare dinspre vest spre est și sud, potrivit datelor publicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză pentru intervalul 2019 – 2024.
 

Indicatorul regional de PIB/locuitor ar urma să scadă vizibil în raport cu media națională în Vest, ceva mai lent în Nord-Vest și să bată pasul pe loc în Regiunea Centru, creșterile fiind prevăzute pentru regiunile din Sud și Est.

Indicii de disparitate față de media națională (procente):


De remarcat este că, în ciuda investițiilor în infrastructuri preponderent în zonele de Vest și Centru, aceste zone se află pe media națională, ele nu compensează subdezvoltarea din celelalte zone – lucru pe care-l face, la media, regiunea București-Ilfov.


După ce a marcat în 2020 un nivel maxim de 224,7% din media națională, regiunea București-Ilfov își va diminua ecartul semnificativ în raport cu celelalte regiuni ale țării dar se va păstra la un nivel menținut lejer peste dublul din economie, până în anul 2024.

Pentru a vedea mai bine cum vor evolua creșterile economice pe regiuni, CNSP a oferit și indicii de disparitate față de regiunea Vest, care include județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin.

Indicii de disparitate față de Regiunea Vest (procente):

De remarcat faptul că aproape toate celelalte regiuni ar urma să își îmbunătățească semnificativ performanța în raport cu regiunea Vest, cu o valoare maximă în partea de Sud-Est (+7,1 puncte procentuale, de la 81,6% în 2019 până la 88,7% în 2024) și cu un nivel minim (doar +2,3 pp) în regiunea Nord-Vest.


Excepția notabilă o constituie regiunea Capitalei, situată în 2021 aproape exact la același procentaj ca și față de media națională (218,5% față de Vest și 218,6% în raport cu media pe țară). Raportul se va reduce spre 216,9% în 2023 pentru ca apoi să revină la 217,6% în 2024, ceea ce confirmă stabilizarea la o reducere marginală a raportului rezultatelor economice pe termen mediu.

Elocvent pentru tendința de deplasare a centrului de greutate dinspre vestul spre estul și sudul țării, raportul dintre cele mai bine plasate județe ca PIB/locuitor față de media națională ar urma să se reducă pentru Timiș, Brașov sau Sibiu, singurul situat peste media națională și care își va îmbunăți ușor poziția fiind Clujul.

Mai mult, pe cursdeguvernare

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X