anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 07.08.2022

Centrul de Transfuzii Iaşi, cu rezervele de sânge pe jumătate goale

GALERIE
donare, sange
 • donare, sange
- +

Tot mai des, acesta apelează la judeţele vecine pentru a putea acoperi solicitările spitalelor

 

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iaşi are frigiderele pe jumătate goale. Tot mai des în ultima perioadă, CRTS apelează la centrele din Regionea de Nord-Est pentru a putea acoperi solicitările venite din partea spitalelor. “Cu rezervele stăm foarte rău. Reuşim să acoperim 50% din solicitările spitalelor. Cealaltă parte o acoperim din componentele sanguine trimise de către celelalte centre de transfuzii, arondate la CRTS. S-a constatat că numărul donatorilor de sânge este tot mai scăzut, şi în primul rând al donatorilor fideli, care au o importanţă deosebită. Nu că ceilalţi nu ar fi la fel de importanţi. Dar, având în vedere, de exemplu, că concentratul trombocitar pe care noi îl obţinem în vederea asigurării nevoilor din spitale nu se poate obţine decât de la donatorul vechi, donatorul cunoscut, de aceea este foarte important pentru noi. Concentratul trombocitar are termenul de valabilitate foarte limitat , respectiv numai de cinci zile”, a spus dr. Lavinia Scripcaru, directorul coordonator CRTS Iaşi.  Aceasta a adăugat că este foarte important ca zilnic să existe un număr suficient de donatori pentru a putea asigura toate componentele sanguine, pe categorii de componente, pe categorii de grup sanguin şi RH. În acelaşi timp, s-a constatat că donatorii fideli încep să depăşească vârsta limită până la care pot dona, respectiv 60 de ani.

În acelaşi timp, de cele mai multe ori, locul acestora nu este luat de cei tineri. “A fost o perioadă când procentul donatorilor fideli atingea aproape 100%, şi aici vorbim de 10 ani în urmă. Pe parcurs, numărul acestora a scăzut, nu numai din cauza vârstei sau că prezentau o serie de afecţiuni care ar fi contraindicate la donarea de sânge. În procent de 50%, locul lor a fost luat de donatorii noi. Este foarte bine că avem donatori noi, persoane tinere, sănătoase, dar un procent mare dintre aceştia nu mai revin la donare. Ei se mobilizează cu ocazia unor solicitări, atunci când este vorba de o rudă, de un prieten, de un coleg de serviciu. Oamenii trebuie să înţeleagă că zilnic există oameni în spitale aflaţi în nevoia terapiei transfuzionale. Sângele trebuie să aştepte pacientul, de aceea trebuie să existe sânge în stoc, pentru orice situaţie neprevăzută”, a declarat dr. Lavinia Scripcaru, directorul coordonator al CRTS Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.