Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.03.2024

COMUNICAT DE PRESA

Centrul Iașului este reprezentat tridimensional prin intermediul a două machete arhitecturale, realizate de IULIUS

GALERIE
Macheta Iasi 2Macheta Iasi 1Macheta Iasi 3
  • Macheta Iasi 2
  • Macheta Iasi 1
  • Macheta Iasi 3
- +

Cu prilejul concursului internațional de arhitectură cu invitați, desfășurat de IULIUS pentru o nouă dezvoltare în centrul orașului, compania a realizat două machete arhitecturale, ce reprezintă o imagine fidelă a zonei istorice a Iașului. 

Rolul lor este de a optimiza vizualizarea zonei Sf. Andrei – Piața Palatului Culturii și a vecinătăților în care se va materializa noul reper arhitectural pentru care proiectează patru birouri din topurile mondiale de specialitate. Machetele, ce reproduc suprafețe de aproximativ 2 kilometri pătrați, la scară diferită, vor fi expuse în cadrul expoziției de arhitectură „Un Iași pentru viitor”, care se desfășoară între 30 iunie – 14 iulie 2022, la Palatul Culturii.

Compania IULIUS își dorește să găsească soluții inovative de dezvoltare pentru zona centrală a Iașului, iar cu acest scop a pus în oglindă orașul de astăzi cu cel de mâine, atât prin consultarea online interactivă Un Iași pentru viitor, cât și prin realizarea a două machete arhitecturale, la scară diferită, ale centrului istoric. Acestea au fost lucrate cu echipa Graphein TopoIași. Cele două „miniaturi” fidele ale punctului zero al orașului vor ajuta la evaluarea soluțiilor propuse prin concursul internațional de arhitectură pentru o nouă dezvoltare în zona centrală (Sf. Andrei – Piața Palatului Culturii), de către cele patru birouri de renume - Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects.

„IULIUS își dorește ca noua dezvoltare să se alinieze nevoilor comunității ieșene și, în același timp, să păstreze un dialog cu patrimoniul existent, să completeze în mod firesc monumentele de o atât de mare importanță, dar și să se sincronizeze cu strategia orașului. Astfel, așa cum a reieșit din consultările cu specialiștii în dezvoltarea urbană și locuitorii orașului, macheta reprezintă un mijloc plastic și atractiv de orientare spre principalele obiective care marchează și definesc unicitatea centrului istoric al orașului și ajută arhitecții să aibă o perspectivă de ansamblu a perimetrului pentru care proiectează, oferind o viziune amplă oricărui privitor”, spune Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare IULIUS.

Centrul municipiului a fost scanat atât la sol, cât și cu ajutorul dronelor profesionale ultra-moderne. Informațiile colectate au fost modelate prin softuri speciale și transformate în machete printate 3D, ce ajută arhitecții la stabilirea modului de proiectare, pentru a nu afecta vizibilitatea edificiilor simbol, le oferă date despre maniera în care noul ansamblu arhitectural va completa peisajul urban și despre cum vor comunica clădirile existente cu noul reper contemporan.

Machetele reproduc imaginea Iașului la două dimensiuni: 1:500, respectiv 1:1000, și acoperă suprafețe de aproximativ 2 kilometri pătrați. Toate clădirile sunt detaliate ca volumetrie, iar cele mai importante sunt redate minuțios și din punct de vedere arhitectural. „Pentru această provocare, echipa Graphein a scanat și modelat 3D centrul civic al orașului, un demers unic în România, ceea ce face ca Iașul să se numere printre orașele europene digitalizate cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație. A fost un proiect meticulos, la care am lucrat aproximativ trei luni, cu precizie și drag. Suntem bucuroși că suntem parte din acest demers ce susține dezvoltarea urbană a orașului”, declară Ionuț Borta, reprezentantul Graphein TopoIași, compania de servicii de topografie şi scanare 3D care a făcut machetele.

Realizarea machetelor de către compania IULIUS reprezintă și un răspuns la dorințele lansate la finalul anului 2019 de comunitatea ieșeană de arhitecți cu privire la lipsa acestui instrument important pentru oraș, atunci când vine vorba de noi dezvoltări. Machetele vor fi prezentate în cadrul expoziției de arhitectură „Un Iași pentru viitor”, ce reunește soluțiile propuse de Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects în cadrul concursului internațional de arhitectură, ce va fi găzduită de Palatul Culturii (Holul Central), în perioada 30 iunie – 14 iulie 2022. Intrarea este liberă pentru toți ieșenii interesați de dezvoltarea orașului lor, programul de vizitare fiind de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00. 

Arhitecți din cadrul birourilor internaționale care au gândit faimoasele atracții urbane The Gherkin din Londra (Foster+Partners), biblioteca Tianjin Binhai din China (MVRDV), Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart (UNStudio) și National Museum of XXI Century Arts din Roma (Zaha Hadid Architects) vor participa și la conferința „Cities of the Future”, organizată în parteneriat cu New Iași Architecture (NIA), club de dezbatere și informare asupra spațiului construit din Iași, și SHARE Architects, consilier în pregătirea concursului internațional de arhitectură și selecția birourilor invitate. Evenimentul va avea loc pe 30 iunie, de la ora 09.00, în Sala Voievozilor a Palatului Culturii din Iași, participarea fiind gratuită, în baza înregistrării aici - https://membership.share-architects.com/Events.

Mai multe detalii descoperiți pe www.iasipentruviitor.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri