Centrul Naţional de Mentenanţă pentru sistemul HIMARS a fost inaugurat, joi, la Aerostar Bacău, în prezenţa ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, care a apreciazt că se creează oportunitatea ca ţările din zonă ale căror armate sunt dotate cu astfel de sisteme să îşi trimită tehnica pentru mentenanţă sau reparaţii aici.
”Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a participat joi, 30 mai, la ceremonia de inaugurare a Centrului Naţional de Mentenanţă pentru sistemul HIMARS, la Aerostar Bacău. Rezultat al colaborării dintre companiile Lockheed Martin şi Aerostar SA, Centrul de la Bacău va asigura suportul tehnic pentru sistemele HIMARS achiziţionate de România de la Guvernul Statelor Unite ale Americii”, a transmis, joi, Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă.
”Pe lângă avantajul strategic de a avea în România, în actualul context de securitate, o soluţie securizată pentru întreţinerea propriilor sisteme HIMARS, înfiinţarea acestui centru creează oportunitatea ca ţările din zonă ale căror armate sunt dotate cu astfel de sisteme să îşi trimită tehnica pentru mentenanţă sau reparaţii aici, la Bacău, unde vor beneficia de expertiza celor mai buni specialişti în domeniu din regiune”, a declarat Angel Tîlvăr.
Acesta a apreciat că Centrul de mentenanţă HIMARS va avea impact şi asupra dezvoltării economice a zonei.
”Nu mai puţin de 2.000 de băcăuani lucrând aici, în posturi de înaltă calificare, prin implicarea uneia dintre cele mai importante companii din industria naţională, Aerostar Bacău”, a mai declarat ministrul.
Potrivit MApN, România a achiziţionat, în baza Legii nr. 46/2018 pentru realizarea „Capabilităţii de sprijin cu foc indirect”, aferentă programului de înzestrare ”Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare”, trei sisteme HIMARS produse de compania Lockheed Martin. Primele două au fost primite în 2021 şi 2023, urmând ca cel de-al treilea să fie livrat anul acesta.
”În vederea asigurării mentenanţei de nivel complex pentru aceste sisteme pe teritoriul naţional, Ministerul Apărării Naţionale a solicitat Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului derularea unei proceduri de desemnare a unui centru specific, în conformitate cu prevederile Legii nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare. În urma derulării acestei proceduri a fost aprobat memorandumul, compania aleasă fiind SC AEROSTAR Bacău SA”, a mai transmis MApN.
Instituţia preciazează iniţiativa îşi propune să dezvolte facilităţi critice pentru infrastructura de apărare a ţării, cele două ministere adoptând o abordare proactivă pentru dezvoltarea capabilităţilor ce contribuie la securitatea şi apărarea naţională.
Publicitate și alte recomandări video