Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un proiect important de trafic va fi pus în sfârşit în practică

Centrul şi Podul Cantemir vor fi legate printr-o stradă nouă

GALERIE
podu ros
  • podu ros
- +

Construcţia stradelei Sf. Andrei, care va asigura o legătură directă între strada Palat şi Podul Cantemir, prin spatele bisericii „Sf. Andrei“, a fost scoasă la licitaţie. Proiectul va descongestiona accesul auto spre Centru, urmând a fi folosit de mulţi dintre cei care acum trec prin Podu Roş.

Legătura între Podul Cantemir şi centrul oraşului va fi în sfârşit construită, după mulţi ani în care proiectul a stat în sertarele Primăriei. Edilii au lansat licitaţia pentru construcţia stradelei Sf. Andrei, care va lega strada Palat şi Podul Cantemir. Noua arteră va descongestiona traficul care se blochează aproape în fiecare zi în giraţia din Podu Roş. Strada va avea o lungime de 192 de metri, o lăţime de 6 metri şi un număr de patru curbe. Artera se va suprapune peste actuala stradelă Sf. Andrei în proporţie de 50% (prin spatele bisericii Sf. Andrei, perpendicular pe strada Palat, undeva în zona străzii care intră la Palas) şi peste parcarea dintre blocurile B1 şi B2 de pe Splai Bahlui în proporţie de 35%. Diferenţa de 15% se concretizează în refacerea intersecţiilor traseului nou amenajat cu aleile de acces. Structura rutieră a noului drum va fi formată din cinci straturi (din balast, piatră spartă, din mixtură, de binder şi de uzură), iar racordarea cu străzile laterale se va face pe o lungime de 10 metri. Primăria a scos la licitaţie lucrările de construcţie a stradelei Sf. Andrei, procedură care va fi organizată pe data de 18 septembrie.

Se asfaltează şi strada Eternitate

Din acelaşi contract face parte şi modernizarea străzii Eternitate. Artera va fi asfaltată pe toată lungimea sa, pornind din dreptul Cimitirului Eternitatea şi până la intersecţia cu Podul de Fier. Are o lungime totală de 1.120 metri, şi o lăţime între 7 metri şi 6,5 metri. Pentru proiectare, a fost luată în considerare o viteză de 50 km/h. Primăria va monta borduri, va moderniza trotuarele cu pavele şi va reabilita partea carosabilă cu două straturi de asfalt. Ambele străzi vor costa 2,8 milioane de lei, fără TVA, iar lucrările vor avea o durată maximă de şase luni. Firmele care aplică trebuie să prezinte informaţii cu privire la cifra de afaceri anuale din ultimii trei ani. Primăria solicită ca aceasta să fie, în medie, de minimum 5,5 milioane de lei, fără TVA, destul de mare, faţă de alte contracte.

Noutăţi şi în Fundaţie

Noutăţi în trafic vor fi şi pentru zona Fundaţie. Municipalitatea a anunţat că asfaltările în jurul pasajului subteran vor fi terminate până la debutul anului şcolar. Astfel, şoferii vor putea circula pe legătura Păcurari-Independenţei şi în sens invers, precum şi Copou-Păcurari. De asemenea, Primăria ar putea da drumul la circulaţia auto de pe strada Muzicescu până pe Copou. Intersecţia din Fundaţie nu va fi semaforizată, ci se va circula pe baza semnalizării rutiere. „Începând cu începutul şcolii, vom circula pe Păcurari prin intersecţia Fundaţie. De asemenea, tot începând cu 16 septembrie, autobuzele nu vor mai putea face bucla pe strada Anastasie Fătu şi vor veni de pe Independenţei spre Păcurari şi în sens invers, mai ales că pe Toma Cozma nu se mai poate circula acum“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Edilii intenţionează să interzică staţionarea şi parcarea pe strada General Berthelot, cea din faţa Spitalului de Urgenţă. O decizie în acest sens va fi luată în următoarea şedinţă a Comisiei de Circulaţiei. De asemenea, şoferii vor avea posibilitatea să vireze la dreapta pentru a ajunge în Copou dinspre Institutul de Oncologie. „Am identificat posibilitatea unui viraj de dreapta pe verde intermitent spre Copou pentru a nu mai sta la coadă la semafor. Se pot marca trei benzi. Citadinul va intra la lucrări în zona respectivă, pentru scos borduri şi strat de asfalt“, a mai spus Chirica.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri