Centrul social pe care părintele Damaschin vrea să-l ridice în Tătărași a iscat scandal printre vecini: „Sunt petreceri noaptea”. Replica preotului: „Deranjează? E atât de grav?”

duminică, 26 ianuarie 2025, 03:11
4 MIN
 Centrul social pe care părintele Damaschin vrea să-l ridice în Tătărași a iscat scandal printre vecini: „Sunt petreceri noaptea”. Replica preotului: „Deranjează? E atât de grav?”

Primăria Municipiului Iași a supus dezbaterii publice proiectul pentru construirea centrului social al Asociației ,,Glasul Vieții”, din Tătărași. Conform raportului public, mai mulți locuitori din zonă au formulat obiecții.

Aceștia invocă disconfortul creat de petreceri zgomotoase care, susțin aceștia, sunt deja organizate de către beneficiarii ai părintelui Dan Damaschin pe terenul studiat. Acolo, în prezent se află două clădiri în care locuiesc copii orfani sau care provin din familii modeste, ce vor fi demolate pentru a face loc centrului, care ar include spații educative, de cazare, și de alimentație publică, parcare subterană și supraterană, reglementarea urbanistică pentru o suprafață de 2.662 mp, cu un regim de înălțime de subsol + parter + 5 etaje și o înălțme maximă de 20 m.

Locuitorii din Tătărași, nemulțumiți de petreceri

În una dintre contestațiile transmise către Primărie, prin care un locuitor, de profesie medic, solicită autorităților să respingă proiectul în favoarea păstrării liniștii și conviețuirii în bune condiții în zonă, se detaliază faptul că amplasamentul propus generează un disconfort cauzat de zgomot, în contextul unor activităților festive sau petreceri deja desfășurate pe terenul respectiv, în special în weekend-uri, care perturbă liniștea vecinilor, inclusiv prin prelungirea până târziu în noapte.

CITESTE SI: VIDEO Se deschide Clinica Veronica, singurul spital gratuit din România pentru mamele și pruncii sărmani. A fost construită de părinteșe Damaschin

„Prin construirea acestui centru social cu spații educative, spații de cazare, etc., s-ar crea un disconfort zonelor de case care învecinează amplasamentul propus spre elaborare PUZ; fiind medic de profesie în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași este imperios necesar ca programul petrecut acasă, după activitatea zilnică în cadrul spitalului, să nu-mi fie tulburat de petreceri sau orice altfel eveniment agreat de o așa unitate de cazare colectivă. La momentul formulării prezentei au loc activități festive, multiple petreceri organizate în zilele libere ale săptămânii, fără vreun acord din partea proprietarilor de imobile din împrejurimi, ceea ce perturbă liniștea zonei întrucât astfel de petreceri se prelungesc până târziu în noapte, așa cum se întâmplă și în acest moment pe respectivul amplasament”, apare în contestație.

Alte obiecții din partea locuitorilor

Alte obiecții din partea proprietarilor din zonă vizează depășirea limitei de înălțime, mai exact, se menționează că proiectul nu respectă limita de înălțime de 4 metri impusă pentru construcțiile din zonă. Apoi, parcările (subterane și supraterane) incluse în proiect ar genera un volum suplimentar de trafic pe Strada Eternității, contribuind la poluarea cu noxe și la deteriorarea calității vieții. Totodată, proiectul ar oferi doar 103 locuri pentru o construcție mare, ceea locuitorii consideră insuficient, iar acest lucru ar duce la supraaglomerarea zonei.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

„Rampa de acces auto: Aceasta ar fi amplasată la o distanță mai mică decât cea minimă admisă (5,73 metri față de locuință), ceea ce nu respectă reglementările.

Studiul vecinătăților: Documentația PUZ conține erori privind descrierea vecinătăților. De exemplu: Un centru de afaceri este trecut eronat ca fiind “servicii publice”. O locuință individuală construită în 1934 este descrisă greșit ca anexă.

Impact asupra zonei: Proiectul ar crește aglomerarea traficului, nivelul de poluare și disconfortul pentru locuitorii din zonă”, mai apare în contestații.

Ce spune părintele Dan Damaschin

Contactat de reporterii ZDI, părintele Dan Damaschin a negat acuzațiile proprietarilor din Tătărași, precizând că nu poate fi vorba vreo petrecere. Totodată, așa cum a subliniat acesta, centrul social trebuie construit.

,,Spuneau ei, dacă niște copii sărmani mănânca o pâine acolo și trec prin fața casei, oamenii sunt foarte sensibili. Nu se fac petreceri, sunt niște copii orfani sau cu șapte frați acasă, care stau și fac școala în Iași. Asta deranjează pe cineva? Este atât de grav? Nu se poate, este dreptul sfânt de proprietate pe care l-am dobândit cu eforturi foarte mari și acolo trebuie să fie un centru reprezentativ la nivel național, un internat ca la carte pentru copiii orfani și sărmani, să învețe carte și să salveze Iașul ăsta din ignoranță și indiferență”, a declarat pr. Dan Damaschin.

Procesul de informare și consultare a publicului a fost realizat conform legislației și cuprinde afișarea documentației pe site-ul Primăriei, informarea vecinilor prin corespondență, afișarea unui anunț pe terenul implicat și în sediul Primăriei, colectarea opiniilor cetățenilor prin email sau direct la ghișee. Raportul concluzionează că procedura a fost respectată, iar propunerea urbanistică a fost transmisă pentru avizare legală.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii