Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totluni, 23.05.2022
Noua configuraţie a tronsonului A8, în loc să se caleze pe spaţiile din extravilan (şi fără probleme de sit Natura 2000) dintre Horleşti şi Tăuteşti, pe de o parte, şi Breazu şi Rediu, pe de altă parte, taie efectiv intravilanul localităţii Breazu în două părţi aproximativ egale, prin zona sa nordică - cea mai dinamică din perspectiva evoluţiilor imobiliare recente.
Precizare
Înainte de a trece la textul propriu-zis aş dori să fac o precizare: „traseul viitoarei autostrăzi propus de Consitrans nu a fost avizat încă de CNAIR. Compania a cerut un punct de vedere de la consultantul Comisiei Europene. În acelaşi timp, primăriile şi cetăţenii afectaţi de pe raza traseului pot de asemenea să trimită observaţii. După ce CNAIR va face o analiză în acest sens, pot interveni corecţii pe traseul propus de proiectant” (Apix.ro)
În articolul de acum două săptămâni, semnalam câteva posibile conflicte funcţionale ce ar apărea în urma glisării către sud în noile planuri ale sectorului A8 ce formează centura de nord a Iaşului. Iată că în răstimp, conflictele funcţionale tind să se transforme în veritabile conflicte teritoriale.
Primarii comunelor afectate (Leţcani, Rediu şi Golăieşti) au reacţionat, nedumeriţi fiind de ce proiectanţii au preferat un traseu prin intravilanele localităţilor Bogonos, Breazu şi Cilibiu, şi nu prin „islazurile” din proximitate.
Câteva repere ale acestor conflicte
De la nodul autorutier din estul Leţcaniului, în noua configuraţie propusă, A8 glisează la sud de mai vechiul plan, segmentând efectiv intravilanele celor trei localităţi menţionate. În cazul localităţilor Bogonos şi Cilibiu, fiind traversate în zone mai înguste ale intravilanelor, pierderile sunt de câteva zeci de locuinţe. Iertaţi-mi cinismul, dar dacă nu s-ar fi adăugat şi traversarea intravilanului localităţii Breazu, acestea ar fi fost pierderi rezonabile pentru un proiect atât de mare, precum Autostrada Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş, care pe acest tronson are o importanţă deosebită la mai multe scări spaţiale (continentală - transnaţională, naţională, regională şi locală - prin faptul că acest sector reprezintă şi centura de nord a aglomeraţiei urbane ieşene).
Cea mai gravă e situaţia traversării localităţii Breazu, având în vedere faptul că şantierul se va suprapune pe aproximativ un kilometru pe ceea ce se prefigurează a fi spaţiul construit al localităţii, dintre care 450 de metri reprezintă o suprafaţă dens construită şi în prezent. Poate şi din această cauză, locuitorii afectaţi şi autorităţile locale ale comunei Rediu au fost mai activi, reacţionând imediat ce au fost date către publicul larg noile planuri. Nu mai puţin de trei memorii semnate de autorităţile locale şi de locuitorii din Breazu au fost înaintate către actorii importanţi în acest proiect.
Câteva date despre impactul centurii de nord asupra spaţiului construit al comunei Rediu
Comuna Rediu este alcătuită din 4 sate: Breazu, Horleşti, Rediu şi Tăuteşti. Două dintre cele 4 localităţi ale comunei (Breazu şi reşedinţa comunală - Rediu) fiind parte a arealului urban morfologic al Iaşului (spaţiul construit continuu al municipiului Iaşi şi a câtorva zeci de localităţi grupate în şapte comune - Bârnova, Ciurea, Holboca, Miroslava, Rediu, Tomeşti, Valea Lupului), sunt foarte dinamice din perspectiva imobiliară şi demografică. Aceste două localităţi au devenit repere importante în migraţia urban-periurban din zona aglomeraţiei ieşene, fiind şi sursa principală a creşterii populaţiei comunei de la 4,6 mii locuitori (RPL 2011) la aproximativ 8,5 mii de rezidenţi la 1 ianuarie 2021 (valoare estimată după baza de date TEMPO - INSSE). În comuna Rediu, asemănător comunelor dinamice din spaţiile periurbane ale marilor oraşe, populaţia rezidentă e mai numeroasă decât cea cu domiciliul; de aici şi diferenţa dintre valoarea estimată a primei categorii (ce nu se găseşte în baza de date TEMPO decât la nivel judeţean) şi cea oficială a populaţiei cu domiciliul - 7,9 mii locuitori (cf. bazei de date TEMPO).
Creşterea demografică din ultimul deceniu s-a concentrat, aproape în exclusivitate, pe cele două localităţi amintite. În cel mai bun caz, Horleştiul şi Tăuteştiul (împreună cu 1,2 mii locuitori la RPL 2011), sate mai izolate faţă de corpul principal al comunei şi faţă de intravilanul comun al Iaşului şi al localităţilor din arealul urban morfologic, sunt stagnante.
Noua configuraţie a tronsonului A8, în loc să se caleze pe spaţiile din extravilan (şi fără probleme de sit Natura 2000) dintre Horleşti şi Tăuteşti, pe de o parte, şi Breazu şi Rediu, pe de altă parte, taie efectiv intravilanul localităţii Breazu în două părţi aproximativ egale, prin zona sa nordică - cea mai dinamică din perspectiva evoluţiilor imobiliare recente.
Conform Google Earth (situaţia din martie 2020), peste 400 de locuinţe (majoritatea individuale) vor fi situate la nord de configuraţia propusă a centurii nordice în regim de autostradă, fiind astfel separate de corpul principal comun al localităţilor Breazu şi Rediu. Axul şantierului în acest areal va avea aproximativ 200 de metri, conform spuselor Primarului comunei Rediu fiind necesară exproprierea a nu mai puţin de 100 de case (Apix.ro). Având în vedere că într-o vecinătate de 500 de metri faţă de viitorul şantier al autostrăzii mai există încă aproximativ 200 de locuinţe situate la sud de această configuraţie, estimăm că nu mai puţin de 20% dintre locuitorii actuali ai comunei vor fi afectaţi într-o manieră directă şi indirectă de către şantierul şi de către funcţionarea ulterioară a acestui element de infrastructură.
Căutând motivul principal al acestei noi configuraţii
În mai multe scrieri din media (inclusiv cea online) am găsit ca motiv principal al glisării către sud a planului viitoarei autostrăzi faptul că autorităţile ieşene ar fi dorit o apropiere a viitoarei autostrăzi de oraş. Cel puţin pentru comuna Rediu, găsesc fără noimă acest motiv, mai ales că nu este prevăzut nici un nod autorutier între limitele acesteia. Va fi vorba doar de o simplă traversare a comunei, nodurile fiind stabilite în partea estică a Leţcaniului şi la sud de intersecţia din Vânători, comuna Popricani. În ceea ce priveşte mutarea celui de-al doilea nod mai la sud (poziţionarea iniţială era undeva la nord de Vulturi), consider că e o intervenţie binevenită, din această intersecţie putând fi realizată joncţiunea şi cu drumul naţional către Ştefăneşti.
Încheiere
Menţionăm că există alternative la această configuraţie propusă. Mutarea centurii în regim de autostradă pe la nord de pădurea Mârzeşti e o intervenţie relativ facilă, având în vedere că în zonă nu există proiectat nici un nod de autostradă.
Faptul că la nord de pădurea Mârzeşti există riscul unor alunecări de teren e real, dar nu schimbă radical datele problemei. Geologia zonei de la sud de această pădure nu are cum să fie profund diferită, iar şantierul ar putea activa alunecări şi în această zonă.
Într-un punct de vedere al Primăriei Rediu se arată că principala problemă cu care se va confrunta proiectul autostrăzii pe acest sector ar fi expropierile, ce vor constitui un blocaj în derularea contractului de edificare a autostrăzii.
George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Boloş, despre readucerea irigaţiilor în PNRR: Cred că este un obiectiv de ţară
(FOTO) Accident la Moara de Foc: Impact între o motocicletă şi o maşină
După ce au sfidat o zi ordinul talibanilor, prezentatoarele tv din Afganistan şi-au acoperit feţele
Ministru francez: Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”
Ucraina: Primar pus de ruși, rănit într-o explozie. „Atac precis și țintit!”
Udrea are timp de stat pe Facebook în arest: Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal
Jale în weekend, la Iaşi: Mulți șoferii prinși băuți de către polițiști. Aceștia riscă pușcăria
Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al doilea al French Open
LaLiga, plângere împotriva clubului PSG: E scandalos ce a făcut
(VIDEO) Accident spectaculos la Raliul Argeşului. Nu au existat răniţi
(VIDEO) Urs filmat la Raliul Argeşului, în timp ce mută un balot de paie
Protest imens al opoziţiei de la Istanbul împotriva lui Erdogan
Doi copii din Suceava au mers 15 km cu bicicletele pentru a restitui un portofel pierdut
Şeful DNA: În ultimii doi ani am pus sub sechestru bunuri de peste 400 de milioane de euro
Amalia Enache, despre Iaşi: „Doar în Lisabona şi Ardeal am mai trăit senzaţia asta”
Stiaţi că Iaşul a fost unul dintre cele mai moderne oraşe europene din Imperiul Otoman?
Vă mai amintiţi că Iaşul are tramvaie turceşti? Când ar putea să iasă la stradă
Declarații halucinante la televiziunea rusă: „Dacă voia, Rusia rezolva cu Ucraina în câteva ore”
Mâncarea viitorului: Ce am putea ajunge să mâncăm până în 2050?
Există o tencuială minune anti-cutremur? Explicaţiile unui profesor ieşean
Economiile americanilor au scăzut în medie cu 9.000 de dolari în 2022
(VIDEO) Cum a fost în a doua zi la Catedral Music Festival. Dansând în ploaie
Toate tablele clasice din şcoli vor fi înlocuite. Cum arată tablele interactive
IMAGINI DE FESTIVAL: Iubitorii de animale şi-au dat întâlnire la Iaşi. Copiii, încântaţi
Vaslui: Un preot român și un preot ucrainean au băut până a venit Ambulanţa
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.