Centura de trafic ușor nu mai trece pe la Releu, ci pe la Schit Tărâță. Care este noul traseu al acesteia

miercuri, 26 iunie 2024, 03:08
3 MIN
 Centura de trafic ușor nu mai trece pe la Releu, ci pe la Schit Tărâță. Care este noul traseu al acesteia

Traseul Centurii ușoare de ocolire a municipiului Iași a pornit inițial de la 7 segmente de drum județean și comunal. Numărul lor a crescut după artificii de ocolire a Rezervației de la Repedea, și a drumurilor din Bârnova, unde curțile se întind până în stradă. Care este acum stadiul proiectului și pe unde va trece, în final?

„Aș vrea să le spunem tuturor ieșenilor că în 2024-2025 vom avea în jurul municipiului Iași un drum județean pe care îl numim generic Centura de trafic ușor”. Fraza a fost rostită pe 28 martie 2022 de președintele CJ Costel Alexe, la semnarea contractului de realizare a serviciilor de proiectare (studiu de fezabilitate, proiect tehnic etc.) pentru cei 73 km de drum cu firma clujeană NV Construct. Atribuit pentru 4,5 milioane de lei, contractul include și perioada de 24 de luni estimată pentru lucrările propriu-zise de modernizare.

La jumătatea anului 2024, Consiliul Județean tocmai a terminat de adus traseul bucată cu bucată în curtea proprie. Este vorba de segmentele de drum comunal care trebuie să fie în administrarea CJ pentru obținerea finanțării proiectului.

Traseul Centurii ușoare de ocolire a municipiului Iași, așa cum a fost prezentat public de Consiliul Județean în august 2020

 

Centură mai lungă, dar fără bătaie de cap

 

Primele segmente au fost preluate de administrația județului în toamna lui 2022, iar ultima porțiune este de fapt una de ocolire a Rezervației Repedea, străbătută de altfel de Drumul Județean 248D. Astfel, în loc să urce din Pietrărie pe platoul releului tv – care face parte din Rezervația Repedea, traseul Centurii de trafic ușor va continua pe strada Schit Tărâță. Consilierii județeni vor vota astăzi să o preia de la Primăria Iași. Lungă de 770 de metri, strada menționată leagă DJ 248D de șoseaua Iași-Vaslui (DN 24). Traseul centurii se va suprapune astfel cu DN 24 pe o distanță de aproximativ 1,25 km până la intrarea în satul Păun, de unde va continua spre Tomești.

 

Liber la defrișări

 

Tot în ședința de plen de azi a Consiliului Județean, urmează să fie scos „definitiv din fondul forestier național, fără compensare, de către CJ Iași, terenul forestier în suprafață de 1,73 ha, în vederea realizării obiectivului de utilitate publică de interes județean «Înființarea centurii uşoare de ocolire a Municipiului laşi»”. Suprafețele de pădure ce urmează să fie defrișate ca să facă loc Centurii de trafic ușor se află pe raza comunelor Mogoșești, Ciurea, Bârnova și Tomești, iar ordinul în acest sens a fost dat de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

CITEȘTE ȘI: Proiectul centurii uşoare a Iaşului, băgat prin votul CJ la categoria “utilitate publică”. Motivul: traversarea unor păduri

Centura încă nu s-a făcut, dar s-a scumpit

 

Tot în ședința de azi, aleșii „vor umbla” la costurile estimate ale întregii investiții, aprobate în primă fază la sfârșitul lui 2022, pe baza studiului de fezabilitate realizat de clujenii de la NV Construct.

La ședința de plen de luna trecută, aleșii județului au fost de acord cu o actualizare consistentă a costurilor modernizării drumurilor de pe traseul Centurii, de la 351,8 milioane de lei (cu TVA), la 436,91 de milioane, din care 141,7 milioane de lei reprezintă contribuția de la bugetul județului. Tot atunci, consilierii au votat pentru depunerea documentației spre finanțare prin Programul Regional 2021-2027, Prioritatea de investiții 5 – „O regiune mai accesibilă”.

CITEȘTE ȘI: VIDEO – O nouă Centură se naşte la Iaşi, pe banii UE. Iată traseul complet, de 73 km!

De unde până unde duce noua axă rutieră

 

Amintim că proiectul inițiat în mandatul trecut al CJ prevede că centura va avea un capăt în intersecția de la Vânători (DN 24, DN 24C, DJ 248B), continuă prin Horlești (Rediu) spre Lețcani, apoi spre Voinești și, prin Mânjești-Budești, ajunge la Picioru Lupului-Ciurea. Vechiul traseu era pe DJ 248D, Ciurea-Bârnova-Tomești-Holboca, dar în Bârnova au fost făcute mai multe modificări menite să ocolească rezervația, dar și să evite exproprierea celor care și-au împins gardurile curților spre mijlocul drumului. După ocolirea Dealului Repedea, Centura ușoară revine la traseul stabilit, prin Păun-Tomești-Holboca, oprindu-se la limita municipiului Iași, la Dancu.

Drumul județean care urcă de la Pietrărie pe lângă releul tv spre DN 24 Iași-Vaslui nu mai face parte din Centura ușoară de ocolire a municipiului

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii