anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Centura Est a Iaşului: primul pas concret

GALERIE
Centura_Iasi
 • Centura_Iasi
- +

A fost adjudecată licitaţia pentru studiul de fezabilitate al arterei care ar urma să lege DN24, dinainte de Schitu Duca, cu Ungheni. Valoarea lucrării ar ajunge în final la 60 milioane euro.

 

Studiul de fezabilitate privind realizarea unei variante ocolitoare prin estul Iaşului va fi gata în prima parte a anului 2024. Documentaţia ar urma să fie întocmită de o firmă din Oradea: Proiect Construct Regiunea Transilvania SRL. Aceasta este societatea care a fost declarată câştigătoare la licitaţia organizată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Contractul între cele două părţi, în valoare de 3,1 milioane lei, va fi semnat până la sfârşitul lunii curente, dacă nu vor fi înregistrate contestaţii la procedură. La licitaţie au mai participat Consitrans (firmă abonată la studiile comandate de CNAIR), SPC Elite Consulting şi turcii de la Inpro Muhendislik. Durata contractului este de 18 luni şi constă inclusiv în acordarea de asistenţă tehnică către CNAIR pentru obţinerea finanţării europene necesare pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor. În studiul de fezabilitate vor fi analizate trei variante de traseu, iar proiectantul va recomanda una dintre acestea.

În actualul traseu, propus de Adrian Covăsnianu, activist A8 şi fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, varianta ocolitoare Est tranzitează comune precum Schitu Duca, Comarna, Ţuţora şi Ungheni, ocolind, în principal, localităţile Poieni, Schitu Duca, Stânca, Osoi, Chicerea, Tomeşti şi, nu în ultimul rând, Iaşi. Ruta are o lungime de 29 km, din care 24 km de drum nou. Potrivit propunerii lui Covăsnianu, varianta Est ar urma să aibă 5 noduri rutiere (cu autostrada A8, drumuri naţionale şi judeţene de pe traseu), 2 eventuale tuneluri, un pod peste calea ferată şi poduri peste Jijia şi Bahlui. Unul dintre avantajele construirii variantei Est este, conform lui Covăsnianu, scoaterea totală a traficului greu din oraş dinspre sud (via Bucium) şi est (via Tomeşti). În prezent, valoarea estimată a lucrărilor de execuţie ajunge la circa 60 milioane euro. Amintim că proiectul variantei Est a centurii Iaşului vine să înlocuiască alternativa prin oraş stabilită în urmă cu mai bine de 10 ani, respectiv ruta suprapusă cu bld. Poitiers şi str. Trei Fântâni.

Proiectul variantei Est este inclus în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pe o listă de rezervă, dar probabilitatea să fie accesaţi bani pe această linie de finanţare este redusă. Iaşul este unul dintre ultimele oraşe mari ale României care nu au încă construită o centură. În ultimii 20 de ani s-a reuşit amenajarea a doar 14 km din varianta de trafic greu prin sudul oraşului. Celelalte tronsoane necesare pentru închiderea „cercului” sunt doar la nivel de întocmire a documentaţiilor tehnice, fără a se şti un termen de precis (sau o finanţare clară) pentru execuţia lucrărilor. Cele mai avansate sectoare sunt Uricani - Cicoarei (variantă de trafic uşor care se desprinde din varianta de trafic greu şi asigură conectivitate până spre cartierul Nicolina) şi varianta nord. În primul caz a fost finalizat studiul de fezabilitate, în timp ce al doilea sector menţionat face parte din autostrada Ungheni - Iaşi - Tg Neamţ şi, în acest an, ar urma să fie predate documentaţiile tehnice aferente. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

Pavel LUCESCU

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

La anumite intervale de timp, istoria pare să-şi iasă din minţi. Nu suntem departe, dimpotrivă, de un asemenea moment. Îl întrezărim şi îl simţim deja, dar e abia începutul. Nu ştim cât va dura mica apocalipsă, nu ştim de fapt nici cât de mică sau mare va fi şi nici cum voi ieşi din ea. Cei care vom ieşi. Dar ne putem pregăti, învăţând sau reînvăţând să fim mai buni. Cu ceilalţi şi cu noi înşine.

opinii

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Iaşi, oraşul teilor

George PLEȘU

Iaşi, oraşul teilor

În niciun oraş rolul teilor nu este atât de important ca la Iaşi. Şi nu doar prin legătura cu Teiul lui Eminescu şi importanţa pe care poetul, sub influenţa folclorului german, unde era considerat copacul îndrăgostiţilor, a atribuit-o acestei specii. Ci prin modul în care mirosul teilor devine parte din patrimoniul intangibil al oraşului. Nu există ieşean, născut aici sau venit din alte părţi, ba chiar studenţi sau turişti, care să fi trecut în iunie prin capitala Moldovei şi să nu aibă amintiri unice legate de teii în floare.

Omul textual, noul protagonist postmodern

Codrin Liviu CUȚITARU

Omul textual, noul protagonist postmodern

Omul textual nu are o identitate stabilă, el migrează tipologic, în universul ficţional. Nu-şi arată niciodată fizionomia. Preferă imaginea „haşurată”, decompusă în „aburul” literaturii. Bret Easton Ellis este, indubitabil, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, un postmodernist pur-sânge.

pulspulspuls

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

La cererea publicului, stimaţi telespectatori, revenim la cele spuse aicea pe la începutul săptămânii curente referitor la destinul tragi-cosmic al şmenului penal Skoda şi la rolul unui procurorel nepoţel al unei inculpate conţilieră personală de actual edil şef. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.