Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial

Centura Iașului – un proiect îngropat în birocrație și interese politice

GALERIE
Alexe
  • Alexe
- +

În timp ce opinia publică privește cu îngrijorare spre Parlamentul României, analizând impactul pe care-l vor avea modificările aduse la Codul de Procedură Penală, modificări trecute abuziv și cu sprijinul a 6 deputați PSD-ALDE din Iași, iată că mai sunt și parlamentari preocupați cu adevărat de proiectele Iașului.

Într-o declarație politică susținută de la tribuna Camerei Deputaților, președintele PNL Iași, deputatul Costel Alexe atrage din nou atenția asupra caracterului vital pe care acest proiect îl are în economia locală, dar mai ales în combaterea poluării, reamintind faptul că Iașul face obiectul unei proceduri de infringement încă din 2009, iar principala cauză identificată de către Ministerul Mediului este tocmai lipsa unei variante ocolitoare care să preia traficul ce tranzitează Municipiul Iași. În intervenția sa, deputatul liberal face apel către parlamentarii PSD de Iași pentru a susține proiectele locale, nu doar interesele lui Liviu Dragnea.

“Duminică, 17 Iunie, s-a desfășurat la Iași Forumul de Mediu - „Investind în mediu, investim în viitor”, un eveniment organizat de filiala Iași a Partidului Național Liberal în parteneriat cu grupul Partidului Popularilor Europeni (PPE), din Parlamentul European, o inițiativă apărută în urma eforturilor pe care personal le fac de peste 4 ani, atât în calitate de deputat, cât și ca vicepreședinte al Comisiei de Mediu din Camera Deputaților pe lângă autoritățile centrale și locale să implementeze soluții viabile pentru reducerea poluării și alinierea la cerințele impuse de Uniunea Europeană.  

Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au răspuns pozitiv invitației și totodată provocării noastre de a dezbate un subiect cu implicații majore în viața noastră: protejarea mediu înconjurător și combaterea poluării! Spun că are implicații majore pentru că dincolo de efectele vizibile pe care le resimțim zi de zi, modul cum ne raportăm astăzi la problematica mediului va afecta generațiile următoare.
Din păcate, o spun cu toate răspunderea, autoritățile locale și centrale din România tratează de foarte multe ori superficial acest capitol. De la momentul aderării României la Uniunea Europeană și până la finalul anului 2018 au fost deschise 56 de proceduri de infringement împotriva României, din care 19  vizează direct sau conex probleme de mediu. Fie că vorbim de o transpunere greșită a directivelor UE în legislația româneasca, sau de încălcări grave ale legislației în domeniu, este clar că se impune o dezbatere și o analiză profundă a corelării legislației autohtone cu legislația europeană.

Am purtat atât în mandatul trecut, cât și în ultimii 2 ani o corespondență insistentă, uneori agasantă cu Ministerul Mediului pentru a găsi rezolvare la combaterea poluării din Iași. Totodată le-am cerut insistent ultimilor 4 prim-miniștri și ultimilor 5 miniștri ai transporturilor și dezvoltării regionale urgentarea alocării fondurilor pentru Centura Iașului, un proiect de investiții strâns legat de combaterea poluării, căci ar prelua o parte semnificativă a traficului ce tranzitează Municipiul Iași.

Soluțiile sunt știute de autorități și să știți că sunt facile și există chiar și finanțare, dar se tergiversează politic și birocratic implementarea lor și cu fiecare zi pierdută sunt tot mai convins că Iașul este pedepsit și ținut intenționat într-o zona gri, bolnăvicioasă din punct de vedere administrativ!

Alocarea fondurilor pentru finalizarea lucrărilor la Șoseaua de Centură a Iașului are același efect precum un transplant pulmonar. Imaginați-vă că acum efectiv suntem sufocați și abia respirăm din cauza prafului, șantierelor, noxelor, a traficului transfrontalier din și spre vămile cu Republica Moldova și Ucraina!

Toate acestea vor dispărea dacă Iașul ar primi un plămân nou, funcțional, care să asigure un trai sănătos ieșenilor, un balon cu oxigen!
Sunt ieșean, deputat și vicepreședinte al Comisiei de Mediu și vă spun că nu mă voi opri până când acest deziderat nu va fi îndeplinit! Am umblat în ultimii ani pe la porțile ministerelor, fie că vorbim de Ministerul Transporturilor, Dezvoltării Regionale sau Guvern și dacă este nevoie mă vor ști de la paznic până la secretare și directori și toți miniștrii care se vor perinda, căci și asta e o mare problemă: o instabilitate incredibilă  pentru că miniștrii sunt devorați periodic și toate acordurile și discuțiile se resetează!

Am observat că mulți colegi din Partidul Național Liberal și din opoziție s-au alăturat demersurilor mele de urgentare a lucrărilor la Centura Iașului, dar m-aș bucura să găsesc deschidere și măcar în al 12 lea ceas reprezentanții Partidului Social Democrat să fie lăsați să își facă datoria față de ieșeni!

Este trist și frustrant să fii parlamentar de Iași și partidul să te țină ca pe o unealtă și să nu îți permită să susții proiecte locale, vitale pentru dezvoltarea și însănătoșirea orașului, județului pe care îl reprezinți!” a declarat deputatul Costel Alexe, Președintele PNL Iași

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri