anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 29.05.2022

Advertorial

Centura Iașului – un proiect îngropat în birocrație și interese politice

GALERIE
Alexe
 • Alexe
- +

În timp ce opinia publică privește cu îngrijorare spre Parlamentul României, analizând impactul pe care-l vor avea modificările aduse la Codul de Procedură Penală, modificări trecute abuziv și cu sprijinul a 6 deputați PSD-ALDE din Iași, iată că mai sunt și parlamentari preocupați cu adevărat de proiectele Iașului.

Într-o declarație politică susținută de la tribuna Camerei Deputaților, președintele PNL Iași, deputatul Costel Alexe atrage din nou atenția asupra caracterului vital pe care acest proiect îl are în economia locală, dar mai ales în combaterea poluării, reamintind faptul că Iașul face obiectul unei proceduri de infringement încă din 2009, iar principala cauză identificată de către Ministerul Mediului este tocmai lipsa unei variante ocolitoare care să preia traficul ce tranzitează Municipiul Iași. În intervenția sa, deputatul liberal face apel către parlamentarii PSD de Iași pentru a susține proiectele locale, nu doar interesele lui Liviu Dragnea.

“Duminică, 17 Iunie, s-a desfășurat la Iași Forumul de Mediu - „Investind în mediu, investim în viitor”, un eveniment organizat de filiala Iași a Partidului Național Liberal în parteneriat cu grupul Partidului Popularilor Europeni (PPE), din Parlamentul European, o inițiativă apărută în urma eforturilor pe care personal le fac de peste 4 ani, atât în calitate de deputat, cât și ca vicepreședinte al Comisiei de Mediu din Camera Deputaților pe lângă autoritățile centrale și locale să implementeze soluții viabile pentru reducerea poluării și alinierea la cerințele impuse de Uniunea Europeană.  

Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au răspuns pozitiv invitației și totodată provocării noastre de a dezbate un subiect cu implicații majore în viața noastră: protejarea mediu înconjurător și combaterea poluării! Spun că are implicații majore pentru că dincolo de efectele vizibile pe care le resimțim zi de zi, modul cum ne raportăm astăzi la problematica mediului va afecta generațiile următoare.
Din păcate, o spun cu toate răspunderea, autoritățile locale și centrale din România tratează de foarte multe ori superficial acest capitol. De la momentul aderării României la Uniunea Europeană și până la finalul anului 2018 au fost deschise 56 de proceduri de infringement împotriva României, din care 19  vizează direct sau conex probleme de mediu. Fie că vorbim de o transpunere greșită a directivelor UE în legislația româneasca, sau de încălcări grave ale legislației în domeniu, este clar că se impune o dezbatere și o analiză profundă a corelării legislației autohtone cu legislația europeană.

Am purtat atât în mandatul trecut, cât și în ultimii 2 ani o corespondență insistentă, uneori agasantă cu Ministerul Mediului pentru a găsi rezolvare la combaterea poluării din Iași. Totodată le-am cerut insistent ultimilor 4 prim-miniștri și ultimilor 5 miniștri ai transporturilor și dezvoltării regionale urgentarea alocării fondurilor pentru Centura Iașului, un proiect de investiții strâns legat de combaterea poluării, căci ar prelua o parte semnificativă a traficului ce tranzitează Municipiul Iași.

Soluțiile sunt știute de autorități și să știți că sunt facile și există chiar și finanțare, dar se tergiversează politic și birocratic implementarea lor și cu fiecare zi pierdută sunt tot mai convins că Iașul este pedepsit și ținut intenționat într-o zona gri, bolnăvicioasă din punct de vedere administrativ!

Alocarea fondurilor pentru finalizarea lucrărilor la Șoseaua de Centură a Iașului are același efect precum un transplant pulmonar. Imaginați-vă că acum efectiv suntem sufocați și abia respirăm din cauza prafului, șantierelor, noxelor, a traficului transfrontalier din și spre vămile cu Republica Moldova și Ucraina!

Toate acestea vor dispărea dacă Iașul ar primi un plămân nou, funcțional, care să asigure un trai sănătos ieșenilor, un balon cu oxigen!
Sunt ieșean, deputat și vicepreședinte al Comisiei de Mediu și vă spun că nu mă voi opri până când acest deziderat nu va fi îndeplinit! Am umblat în ultimii ani pe la porțile ministerelor, fie că vorbim de Ministerul Transporturilor, Dezvoltării Regionale sau Guvern și dacă este nevoie mă vor ști de la paznic până la secretare și directori și toți miniștrii care se vor perinda, căci și asta e o mare problemă: o instabilitate incredibilă  pentru că miniștrii sunt devorați periodic și toate acordurile și discuțiile se resetează!

Am observat că mulți colegi din Partidul Național Liberal și din opoziție s-au alăturat demersurilor mele de urgentare a lucrărilor la Centura Iașului, dar m-aș bucura să găsesc deschidere și măcar în al 12 lea ceas reprezentanții Partidului Social Democrat să fie lăsați să își facă datoria față de ieșeni!

Este trist și frustrant să fii parlamentar de Iași și partidul să te țină ca pe o unealtă și să nu îți permită să susții proiecte locale, vitale pentru dezvoltarea și însănătoșirea orașului, județului pe care îl reprezinți!” a declarat deputatul Costel Alexe, Președintele PNL Iași

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.