Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

miercuri, 21.02.2024

Advertorial

Centura Iașului – un proiect îngropat în birocrație și interese politice

GALERIE
Alexe
  • Alexe
- +

În timp ce opinia publică privește cu îngrijorare spre Parlamentul României, analizând impactul pe care-l vor avea modificările aduse la Codul de Procedură Penală, modificări trecute abuziv și cu sprijinul a 6 deputați PSD-ALDE din Iași, iată că mai sunt și parlamentari preocupați cu adevărat de proiectele Iașului.

Într-o declarație politică susținută de la tribuna Camerei Deputaților, președintele PNL Iași, deputatul Costel Alexe atrage din nou atenția asupra caracterului vital pe care acest proiect îl are în economia locală, dar mai ales în combaterea poluării, reamintind faptul că Iașul face obiectul unei proceduri de infringement încă din 2009, iar principala cauză identificată de către Ministerul Mediului este tocmai lipsa unei variante ocolitoare care să preia traficul ce tranzitează Municipiul Iași. În intervenția sa, deputatul liberal face apel către parlamentarii PSD de Iași pentru a susține proiectele locale, nu doar interesele lui Liviu Dragnea.

“Duminică, 17 Iunie, s-a desfășurat la Iași Forumul de Mediu - „Investind în mediu, investim în viitor”, un eveniment organizat de filiala Iași a Partidului Național Liberal în parteneriat cu grupul Partidului Popularilor Europeni (PPE), din Parlamentul European, o inițiativă apărută în urma eforturilor pe care personal le fac de peste 4 ani, atât în calitate de deputat, cât și ca vicepreședinte al Comisiei de Mediu din Camera Deputaților pe lângă autoritățile centrale și locale să implementeze soluții viabile pentru reducerea poluării și alinierea la cerințele impuse de Uniunea Europeană.  

Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au răspuns pozitiv invitației și totodată provocării noastre de a dezbate un subiect cu implicații majore în viața noastră: protejarea mediu înconjurător și combaterea poluării! Spun că are implicații majore pentru că dincolo de efectele vizibile pe care le resimțim zi de zi, modul cum ne raportăm astăzi la problematica mediului va afecta generațiile următoare.
Din păcate, o spun cu toate răspunderea, autoritățile locale și centrale din România tratează de foarte multe ori superficial acest capitol. De la momentul aderării României la Uniunea Europeană și până la finalul anului 2018 au fost deschise 56 de proceduri de infringement împotriva României, din care 19  vizează direct sau conex probleme de mediu. Fie că vorbim de o transpunere greșită a directivelor UE în legislația româneasca, sau de încălcări grave ale legislației în domeniu, este clar că se impune o dezbatere și o analiză profundă a corelării legislației autohtone cu legislația europeană.

Am purtat atât în mandatul trecut, cât și în ultimii 2 ani o corespondență insistentă, uneori agasantă cu Ministerul Mediului pentru a găsi rezolvare la combaterea poluării din Iași. Totodată le-am cerut insistent ultimilor 4 prim-miniștri și ultimilor 5 miniștri ai transporturilor și dezvoltării regionale urgentarea alocării fondurilor pentru Centura Iașului, un proiect de investiții strâns legat de combaterea poluării, căci ar prelua o parte semnificativă a traficului ce tranzitează Municipiul Iași.

Soluțiile sunt știute de autorități și să știți că sunt facile și există chiar și finanțare, dar se tergiversează politic și birocratic implementarea lor și cu fiecare zi pierdută sunt tot mai convins că Iașul este pedepsit și ținut intenționat într-o zona gri, bolnăvicioasă din punct de vedere administrativ!

Alocarea fondurilor pentru finalizarea lucrărilor la Șoseaua de Centură a Iașului are același efect precum un transplant pulmonar. Imaginați-vă că acum efectiv suntem sufocați și abia respirăm din cauza prafului, șantierelor, noxelor, a traficului transfrontalier din și spre vămile cu Republica Moldova și Ucraina!

Toate acestea vor dispărea dacă Iașul ar primi un plămân nou, funcțional, care să asigure un trai sănătos ieșenilor, un balon cu oxigen!
Sunt ieșean, deputat și vicepreședinte al Comisiei de Mediu și vă spun că nu mă voi opri până când acest deziderat nu va fi îndeplinit! Am umblat în ultimii ani pe la porțile ministerelor, fie că vorbim de Ministerul Transporturilor, Dezvoltării Regionale sau Guvern și dacă este nevoie mă vor ști de la paznic până la secretare și directori și toți miniștrii care se vor perinda, căci și asta e o mare problemă: o instabilitate incredibilă  pentru că miniștrii sunt devorați periodic și toate acordurile și discuțiile se resetează!

Am observat că mulți colegi din Partidul Național Liberal și din opoziție s-au alăturat demersurilor mele de urgentare a lucrărilor la Centura Iașului, dar m-aș bucura să găsesc deschidere și măcar în al 12 lea ceas reprezentanții Partidului Social Democrat să fie lăsați să își facă datoria față de ieșeni!

Este trist și frustrant să fii parlamentar de Iași și partidul să te țină ca pe o unealtă și să nu îți permită să susții proiecte locale, vitale pentru dezvoltarea și însănătoșirea orașului, județului pe care îl reprezinți!” a declarat deputatul Costel Alexe, Președintele PNL Iași

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Indiscreţia jurnalistică

Ioan Alexandru TOFAN

Indiscreţia jurnalistică

Cele mai intime şi ferite aspecte ale unei vieţi individuale ajung mărfuri publice. Asta ca să fie clar că suntem toţi la fel, indiferent de ceea ce facem: anatomia ne leagă, ne face să fim asemenea geniilor. Lectura presei ne linişteşte, pentru că ne arată că nimeni nu-i perfect. Aşadar, să ne culcăm voioşi pe-o ureche, că avem de ce.

opinii

„Rabla” pentru politicieni

Briscan ZARA

„Rabla” pentru politicieni

Eu aş vota un politician sincer care ar spune în plină campanie electorală: „Stimaţi alegători, eu nu mă pricep cu adevărat la administraţie, mă orientez mai întotdeauna după cum bate vântul şi după cum îmi iese şi mie ceva. Eu candidez la această funcţie pentru că voi avea un salariu bun şi mai multe beneficii la pachet. Ăsta-i adevărul. Dacă mă credeţi şi încă doriţi să mă votaţi, bine, dacă nu, asta-i viaţa!...”

În faţa ispitei

Cristina DANILOV

În faţa ispitei

Suntem adesea în fața unei alegeri – să cedăm sau nu în fața ispitei? Adesea, oamenii nu realizează situația pe care o au și consecințele care pot veni din cedarea în fața ispitei. Acţionează emoțional, în funcţie de situaţie, motiv pentru care se întâmplă atât de multe greşeli în viaţa lor. De dragul unei plăceri mai mici, o persoană poate sacrifica o plăcere mai mare, de dragul unei aventuri, o relație stabilă, cedând în fața ispitei. Anticipând ceva bun, care poate fi primit aici și acum, o persoană începe să experimenteze emoții puternice care îl privează de capacitatea de a gândi în perspectivă. 

Din nou despre Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Din nou despre Marcel Chirnoagă

Spirit neliniştit, înrudit cu Hieronymus Bosch, Albrecht Dürer, Rembrandt, Francisco de Goya, William Blake, Gustave Doré, Khalil Gibran, Marcel Chirnoagă face parte din marea familie a artiştilor vizionari, care au schimbat percepţia noastră asupra lumii. El este un maestru al liniei, al luminii şi al umbrelor încrustate pe placa de metal, topite în bronz sau cioplite în piatră.

pulspulspuls

Pentru cine e întâlnirea de la filiala partidoiului?

Pentru cine e întâlnirea de la filiala partidoiului?

Iacătă, stimaţi telespectatori, ce instantaneu fain ne-a trimis un binevoitor, după ce l-a pescuit de pe tarlaua feisbucistă, de pe pagina unui băiat de bine, amic din zona sforarilor politici de Bahlui. 

Caricatura zilei

Ședințe despre Comasare

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri