Centura Iașului – un proiect îngropat în birocrație și interese politice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Advertorial

Centura Iașului – un proiect îngropat în birocrație și interese politice

GALERIE
Alexe
  • Alexe
- +

În timp ce opinia publică privește cu îngrijorare spre Parlamentul României, analizând impactul pe care-l vor avea modificările aduse la Codul de Procedură Penală, modificări trecute abuziv și cu sprijinul a 6 deputați PSD-ALDE din Iași, iată că mai sunt și parlamentari preocupați cu adevărat de proiectele Iașului.

Într-o declarație politică susținută de la tribuna Camerei Deputaților, președintele PNL Iași, deputatul Costel Alexe atrage din nou atenția asupra caracterului vital pe care acest proiect îl are în economia locală, dar mai ales în combaterea poluării, reamintind faptul că Iașul face obiectul unei proceduri de infringement încă din 2009, iar principala cauză identificată de către Ministerul Mediului este tocmai lipsa unei variante ocolitoare care să preia traficul ce tranzitează Municipiul Iași. În intervenția sa, deputatul liberal face apel către parlamentarii PSD de Iași pentru a susține proiectele locale, nu doar interesele lui Liviu Dragnea.

“Duminică, 17 Iunie, s-a desfășurat la Iași Forumul de Mediu - „Investind în mediu, investim în viitor”, un eveniment organizat de filiala Iași a Partidului Național Liberal în parteneriat cu grupul Partidului Popularilor Europeni (PPE), din Parlamentul European, o inițiativă apărută în urma eforturilor pe care personal le fac de peste 4 ani, atât în calitate de deputat, cât și ca vicepreședinte al Comisiei de Mediu din Camera Deputaților pe lângă autoritățile centrale și locale să implementeze soluții viabile pentru reducerea poluării și alinierea la cerințele impuse de Uniunea Europeană.  

Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au răspuns pozitiv invitației și totodată provocării noastre de a dezbate un subiect cu implicații majore în viața noastră: protejarea mediu înconjurător și combaterea poluării! Spun că are implicații majore pentru că dincolo de efectele vizibile pe care le resimțim zi de zi, modul cum ne raportăm astăzi la problematica mediului va afecta generațiile următoare.
Din păcate, o spun cu toate răspunderea, autoritățile locale și centrale din România tratează de foarte multe ori superficial acest capitol. De la momentul aderării României la Uniunea Europeană și până la finalul anului 2018 au fost deschise 56 de proceduri de infringement împotriva României, din care 19  vizează direct sau conex probleme de mediu. Fie că vorbim de o transpunere greșită a directivelor UE în legislația româneasca, sau de încălcări grave ale legislației în domeniu, este clar că se impune o dezbatere și o analiză profundă a corelării legislației autohtone cu legislația europeană.

Am purtat atât în mandatul trecut, cât și în ultimii 2 ani o corespondență insistentă, uneori agasantă cu Ministerul Mediului pentru a găsi rezolvare la combaterea poluării din Iași. Totodată le-am cerut insistent ultimilor 4 prim-miniștri și ultimilor 5 miniștri ai transporturilor și dezvoltării regionale urgentarea alocării fondurilor pentru Centura Iașului, un proiect de investiții strâns legat de combaterea poluării, căci ar prelua o parte semnificativă a traficului ce tranzitează Municipiul Iași.

Soluțiile sunt știute de autorități și să știți că sunt facile și există chiar și finanțare, dar se tergiversează politic și birocratic implementarea lor și cu fiecare zi pierdută sunt tot mai convins că Iașul este pedepsit și ținut intenționat într-o zona gri, bolnăvicioasă din punct de vedere administrativ!

Alocarea fondurilor pentru finalizarea lucrărilor la Șoseaua de Centură a Iașului are același efect precum un transplant pulmonar. Imaginați-vă că acum efectiv suntem sufocați și abia respirăm din cauza prafului, șantierelor, noxelor, a traficului transfrontalier din și spre vămile cu Republica Moldova și Ucraina!

Toate acestea vor dispărea dacă Iașul ar primi un plămân nou, funcțional, care să asigure un trai sănătos ieșenilor, un balon cu oxigen!
Sunt ieșean, deputat și vicepreședinte al Comisiei de Mediu și vă spun că nu mă voi opri până când acest deziderat nu va fi îndeplinit! Am umblat în ultimii ani pe la porțile ministerelor, fie că vorbim de Ministerul Transporturilor, Dezvoltării Regionale sau Guvern și dacă este nevoie mă vor ști de la paznic până la secretare și directori și toți miniștrii care se vor perinda, căci și asta e o mare problemă: o instabilitate incredibilă  pentru că miniștrii sunt devorați periodic și toate acordurile și discuțiile se resetează!

Am observat că mulți colegi din Partidul Național Liberal și din opoziție s-au alăturat demersurilor mele de urgentare a lucrărilor la Centura Iașului, dar m-aș bucura să găsesc deschidere și măcar în al 12 lea ceas reprezentanții Partidului Social Democrat să fie lăsați să își facă datoria față de ieșeni!

Este trist și frustrant să fii parlamentar de Iași și partidul să te țină ca pe o unealtă și să nu îți permită să susții proiecte locale, vitale pentru dezvoltarea și însănătoșirea orașului, județului pe care îl reprezinți!” a declarat deputatul Costel Alexe, Președintele PNL Iași

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.