Cer aglomerat, nervi întinși: cum afectează zgomotul avioanelor locuitorii Iașului

vineri, 21 martie 2025, 04:41
3 MIN
 Cer aglomerat, nervi întinși: cum afectează zgomotul avioanelor locuitorii Iașului

Odată cu creșterea numărului de zboruri pe Aeroportul Iași, a crescut inevitabil și numărul avioanelor care trec pe deasupra municipiului. Au voie doar dacă nu fac zgomot mare.

În imaginea de sus, culoarele de zbor din zona Aeroportului Iași (cele pentru decolare cu verde, „DEC”, și pentru aterizare, notate „AT”). În dreapta, un instantaneu de pe aplicația de monitorizare Flightradar24, ieri în jurul prânzului

Cu excepția perioadei pandemiei, valorile de trafic aerian înregistrate pe Aeroportul lași au fost mereu în creștere de la inaugurarea noii piste, în august 2014. Doi ani mai târziu, în 2016, au fost înregistrate 10.269 de mișcări ale aeronavelor, anul 2021 a consemnat 8.352 de mișcări, iar în 2023, anul recordurilor la aerogara ieșeană, 15.345. Estimările pentru anii 2025 și 2026 prevăd creșteri ale acestui indicator.

Dată fiind extinderea continuă a zonelor rezidențiale, orice avion trece pe deasupra unei localități când ajunge sau pleacă de la Iași. „Direcțiile de aterizare/ decolare utilizate de aeronavele ce tranzitează Aeroportul lași au o influență directă asupra zonelor afectate de zgomotul generat de funcționarea aeroportului, gestionarea traficului aerian ținând cont de aceste direcții fiind o parte importantă a Planului de Acțiune implementat începând cu anul 2018”, se arată în ultimul proiect de hotărâre privind actualizarea hărții de zgomot adoptat de consilierii județeni.

Culoarele de zbor din zona Aeroportului Iași: cele pentru decolare (cu verde, „DEC”) și pentru aterizare (notate „AT”)

Case sub avioane

Dar numărul zborurilor pe timp de noapte a crescut semnificativ, afectați în mare măsură fiind cei din Aroneanu. Dacă locuitorii municipiului Iași sunt mai departe de pistă și doar cei din Tătărași/ Aviației aud cum se ambalează motoarele avioanelor, sătenii din Aroneanu, Dorobanț le și văd bine când trec pe deasupra caselor lor.

„Din cauza creșterii ponderii zborurilor efectuate pe timp de noapte, dar și a utilizării pe timp de noapte cu preponderență a direcției de aterizare dinspre Nord, locuitorii comunei Aroneanu sunt semnificativ mai expuși unor valori ale indicatorului de zgomot ce depășește valoarea maximă permisă de 50 dB, față de locuitorii municipiului lași”, se arată în Planul de acțiune propus de administrația aerogării și aprobat de consilierii județeni. Pe timpul zilei, acest prag este de 56 dB, cu o limită maximă admisă de 65 dB.

Planul subliniază că sunt necesare măsuri suplimentare de gestionare a traficului aerian, respectiv a numărului de mișcări pe intervale orare și direcții de operare, astfel încât, „în condițiile unei creșteri prognozate a traficului aerian pe Aeroportul lași, numărul de persoane expuse să nu crească sau chiar să fie redus”.

Survolul zonelor locuite e de evitat

Spre deosebire de cei de pe Dealul Aroneanu, ieșenii din municipiu aud avioanele zburând la o înălțime mai mare. Pe de altă parte, dirijarea aeronavelor pe direcțiile de aterizare sau decolare o face operatorul de servicii aeriene, respectiv ROMATSA SA, Aeroportul lași având doar posibilitatea să programeze zborurile pe intervale orare. În schimb, conducerea aerogării poate să solicite ROMATSA revizuirea procedurilor de zbor în vederea protecției populației la zgomot.

Până la sfârșitul anului trecut, cele două entități economice trebuiau să încheie un protocol de colaborare pentru stabilirea unor proceduri operaționale aferente pe pista aeroportului astfel încât să se evite survolul zonelor dens populate. Prima vizată este localitatea Aroneanu, ai cărei locuitori sunt expuși ai cărei locuitori sunt expuși – în număr estimat de peste o mie – zgomotului aeroportuar mai mare de 50 dB. Urmează municipiul Iași și un alt sat al comunei Aroneanu, Dorobanț.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii