Cercetarea şi inovarea, în atenţia factorilor decidenţi din România
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Advertorial

Cercetarea şi inovarea, în atenţia factorilor decidenţi din România

GALERIE
0-Poza Victorel Lupu-mart.20192-Victorel Lupu la senat3-Victorel Lupu la senat-comisie4-Senatorul VL la Cabinet
 • 0-Poza Victorel Lupu-mart.2019
 • 2-Victorel Lupu la senat
 • 3-Victorel Lupu la senat-comisie
 • 4-Senatorul VL la Cabinet
- +

Aduc în atenţia dvs. un subiect foarte important care face cinste ţării noastre şi demonstrează, încă o dată, preocuparea executivului pentru bunul mers al lucrurilor în România.

Ministerul Cercetării şi Inovării a reuşit o performanţă deosebită prin încheierea acordului privind obiectivele cheie ale viitorului program de cercetare al Uniunii Europene. Acest fapt presupune o alocare mai eficientă a fondurilor europene pentru cercetare şi inovare, o şansă corectă şi transparentă de accesare pentru ţările din estul Europei, printre care şi România.

Inovarea este singura modalitate prin care UE poate menține o economie puternică, durabilă și competitivă. Astfel, consolidarea sectorului european de cercetare trebuie realizată într-o strânsă relație de cooperare între statele membre ale Uniunii, fiind vizată deopotrivă promovarea excelenței în acest domeniu.

Comisia Europeană a propus noul program Orizont Europa, cu un buget total de 100 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Bugetul include: finanţare pentru implementare în valoare de aproximativ 94 de miliarde de euro, încă 3,5 miliarde de euro din Fondul InvestEU şi finanțare destinată programului pentru cercetare și formare al Euratom în valoare de 2,5 miliarde de euro. Aceasta corespunde unei creșteri bugetare de 50% comparativ cu bugetul programului Orizont 2020, ceea ce face din Orizont Europa cel mai mare program pentru cercetare și inovare propus vreodată.                                                  

Acordul stabilește dispoziții cu privire la liniile generale ale activităților de cercetare, domeniile pentru eventuale misiuni și parteneriate, instituirea Consiliului european pentru inovare, dar şi măsuri pentru consolidarea Spațiului european de cercetare.

Întârzierea adoptării bugetului multianual ar fi obligat cercetătorii din Europa să caute oportunităţi în alte state. Acest lucru ar fi însemnat pierderea de mii de locuri de muncă şi ar fi afectat competitivitatea Europei. Mai mult, progresele în domenii precum sănătatea, combaterea schimbărilor climatice, transportul ecologic sau agricultura durabilă ar încetini, iar soluţiile pentru tratarea cancerului sau pentru emisiile cu efect de seră ar întârzia să apară.

Comisarul european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas, a felicitat preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene pentru acordul la care s-a ajuns în ceea ce priveşte programul-cadru pentru cercetare şi inovare pentru anii 2021-2027 - Orizont Europa.

Pemiteţi-mi să punctez o scurtă declaraţie a acestuia pentru a arăta importanţa demersului reuşit de ministerul Cercetării şi Inovării.
"Aş dori să felicit România, să îl felicit pe colegul meu, Nicolae Hurduc, pentru că aţi reuşit să realizaţi ceva unic. Această preşedinţie a reuşit să ajungă la un acord pentru următorul program 'Orizont Europa' pentru ştiinţă. A fost o realizare foarte mare şi ştiu că s-a lucrat foarte mult la minister, la Reprezentanţa permanentă de la Bruxelles şi o să avem aproape cel mai mare program de cercetare de până acum. (...) Din punct de vedere istoric, acesta este un moment minunat. Veţi vedea că, în timpul preşedinţiei române, acest acord a fost unul dintre cele mai importante. Trebuie să vă spun că a fost greu să se convină asupra acestui program, a fost implicat Parlamentul, statele membre, iar preşedinţia a trebuit să caute o cale de înţelegere între toţi participanţii", a afirmat comisarul european, la reuniunea informală a miniştrilor Cercetării şi Inovării, care a avut loc la Bucureşti.

Aprobarea noului program trebuie să mai parcurgă câteva etape, iar Parlamentul European joacă un rol extrem de important în acest proces. Cu toate acestea, rămâne în istorie faptul că acordul a fost finalizat în perioada în care România a deţinut preşedenţia Consiliului Uniunii Europene. Pentru noi, ca ieşeni, faptul că în fruntea ministerului se găseşte un coleg al nostru, reprezintă un motiv de mândrie în plus şi reconfirmă capacitatea Iaşului de a oferi oameni competenţi şi valoroşi.

 

Victorel LUPU,    
Senator
Circumscripţia electorală nr. 24, Iași                           
                                                                                       

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.