Şi-a dublat afacerea de când a devenit ales al ieşenilor. Care e secretul şefului Comisiei de Urbanism?
Consilierul USR a avut venituri de 100.000 euro la biroul sau de arhitectura în 2021, mai mult (...)
citeste totduminica, 03.07.2022
O echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) și-a propus să rezolve problemele nevăzătorilor în a se orienta în mediul înconjurător, folosind tehnologie modernă, nu un baston sau câine ghid. Ideea, care s-a născut dintr-o colaborare cu Universitatea Politehnică din București, este de a crea un dispozitiv care să-i transmită omului nevăzător informații sonore și haptice (n.r.: transmise la nivelul pielii) despre lumea din jur, ajutându-l pe acesta nu doar să se deplaseze evitând obstacole și accidente, dar informându-l și despre eventuale puncte de interes din vecinătatea sa. Proiectul de cercetare Sound of Vision are o derulare de trei ani și finanțare de patru milioane de euro de la Comisia Europeană. Echipa din Iași este condusă de profesorul Vasile-Ion Manta, iar coordonatorul științific al proiectului este Simona Caraiman, ambii de la Facultatea de Automatică și Calculatoare de la TUIAȘI.
„Adresăm o problemă care se aplică unui număr foarte mare de persoane la nivel european. Sunt aproape 30 de milioane de nevăzători în Europa. Peste 75% dintre aceștia nu sunt angajați sau nu pot munci iar unii locuiesc și în zone defavorizate din punct de vedere economic, unde nu este oferit un suport logistic pentru persoanele cu dizabilități în general. România se încadrează în această situație. Abia dacă avem rampe de acces pentru cărucioare pe stradă, cu atât mai puțin administrațiile publice oferă suport pentru persoanele nevăzătoare în a se deplasa. Și atunci, marea lor majoritate nici măcar nu se încumetă să părăsească casa sau centrul în care se află, cu atât mai puțin se încumetă să își caute un job. Problemele acestor persoane le adresăm noi”, explică Simona Caraiman, coordonator științific al proiectului. Astfel, scopul sistemului Sound of Vision este de a le permite persoanelor nevăzătoare să se deplaseze în mediu interior și exterior și să interacționeze cu mediul înconjurător, traducând și interpretând anumite informații vizuale din jurul utilizatorului. De exemplu, dacă acesta trece pe lângă o farmacie, sistemul îi poate semnala prezența acesteia.
„Încercăm să înlocuim văzul cu alte informații senzoriale”
Echipa are în atenție și problema socială dată de faptul că și costurile asociate îngrijirii acestor persoane sunt foarte mari, ele nefiind independente (depind de un asistent social sau de familie în cele mai multe cazuri). Singurele instrumente pe care le au la dispoziție nevăzătorii pentru a se deplasa și pentru a se orienta în mediu sunt bastonul alb și eventual un câine ghid. Însă un astfel de câine este foarte scump, iar multe persoane nu-și pot permite unul. „Atunci s-a pus pe tapet ideea de a construi un dispozitiv electronic pe care persoanele nevăzătoare să-l poată purta, un dispozitiv discret, ușor, purtabil și care va trebui să ofere informații pe căile senzoriale pe care acestea le au la dispoziție. Încercăm să înlocuim văzul cu alte informații senzoriale pe care utilizatorul să le poată percepe, informații sonore și tactile, haptice”, spune Simona Caraiman, adăugând că proiectul se bazează pe conceptul de neuroplasticitate. Provocarea pentru echipa de cercetare este mare, pentru că simțul văzului oferă 80% dintre informațiile de care o persoană are nevoie pentru a percepe mediul înconjurător.
Proiectul se adresează atât persoanelor complet nevăzătoare (persoanele care s-au născut fără vedere dar și cele care au văzut la un moment dat și acum nu mai pot vedea), cât și celor care mai au resturi de vedere, sistemul fiind configurabil în funcție de aceste categorii. „Vor fi foarte multe opțiuni pe care utilizatorul și le poate preseta astfel încât el să funcționeze optim pentru a rezolva problema și situația specifică acelei persoane”, explică coordonatorul științific al proiectului.
Prototipul pe care echipa de cercetare vrea să-l realizeze va achiziționa imagini din mediul înconjurător, acestea vor fi procesate într-o unitate de calcul cât mai mică și de acolo vor fi extrase informațiile specifice și relevante pentru utilizator. „Încercăm să producem un model virtual tridimensional al mediului înconjurător, care va fi codificat folosind unde sonore și informații haptice, acestea din urmă fiind transmise printr-o vestă. Avem mai multe idei de a le furniza persoanelor nevăzătoare informații prin această vestă. Spre exemplu, sistemul ar putea să ofere senzația unei desenări pe spate, pentru că mulți dintre ei sunt familiari cu acest mod de explicare, în care li se desenează un traseu sau li se scriu litere pe spate”, spune Simona Caraiman. Ei vor putea primi și informații despre obstacole iminente. „Toate informațiile utile din mediul 3D virtual pe care îl creem vor fi codificate sonor și vor fi transmise sub formă de sunete spațiale prin intermediul unor căști speciale. Persoana respectivă va putea percepe astfel și direcția din care vine sunetul”, mai adaugă coordonatorul științific.
Consorțiu internațional
Pentru acest proiect s-a format un întreg consorțiu de nouă parteneri, cu alte instituții de învățământ și științifice europene. Astfel, pe lângă TUIAȘI, din echipa proiectului mai fac parte Universitatea din Islanda (coordonatorul proiectului), Universitatea Politehnica din București, Széchenyi István University (Győr, Ungaria), The Institute for Scientific Interchange Foundation, The National Institute for the Blind, Visually Impaired and Deafblind (Islanda), Info World România, Lodz University of Technology (Lodz, Polonia) și Foundation Institute for Regional Development (Polonia). Consorțiul este alcătuit astfel din parteneri tehnici, dar și instituții care reprezintă grupul țintă al proiectului, persoanele nevăzătoare. „Acești parteneri sunt membri în proiect, nu doar îi consultăm, ci au putere de decizie”, spune Simona Caraiman. Chiar în echipa de la TUIAȘI a proiectului s-au cooptat două persoane de la Liceul Special „Moldova” din Tg. Frumos, dintre care unul complet nevăzător, informatician, și directorul liceului. „Inițial ne-am consultat cu ei despre ce ar trebui să facem, ce probleme ar trebui să rezolve acest proiect”, explică profesorul Vasile-Ion Manta. O altă categorie de parteneri este reprezentată de aceia care ajută la evaluarea și validarea soluției dezvoltate de cercetători, specialiști în psihologie, neuroștiințe și științe comportamentale.
Având în vedere consorțiul format pentru proiectul Sound of Vision și felul în care acesta e gândit, orice prototip se produce, acesta trebuie evaluat tocmai de beneficiari, adică de persoane nevăzătoare, dar și de persoane care se ocupă cu științe comportamentale, și nu de cei care îl produc, pentru a asigura că rezultatul va fi într-adevăr unul eficient.
Cuvinte cheie: + Universitatea Tehnică din Iași, sistem modern de orientare pentru nevăzători
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Elon Musk a revenit pe Twitter. El a postat o fotografie în care se află alături de papa Francisc
Iga Swiatek, liderul WTA, a fost eliminată în turul trei de la Wimbledon
Simona Halep o va înfrunta pe Paula Badosa în optimi la Wimbledon
Femeie dată dispărută la începutul săptămânii, găsită cu ajutorul unui câine poliţist
Bărbat în stop cardio-respirator, după ce a fost lovit de trăsnet, la Sângeorz Băi
Armata ucraineană susţine că se duc lupte violente pentru Lisichansk, dar oraşul "nu este încercuit"
Papa Francisc regretă că nu a putut face călătoria în Africa
Un bărbat şi-a reclamat soţia la Poliţie că face scandal şi distruge lucrurile din casă
Tehnicianul croat Igor Tudor, principalul favorit să preia Olympique Marseille
Simona Halep s-a calificat în optimi la Wimbledon. A făcut totuşi 18 erori neforţate
Separatiştii pro-ruşi susţin că au încercuit oraşul Lisichansk
Andy Goram, fostul portar al clubului Glasgow Rangers, a murit la 58 de ani
O nouă taxă pe facturile la gaze. Vor plăti toţi consumatorii din Germania
Elicopterul H145M, care a lansat o rachetă Spiker ER în România, prezentat la Paris
Încă un accident pe şoseaua morţii: două persoane au ajuns la spital
Dinamo a început vara cu o înfrângere. A pierdut cu Concordia Chiajna
Doi copii, de 6 şi 8 ani, răniţi de maşina lui Mihai Leu la un raliu, la Târgu Mureş
VIDEO - Micka, voluntar german din Legiunea Internaţională, luptă în Ucraina
Paula Seling şi Radu Bucura trăiesc de 17 ani o frumoasă poveste de dragoste, însă nu au încă copii
Fotomodelul Jerry Hall divorţează de miliardarul Rupert Murdoch. A depus deja actele
Maria Sole Ferrieri Caputi, prima femeie care arbitrează în Serie A
Vera Pauw, antrenoare olandeză, a dezvăluit că a fost abuzată sexual
Selecţionata Angliei a câştigat titlul de campioană europeană la fotbal U19
Femeie omorâtă în bătaie şi îngropată de soţ. Crima a ieşit la iveală după un an
Va mai concerta Whitesnake la Bucureşti pe 16 iulie? Anunţ de ultimă oră pe reţelele de socializare
Simona Halep evoluează astăzi în turul trei la Wimbledon. O va întâlni pe Magdalena Frech
Valul de căldură se menţine în zonele joase din vestul, sudul şi, local, în estul ţării
Schimbare fără precedent în domeniul căsătoriilor! A fost emis şi un timbru comemorativ
Germania va restitui Nigeriei bronzurile din Benin. Ele au fost furate în perioada colonială
Radu Stoleriu, elev la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă", medalie de aur la Balcaniada de matematică
Schimbare majoră în domeniul criptomonedelor! În UE companiilor vor avea nevoie de licenţă
Apple va facilita plata automată a combustibilului prin CarPlay
Polonia dă 1,83 miliarde dolari pe 32 de elicoptere AW149 de la producătorul italian Leonardo
Tineri din Iaşi prinşi că au şantajat o fată să se prostitueze în folosul lor
Lamborghini va investi în următorii doi ani cel puţin 1,8 miliarde de euro în electrificare
Ieşenii plătesc cu 17% mai puţin la pensiile private faţă de bucureşteni
Două autoturisme s-au izbit frontal: o tânără a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital
A murit Peter Imre. Omul de afaceri avea doar 60 de ani si suferea de cancer
Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)
Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare
"Jocurile copilăriei” la Palat: ateliere creative pentru copii, în vacanţă
Cum poţi să rămâi fără permis de şofer din pricina căldurii? Iată ce a păţit un ieşean!
Ghionul vieţii lui: a început o ceartă taman când repara cerdacul casei, cu ciocanul în mână
Estimările ZdI - Mediile de admitere la colegiile de elită ieşene. Creştere cu 10-20 de sutimi
Nicolae GRECUEfectul mediatic David PopoviciBanii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător. |
Eugen MUNTEANUCurentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V) |
pr. Constantin STURZUCrize, amăgiri şi limpeziri |
arh. Ionel OANCEAMarele plan urbanistic zonal |
Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.