anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Advertorial

Cercetători de la Universitatea Tehnică din Iași lucrează la un sistem modern de orientare pentru nevăzători

GALERIE
2 intalnire de lucru a partenerilor (sept. 2015, Lodz)
 • 2 intalnire de lucru a partenerilor (sept. 2015, Lodz)
- +

O echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) și-a propus să rezolve problemele nevăzătorilor în a se orienta în mediul înconjurător, folosind tehnologie modernă, nu un baston sau câine ghid. Ideea, care s-a născut dintr-o colaborare cu Universitatea Politehnică din București, este de a crea un dispozitiv care să-i transmită omului nevăzător informații sonore și haptice (n.r.: transmise la nivelul pielii) despre lumea din jur, ajutându-l pe acesta nu doar să se deplaseze evitând obstacole și accidente, dar informându-l și despre eventuale puncte de interes din vecinătatea sa. Proiectul de cercetare Sound of Vision are o derulare de trei ani și finanțare de patru milioane de euro de la Comisia Europeană. Echipa din Iași este condusă de profesorul Vasile-Ion Manta, iar coordonatorul științific al proiectului este Simona Caraiman, ambii de la Facultatea de Automatică și Calculatoare de la TUIAȘI.

 „Adresăm o problemă care se aplică unui număr foarte mare de persoane la nivel european. Sunt aproape 30 de milioane de nevăzători în Europa. Peste 75% dintre aceștia nu sunt angajați sau nu pot munci iar unii locuiesc și în zone defavorizate din punct de vedere economic, unde nu este oferit un suport logistic pentru persoanele cu dizabilități în general. România se încadrează în această situație. Abia dacă avem rampe de acces pentru cărucioare pe stradă, cu atât mai puțin administrațiile publice oferă suport pentru persoanele nevăzătoare în a se deplasa. Și atunci, marea lor majoritate nici măcar nu se încumetă să părăsească casa sau centrul în care se află, cu atât mai puțin se încumetă să își caute un job. Problemele acestor persoane le adresăm noi”, explică Simona Caraiman, coordonator științific al proiectului. Astfel, scopul sistemului Sound of Vision este de a le permite persoanelor nevăzătoare să se deplaseze în mediu interior și exterior și să interacționeze cu mediul înconjurător, traducând și interpretând anumite informații vizuale din jurul utilizatorului. De exemplu, dacă acesta trece pe lângă o farmacie, sistemul îi poate semnala prezența acesteia.

„Încercăm să înlocuim văzul cu alte informații senzoriale”

Echipa are în atenție și problema socială dată de faptul că și costurile asociate îngrijirii acestor persoane sunt foarte mari, ele nefiind independente (depind de un asistent social sau de familie în cele mai multe cazuri). Singurele instrumente pe care le au la dispoziție nevăzătorii pentru a se deplasa și pentru a se orienta în mediu sunt bastonul alb și eventual un câine ghid. Însă un astfel de câine este foarte scump, iar multe persoane nu-și pot permite unul. „Atunci s-a pus pe tapet ideea de a construi un dispozitiv electronic pe care persoanele nevăzătoare să-l poată purta, un dispozitiv discret, ușor, purtabil și care va trebui să ofere informații pe căile senzoriale pe care acestea le au la dispoziție. Încercăm să înlocuim văzul cu alte informații senzoriale pe care utilizatorul să le poată percepe, informații sonore și tactile, haptice”, spune Simona Caraiman, adăugând că proiectul se bazează pe conceptul de neuroplasticitate. Provocarea pentru echipa de cercetare este mare, pentru că simțul văzului oferă 80% dintre informațiile de care o persoană are nevoie pentru a percepe mediul înconjurător.

Proiectul se adresează atât persoanelor complet nevăzătoare (persoanele care s-au născut fără vedere dar și cele care au văzut la un moment dat și acum nu mai pot vedea),  cât și celor care mai au resturi de vedere, sistemul fiind configurabil în funcție de aceste categorii. „Vor fi foarte multe opțiuni pe care utilizatorul și le poate preseta astfel încât el să funcționeze optim pentru a rezolva problema și situația specifică acelei persoane”, explică coordonatorul științific al proiectului.

Prototipul pe care echipa de cercetare vrea să-l realizeze va achiziționa imagini din mediul înconjurător, acestea vor fi procesate într-o unitate de calcul cât mai mică și de acolo vor fi extrase informațiile specifice și relevante pentru utilizator. „Încercăm să producem un model virtual tridimensional al mediului înconjurător, care va fi codificat folosind unde sonore și informații haptice, acestea din urmă fiind transmise printr-o vestă. Avem mai multe idei de a le furniza persoanelor nevăzătoare informații prin această vestă. Spre exemplu, sistemul ar putea să ofere senzația unei  desenări pe spate, pentru că mulți dintre ei sunt familiari cu acest mod de explicare, în care li se desenează un traseu sau li se scriu litere pe spate”, spune Simona Caraiman. Ei vor putea primi și informații despre obstacole iminente. „Toate informațiile utile din mediul 3D virtual pe care îl creem vor fi codificate sonor și vor fi transmise sub formă de sunete spațiale prin intermediul unor căști speciale. Persoana respectivă va putea percepe astfel și direcția din care vine sunetul”, mai adaugă coordonatorul științific.

Consorțiu internațional

Pentru acest proiect s-a format un întreg consorțiu de nouă parteneri, cu alte instituții de învățământ și științifice europene. Astfel, pe lângă TUIAȘI, din echipa proiectului mai fac parte Universitatea din Islanda (coordonatorul proiectului), Universitatea Politehnica din București, Széchenyi István University (Győr, Ungaria), The Institute for Scientific Interchange Foundation, The National Institute for the Blind, Visually Impaired and Deafblind (Islanda), Info World România, Lodz University of Technology (Lodz, Polonia) și Foundation Institute for Regional Development (Polonia). Consorțiul este alcătuit astfel din parteneri tehnici, dar și instituții care reprezintă grupul țintă al proiectului, persoanele nevăzătoare. „Acești parteneri sunt membri în proiect, nu doar îi consultăm, ci au putere de decizie”, spune Simona Caraiman. Chiar în echipa de la TUIAȘI a proiectului s-au cooptat două persoane de la Liceul Special „Moldova” din Tg. Frumos, dintre care unul complet nevăzător, informatician, și directorul liceului. „Inițial ne-am consultat cu ei despre ce ar trebui să facem, ce probleme ar trebui să rezolve acest proiect”, explică profesorul Vasile-Ion Manta. O altă categorie de parteneri este reprezentată de aceia care ajută la evaluarea și validarea soluției dezvoltate de cercetători, specialiști în psihologie, neuroștiințe și științe comportamentale.
Având în vedere consorțiul format pentru proiectul Sound of Vision și felul în care acesta e gândit, orice prototip se produce, acesta trebuie evaluat tocmai de beneficiari, adică de persoane nevăzătoare, dar și de persoane care se ocupă cu științe comportamentale, și nu de cei care îl produc, pentru a asigura că rezultatul va fi într-adevăr unul eficient.
 


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.