anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cercetătorii au reuşit să inducă amintiri false unor şoareci

GALERIE
soarec
 • soarec
- +

Cercetători americani au reuşit pentru prima oară să manipuleze memoria unor şoareci. Pornind de la două evenimente independente trăite de animale, ei au creat o amintire falsă cu ajutorul optogeneticii, relatează lefigaro.fr.

De la "Total Recall" la "Inception", manipularea memoriei şi a amintirilor pe care le păstrează i-a inspirat din plin pe autorii de science fiction. Odată cu recenta publicare în revista Science a ultimelor lucrări ale unei echipe de cercetători conduse de profesorul Susumu Tonegawa, această utopie ar putea deveni ceva mai credibilă. Cercetătorii au reuşit să implanteze false amintiri în memoria unor şoareci. Este o performanţă tehnică ce va permite o mai bună înţelegere a proceselor de memorie şi a deficienţelor lor. Ca să manipuleze amintirile unor şoareci de laborator, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au recurs la optogenetică, tehnică pusă la punct în urmă cu mai mult de zece ani şi care a revoluţionat lumea neuroştiinţelor. Ea permite activarea anumitor neuroni prin expunerea lor la o sursă luminoasă. Pentru a fi receptive la lumină, celulele nervoase trebuie să fie în prealabil modificate genetic ca să se poată exprima o proteină, channelrodopsina. Autorii studiului amintesc că "memoria este dinamică şi constructivă prin natura ei", aşa încât amintirile nu sunt simple fotografii "gravate" îm memorie ca pe un hard disk. Rememorarea unei amintiri presupune o reconstrucţie, susceptibilă să inducă modificări. "Fiinţa umană este un animal extrem de imaginativ", arată Susumul Tonegawa, câştigător al unui premiu Nobel în 1987. "Ca la şoareci, se poate ca evenimente puternice din punct de vedere emoţional să fie asociate cu o experienţă trecută şi să ducă la o amintire falsă", adaugă el. Celor care ar putea obiecta invocând faptul că la şoareci creierul este foarte departe de cel al omului, Pierre-Marie Lledo, cercetător la Institutul Pasteur, aminteşte că "procesele de memorie s-au păstrat în profunzime între specii în cursul evoluţiei, de la vierme la om".
Rezultatele au realimentat polemica asupra utilizării neuroştiinţelor cognitive în domeniul legal. Studiul a fost mult comentat în Statele Unite, unde cercetătorii s-au întrebat, în revista Nature Neurosciences din februarie, ce rol ar trebui să joace neuroştiinţele în desfăşurarea proceselor judiciare. Pentru că cine spune "amintiri false" spune şi "mărturii false". În Statele Unite, trei sferturi din cele 250 de persoane implicate în acţiuni penale şi declarate în cele din urmă nevinovate după primele teste ADN au fost acuzate pe baza unor declaraţii ale unor martori oculari.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.