Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

COMUNICAT DE PRESA

Cercetătorii italieni vin la Socola ca să studieze „Sindromul Italia”

GALERIE
italia
  • italia
- +

În perioada 21 – 28 ianuarie 2018, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași va primi vizita unor specialiști din cadrul Universității din Udine, Italia, care își propun să studieze în profunzime modul în care femeile din regiunea Moldovei, aflate la muncă în Italia, mențin legăturile familiale cu cei rămași în țară. „Sindromul Italia” reprezintă o nouă formă de depresie, specifică femeilor care se stabilesc temporar în străinătate pentru a lucra ca asistenți familiali și care se extinde, în mod ocazional, și la copiii pe care îi lasă acasă.

Foarte mulţi români au ales în ultimele două decenii să emigreze în Vest, pentru un trai mai bun. Una din țările în care aceştia s-au integrat destul de repede și au reușit să își găsească un loc de muncă este Italia. Însă, odată cu trecerea timpului, această decizie a emigrării scoate la iveală o serie de aspecte negative, în special în rândul femeilor.

„Îmbunătățirea situației financiare produce inițial o stare de optimism și de mulțumire a întregii familii, însă, după câțiva ani, relațiile familiale au de suferit, în special din cauza separării îndelungate a mamelor de copii”, a declarat Prof. Dr. Roxana Chiriță, director medical în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Departamentul de Limbi și Literatură, Comunicare, Educație și Societate al Universității din Udine, în încercarea de a analiza acest fenomen și consecințele lui, a acordat fonduri pentru realizarea unui proiect de cercetare, coordonat de Donatella Cozzi (Conferențiar Universitar în Antropologie Culturală) și Michaela Marchetti (antropolog în cadrul aceleiași universități).

Scopul proiectului este acela de a studia experiența migrației reflectată la întoarcerea acasă în familiile ale caror femei au lucrat în ultimii ani în Italia.

„Atât mass-media, cât și rapoartele psihologilor și ale medicilor scot în evidență dubla anxietate resimțită atât aici (în Italia) de către femei, cât și acolo (în România) de către copiii acestora – așa-numitele persoane lăsate în urmă”, subliniază Donatella Cozzi, Conferențiar Universitar în Antropologie Culturală (Universitatea din Udine).

„Sindromul Italia” se definește ca o patologie psihică specifică femeilor care migrează din Europa de Est pentru a lucra ca asistenți familiali și care se extinde în mod ocazional către copiii pe care îi lasă acasă. Aceste femei nu reușesc să se adapteze, nu cunosc limba, le este dor de familie, de țară. Ele ajung în spitale de psihiatrie cu depresie sau psihoze delirante și trăiesc cu teama că sunt urmărite, persecutate și au senzația că cineva chiar încearcă să le ucidă. De asemenea, unele dintre acestea ajung să sufere de „Sindromul Italia” după ce își pierd locul de muncă obţinut cu greu în străinătate.

De multe ori, primele simptome care apar sunt doar fizice, fără o legătură aparentă cu o tulburare psihică. Apar dureri de spate, de membre, tulburări gastrointestinale și de somn sau modificări de apetit.

De asemenea, femeile se simt foarte obosite și li se pare imposibil să ducă la capăt chiar și cea mai banală activitate. Ajung să vorbească despre lipsa oricăror emoții, despre o „goliciune” interioară și despre senzația unei apăsări permanente în piept.

„Cu acordul doamnei Prof. Dr. Roxana Chiriță, în intervalul 21 – 28 ianuarie 2018, cei doi coordonatori ai proiectului se vor întâlni cu medici psihiatri și vor discuta aspectele patologice diferențiate la paciente internate în Institutul nostru, după experiența de migrație, precum și implicațiile sociale ale Sindromului Italia ce se răsfrâng asupra persoanelor lăsate în urmă”, a menționat Dr. Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Această colaborare va fi citată în raportul final al cercetării și oferă posibilitatea publicării unor articole comune cu privire la rezultate.

Date statistice: în 2016, la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi au fost internate 3.384 de femei cu depresie (5% dintre acestea pot fi încadrate în „Sindromul Italia”). În 2017, numărul femeilor internate cu depresie a fost de 3.177 (5% dintre acestea pot fi încadrate în „Sindromul Italia”).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri